ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυπριακό: Η συνάντηση Έιντε με Κοτζιά και η άφιξη του στην Κύπρο

Κυπριακό: Η συνάντηση Έιντε με Κοτζιά και η άφιξη του στην Κύπρο

Χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί θα έχει αύριο, Τρίτη, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπάρθ Έιντε, ο οποίος φτάνει στο νησί, ενόψει της προετοιμασίας της νέας συνάντησης των ηγετών, στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων για τη λύση του Κυπριακού.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, η συνάντηση με τον κ. Ακιντζί θα γίνει στις 10 το πρωί.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών, ο κ. Έιντε θα παρακαθίσει την Τρίτη και σε κοινή συνάντηση με τους διαπραγματευτές των δύο κοινοτήτων, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί.

 Η νέα συνάντηση των Αναστασιάδη και Ακιντζί θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Τετάρτης, 17 Ιουνίου, στην προστατευμένη από τα Ηνωμένα Έθνη περιοχή του αεροδρομίου Λευκωσίας.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι κατά την παραμονή του στην Κύπρο, ο κ. Έιντε θα συνεχίσει τις επαφές του με βασικούς συνομιλητές, έως την αναχώρησή του την Παρασκευή, 19 Ιουνίου.

Εγγυήσεις και αποχώρηση ξένων στρατευμάτων από την Κύπρο έθεσε ο Ν.Κοτζιάς στον Έιντε

Πριν έρθει στην Κύπρο ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπάρθ Έιντε, βρέθηκε στην Αθήνα, όπου είχε δίωρη συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Κοτζιά, με θέμα το κυπριακό.  

Oριστική λύση στο θέμα των εγγυήσεων και της απόσυρσης των ξένων στρατών από την Κύπρο, έθεσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, στον Έσπεν Μπαρθ Έιντε, Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό.

Η συζήτηση μεταξύ των δύο ανδρών πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στην Αθήνα, διήρκεσε περί τις δύο ώρες και χαρακτηρίστηκε «ειλικρινής».

Ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε ότι μετά από τη συζήτηση αυτή θεωρεί πως ο κ. Έιντε «γνωρίζει καλύτερα και μπορεί να κατανοήσει στη λεπτομέρεια τους τις θέσεις και τις απόψεις που εκφράζει η ελληνική Κυβέρνηση».

Ο Νορβηγός αξιωματούχος μίλησε για «ουσιαστική συζήτηση» με την ελληνική πλευρά, και τόνισε πως τώρα παρουσιάζεται «μια πραγματική ευκαιρία να λυθεί σύντομα το Κυπριακό» καθώς η διεθνής κοινότητα, «κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να στηρίξει την Κύπρο και να συντονίσει τις προσπάθειες για λύση του προβλήματος». Ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό είπε ότι αύριο θα έχει συνάντηση στην Κύπρο, με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, υπογραμμίζοντας ότι μεταξύ των δύο ηγετών βλέπει να υπάρχει «πνεύμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας».

Πολύωρη η συνάντηση και προετοιμασία διαπραγματευτών πριν από την συνάντηση με Έιντε.

Πολύωρη αντί ολοήμερη ήταν η σημερινή συνάντηση των δύο διαπραγματευτών και αυτό γιατί, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, οι κ. Μαυρογιάννης και Ναμί έπρεπε να προετοιμάσουν τις χωριστές συναντήσεις των δύο ηγετών αύριο με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Έσπεν Μπαρθ Έιντε που φτάνει απόψε στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συνάντηση των δύο διαπραγματευτών σήμερα διήρκεσε 4,5 ώρες, “συνεχίζουν κανονικά, χωρίς εκπλήξεις” και εξέφρασαν την ελπίδα όπως στη συνάντηση των ηγετών την Τετάρτη ανακοινωθεί πως “ολοκληρώθηκε η αποτίμηση της κατάστασης πραγμάτων”.

Όπως επίσης πληροφορείται το ΚΥΠΕ, η συνάντηση του κ. Έιντε με τους Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί και τις διαπραγματευτικές ομάδες των δύο πλευρών, θα πραγματοποιηθεί αύριο το απόγευμα.

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Σενάρια για αξιοποίηση κοιτασμάτων συζήτησαν ΠτΔ και CEO της ENI

Σενάρια για αξιοποίηση κοιτασμάτων συζήτησαν ΠτΔ και CEO της ENI

Οι ανακαλύψεις τις ΕΝΙ στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου (ΑΟΖ) και τα σενάρια για αξιοποίηση των επιβεβαιωμένων γεωτρήσεων, καθώς και οι προτιμώμενες λύσεις για αποτελεσματική ικανοποίηση των εγχώριων ενεργειακών προτεραιοτήτων βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ENI Κλαούντιο Ντεσκάλτζι, στην παρουσία των Υπουργών Ενέργειας και Εξωτερικών στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top