ΥΓΕΙΑ

Υπέρταση: Το ευρείας χρήσης παυσίπονο που ανεβάζει την πίεση

Υπέρταση: Το ευρείας χρήσης παυσίπονο που ανεβάζει την πίεση

Με αύξηση της αρτηριακής πίεσης του αίματος συσχετίζεται η μακροχρόνια χρήση γνωστού αναλγητικού φαρμάκου σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας μελέτης - Για ποιο πρόκειται;

Η μακροχρόνια χρήση παρακεταμόλης, ενός ευρείας χρήσης αναλγητικού, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου σε άτομα με υπέρταση, σύμφωνα με μεγάλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Circulation.

«Οι ασθενείς που λαμβάνουν επί μακρόν το γνωστό αυτό παυσίπονο για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου, θα πρέπει να παίρνουν την ελάχιστη δυνατή δοσολογία για το μικρότερο χρονικό διάστημα», συμβουλεύουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου που πραγματοποίησαν τη μελέτη.

Οι ειδικοί δημοσίευσαν τη μεγαλύτερη έως σήμερα τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη για να δώσουν απάντηση στο ερώτημα αν η παρακεταμόλη, που θεωρείται ασφαλέστερη εκδοχή των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ), αυξάνει την αρτηριακή πίεση του αίματος και τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο.

Στο πλαίσιο της μελέτης 110 ασθενείς με γνωστό ιστορικό υπέρτασης συνταγογραφήθηκαν 1 γραμμάριο παρακεταμόλης τέσσερις φορές την ημέρα – το σύνηθες δοσολογικό σχήμα για κάποιο που πάσχει από χρόνιο πόνο – ή εικονικό αναλγητικό για δύο εβδομάδες. Όλοι οι ασθενείς με τυχαία επιλογή εντάχθηκαν και στις δύο ομάδες.

Κατά το σκέλος της λήψης παρακεταμόλης παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση της αρτηριακής πίεσης, συγκριτικά με τη λήψη του εικονικού σκευάσματος. «Η αύξηση αυτή ήταν όμοια με αυτή που παρατηρείται με τα ΜΣΑΦ και ενδεχομένως να αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακό νόσημα ή εγκεφαλικό επεισόδιο κατά περίπου 20%», σημειώνουν οι ερευνητές.

Και προσθέτουν ότι οι παρατηρήσεις αυτές θα πρέπει να οδηγήσουν σε αναθεώρηση της μακροχρόνιας χρήσης παρακεταμόλης ειδικά σε ασθενείς με υπέρταση ή σε όσους διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρδιακής πάθησης.

«Δεν πρόκειται για τη σύντομης διάρκειας αγωγή με παρακεταμόλη για την αντιμετώπιση του πυρετού ή του πονοκεφάλου. Αυτό θα πρέπει να ξεκαθαριστεί. Αλλά αφορά στα άτομα που υποφέρουν από χρόνια άλγη και λαμβάνουν σε τακτική βάση παρακεταμόλη», ξεκαθαρίζει ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Iain MacIntyre.

Ενώ ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου James Dear προσθέτει ότι «η παρούσα μελέτη δείχνει ξεκάθαρα ότι η παρακεταμόλη, το φάρμακο που χρησιμοποιείται περισσότερο διεθνώς, αυξάνει την αρτηριακή πίεση του αίματος, έναν εκ των σημαντικότερο παραγόντων κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο ή έμφραγμα. Γιατροί και ασθενείς θα πρέπει να ζυγίζουν τα συν και τα πλην της μακροχρόνιας χρήσης της, ειδικά όταν υπάρχει κίνδυνος καρδιαγγειακού νοσήματος».

Ο καθηγητής Θεραπευτικής και Κλινικής Φαρμακολογίας David Webb συστήνει στους γιατρούς «να ξεκινούν με χαμηλής δοσολογίας παρακεταμόλη και σταδιακή αύξηση της δόσης έως την επίτευξη του ελέγχου του πόνου. Και δεδομένων των ευρημάτων της παρούσας μελέτης, να παρακολουθούν στενά την αρτηριακή πίεση των ασθενών κατά τη διάρκεια της αγωγής με παρακεταμόλη».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Τρομερή δουλειά οι διασώστες-νοσηλευτές! Επανάφεραν 4 φορές οπαδό του Απόλλωνα...

Ενδοσχολικός σεκιούριτι διακινούσε ναρκωτικά σε μαθητές - «Ανίκανη η Αστυνομία να αντιμετωπίσει το πρόβλημα»

Στο τελικό στάδιο η πρόσληψη 259 πυροσβεστών - Όσα είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης

Δυο καραμπόλες στον αυτοκινητόδρομο: Η μία με 8 οχήματα – Τέσσερα πρόσωπα στο νοσοκομείο



ΠτΔ από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - «Συνειδητά, χθες το βράδυ, στείλαμε ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία»

ΠτΔ από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - «Συνειδητά, χθες το βράδυ, στείλαμε ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία»

Ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της συζήτησης για τα συμπεράσματα για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, τονίζοντας πως στάληκε ένα «θετικό μήνυμα» στην Άγκυρα, του οποίου η μετατροπή σε πράξεις «εξαρτάται από την πρόοδο στο Κυπριακό». Οι δηλώσεις έγιναν κατά την άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στις εργασίες της δεύτερης ημέρας της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top