ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Απειλητικά μηνύματα στα social media – Πώς προστατεύει τους πολίτες η κυπριακή νομοθεσία

Απειλητικά μηνύματα στα social media – Πώς προστατεύει τους πολίτες η κυπριακή νομοθεσία

Δεν είναι λίγες οι φορές που πολίτες δέχθηκαν υβριστικά ή απειλητικά μηνύματα στο facebook και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τι προνοεί όμως η κυπριακή νομοθεσία για την προστασία των πολιτών;

του Αντώνη Αδάμου

Σύμφωνα με τον ‘Περί Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομικών Υπηρεσιών Νόμος του 2004 (Ν. 112(I)/2004)’ - άρθρο 149 (παράγραφος 9)’:

«Πρόσωπο το οποίο- (α) αποστέλλει δια δημόσιου δικτύου επικοινωνιών, μήνυμα ή οτιδήποτε άλλο, το οποίο είναι κατάφωρα προσβλητικό ή/και άσεμνου ή αισχρού ή απειλητικού χαρακτήρα, ή (β) αποστέλλει δια δημόσιου δικτύου επικοινωνιών, με σκοπό την πρόκληση ενόχλησης, παρενόχλησης ή/και άσκοπης ανησυχίας σε άλλο πρόσωπο, μήνυμα, το οποίο γνωρίζει ότι είναι ψευδές ή/και χρησιμοποιεί επίμονα για τον πιο πάνω σκοπό δημόσιο δίκτυο επικοινωνιών, είναι ένοχο ποινικού αδικήματος και υπόκειται σε περίπτωση καταδίκης του, σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις χίλιες λίρες (περίπου 1700 ευρώ)».

Διευκρινίζεται πως το αδίκημα αυτό αφορά τις περιπτώσεις αποστολής τέτοιων μηνυμάτων από χρήστη σε χρήστη δηλαδή μέσω (ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, sms, messenger, κτλ) και όχι τη δημοσίευση σε δημόσια θέαση τέτοιων μηνυμάτων. Στο παρόν στάδιο η δημοσίευση τέτοιων μηνυμάτων δεν ποινικοποιείται αλλά εμπίπτει στην σφαίρα του Αστικού Δικαίου (συκοφαντική δυσφήμιση ή λιβελλογράφημα).

Σύμφωνα με τον Διευθυντή της Υποδιεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Ανδρέα Αναστασιάδη, ενώπιον αρμόδιας Επιτροπής Βουλής των Αντιπροσώπων υπάρχει νομοσχέδιο για αύξηση των ποινών και εισαγωγή του αδικήματος στη λίστα ποινικών αδικημάτων. «Αυτό σημαίνει ότι κάτω από συγκεκριμένες περιπτώσεις δυνατό να ποινικοποιούνται και κάποιες ενέργειες που σχετίζονται με δημοσίευση σε δημόσιο χώρο ή και σχετικές διορθώσεις κάποιων προνοιών της Νομοθεσίας», σημείωσε.

Όπως δήλωσε στο ThemaOnline ο κ. Αναστασιάδης, στην περίπτωση τέτοιων μηνυμάτων, ο παραπονούμενος μπορεί να υποβάλει καταγγελία στον αστυνομικό σταθμό της περιοχής στην οποία κατοικεί.

Πρόσθεσε ακόμη πως «εάν ο παραπονούμενος δεν γνωρίζει ποιος είναι ο χρήστης, μπορεί να προχωρήσει πάλι σε καταγγελία στον αστυνομικό σταθμό της περιοχής του, και ο εκάστοτε ανακριτής - αστυνομικός που θα χειρίζεται την υπόθεση μπορεί να απευθυνθεί στην Υποδιεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για την ταυτοποίηση του χρήστη».

Νομικά μέτρα
Παράλληλα, ο παραπονούμενος μπορεί μέσω δικηγόρου να απευθυνθεί στο δικαστήριο και να ζητήσει ‘διάταγμα αποκλεισμού’ από το συγκεκριμένο πρόσωπο, απαγορεύοντάς του την οποιαδήποτε επικοινωνία με τον παραπονούμενο.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ξεκινά νέο γύρο επαφών η Ολγκίν: Βλέπει σήμερα Χριστοδουλίδη και Τατάρ - Ευελπιστεί σε τριμερή η Λευκωσία

Ξεκινά νέο γύρο επαφών η Ολγκίν: Βλέπει σήμερα Χριστοδουλίδη και Τατάρ - Ευελπιστεί σε τριμερή η Λευκωσία

Σε αναμονή βρίσκεται η Λευκωσία για να ακούσει από την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ τα αποτελέσματα των επαφών που είχε τις προηγούμενες μέρες σε Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και στην Άγκυρα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top