ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Μειώθηκε η ποινή φυλάκισης στον καθηγητή του ΤΕΠΑΚ που είχε πάρει 22,500 από χρηματοδότηση της ΕΕ

Μειώθηκε η ποινή φυλάκισης στον καθηγητή του ΤΕΠΑΚ που είχε πάρει 22,500 από χρηματοδότηση της ΕΕ

Το Ανώτατο Δικαστήριο ύστερα από έφεση, μείωσε στα δύο χρόνια την ποινή φυλάκισης που είχε επιβληθεί στον καθηγητή του ΤΕΠΑΚ Κώστα Κώστα, για αδικήματα που διαπράχθηκαν στα πλαίσια χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση για υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων στα οποία η Κύπρος, μέσω και του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕ.ΠΑ.Κ.) συμμετείχε ως εταίρος.

Για τα ίδια αδικήματα το Κακουργιοδικείο είχε επιβάλει ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, για αδικήματα νομιμοποίησης εσόδων και επίσης συντρέχουσα ποινή φυλάκισης εννέα μηνών για το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας, στην Ροζίτα Παυλίδου.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου ο Κώστα, με τις πιο πάνω παράνομες πράξεις του, για την περίοδο 2011-2016, μέσω 7 ευρωπαϊκών προγραμμάτων, συνέδραμε ώστε να αποσπαστεί το συνολικό ποσό των €197.311. Μέρος του πιο πάνω ποσού και συγκεκριμένα, €22.500, περιήλθε στην κατοχή του και από αυτό κράτησε το ποσό των €5.000. Το υπόλοιπο ποσό, το διαμοίρασε σε τρίτα πρόσωπα. Το ποσό των €5.000 που είχε κρατήσει, το κατέβαλε στην Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟ.Κ.Α.Σ).

Ο Κώστα στην έφεσή του επικαλείται λόγους υγείας, με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει να έχουν επιδεινωθεί κατά την κράτησή του στις Φυλακές.

Ωστόσο στην απόφαση του Ανωτάτου δεν αποδίδεται στο Τμήμα Φυλακών και το κράτος παραβίαση της υποχρέωσης για οργάνωση του σωφρονιστικού του συστήματος με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίζει στους κρατούμενους 31 το σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας τους. Αντίθετα αναγνωρίστηκε από την υπεράσπιση, ως άνω, ότι η διεύθυνση κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσει τον εφεσείοντα με άψογη συμπεριφορά και παροχή βοήθειας ανά πάσα στιγμή. Είναι σημαντικό επίσης το γεγονός, όπως επίσης αναγνωρίστηκε από την υπεράσπιση, ότι η διεύθυνση των Φυλακών παρέσχε στον εφεσείοντα προσωπικό βοηθό για τις οποιεσδήποτε ανάγκες του. Ούτε έχει αμφισβητηθεί η στελέχωση του Τμήματος Φυλακών από ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, ώστε να παρέχεται η κατάλληλη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους κρατούμενους.

Από την άλλη αναφέρεται ότι το ιατροσυμβούλιο, αν και διαπίστωσε ότι δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις του Νόμου για εφαρμογή του μέτρου της έκτισης του υπολοίπου της ποινής με κατ’ οίκον περιορισμό, παράλληλα από την πρώτη φορά είχε επίσης διαπιστώσει «ξεκάθαρα» ότι ο εφεσείων ταλαιπωρείται λόγω της μεσογειακής αναιμίας και των θεραπειών που λαμβάνει. Ο κίνδυνος επιδείνωσης της υγείας διαπιστώνεται και στην ιατρική βεβαίωση ημερ. 6.10.2021 .

Στην απόφαση αναφέρεται ότι η επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του μετά την επιβολή της ποινής, υπό τις εξαιρετικά ιδιάζουσες περιστάσεις της περίπτωσης του εφεσείοντα, επιτρέπει ή και επιβάλλει όπως τώρα δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στην κατάσταση της υγείας του ως ελαφρυντικός παράγοντας.

Σε ότι αφορά την εισήγηση για ανισότητα στη μεταχείριση, αναφέρεται ότι η ποινή που επιβλήθηκε στον εφεσείοντα δεν είναι υπερβολική. Αντίθετα, λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρότητα των αδικημάτων, τον τρόπο που οι εμπλεκόμενοι έδρασαν και τις σοβαρές συνέπειες από τη μακρά εγκληματική τους δράση, οι ποινές τους θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως επιεικείς. Ενώ αναγνωρίζεται ότι η Ροζίτα Παυλίδου είχε μεν πρωταγωνιστικό ρόλο, στα πλαίσια του οποίου χειραγωγούσε τον εφεσείοντα και ήταν εκείνη που έλαβε το οικονομικό όφελος, σε αντίθεση με τον εφεσείοντα, ο οποίος ουσιαστικά δεν είχε οικονομικό όφελος, δεν παραβλέπεται ότι ο ρόλος του εφεσείοντα «όχι μόνο ήταν σημαντικός αλλά ήταν απόλυτα καθοριστικός στη επίτευξη μιας σοβαρής εγκληματικής δράσης, εφόσον εάν έλειπε δεν θα μπορούσαν να διαπραχθούν τα αδικήματα».

Λαμβάνοντας υπόψη τους λόγους υγείας οι ποινή μειώνεται σε ποινή φυλάκισης δύο ετών. Ωστόσο αναφέρεται ότι παρά τα προβλήματα υγείας του εφεσείοντα, σε συμφωνία με το Κακουργιοδικείο, δεν θα πρέπει να τύχει αναστολής εκτέλεσης για το υπόλοιπο της ποινής του, αφού θα έδιδε το λανθασμένο μήνυμα και θα εξουδετέρωνε την ανάγκη για αποτρεπτική λειτουργία της ποινής.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Πόσα παιδιά γεννήθηκαν στην ΕΕ το 2022; - Η χώρα με την ψηλότερη γονιμότητα και η θέση της Κύπρου

Συναγερμός στις Αρχές: Έκρηξη σε γκαράζ οικίας σήκωσε στο «πόδι» περιοχή στη Λευκωσία - Ζημιές σε ένα όχημα

Καιρός: Θα «πνιγούμε» από τη σκόνη - Πότε αναμένεται να βρέξει - Αναλυτικά η πρόγνωση



Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό βρίσκεται πλέον στην προμετωπίδα της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων ενόψει ευρωεκλογών, ιδιαίτερα στην Κύπρο όπου το τελευταίο διάστημα οι ροές μεταναστών από τον Λίβανο προς τα παράλια της χώρας μας, αυξάνονται δραματικά. Ούτε οι προσπάθειες της κυβέρνησης έφεραν αποτέλεσμα, ούτε υπάρχει θέληση από την Ευρώπη για επαναξιολόγηση περιοχών στη Συρία  ως ασφαλείς, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο επαναπατρισμός ατόμων από τη Συρία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top