ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κατέρρευσε μέρος των ενετικών τειχών στη Λευκωσία: Η ανεπαρκής συντήρηση τους και οσα αναφέρει Τ/κ και Ε/κ πλευρά

Κατέρρευσε μέρος των ενετικών τειχών στη Λευκωσία: Η ανεπαρκής συντήρηση τους και οσα αναφέρει Τ/κ και Ε/κ πλευρά

Σύμφωνα με τον Τουρκοκυπριακό τύπο είναι το τρίτο περιστατικό ,που σημειώνεται, κατάρρευσης μέρους των Ενετικών Τειχών της Λευκωσίας στην κατεχομενη πλευρά της πρωτεύουσας.

Ενα γεγονός που έχει προβληματίσει και την Ελληνοκυπριακή αλλά και Τουρκοκυπριακή πλευρά.  Απο την τουρκοκυπριακή πλευρά ο Özge Samioğlu, ο λεγόμενος υπεύθυνος για το "Τμήμα Έρευνας και Αποκατάστασης" ανέφερε ότι οι προετοιμασίες για συντήρηση των τειχών είχαν ξεκινήσει πριν τα περιστατικά κατάρρευσης τα οποία συνέβησαν οπως ισχυρίζεται απο το υγρό έδαφος λόγω χειμώνα. Τόνισε πως ενώ εργάζονταν για τη διάθεση οικονομικών πόρων από τον προϋπολογισμό του 2022 για την αποκατάσταση των τειχών της πόλης , επιβλήθηκαν εκλογικές απαγορεύσεις.

Απο την πλευρά της η Ελληνοκυπριακή πλευρά μεσω του Τμήματος Οικολόγων και Συμμαχίας πολιτών με ανακοίνωση της δημοσίευσε: "Είναι με μεγάλη λύπη και σπαραγμό ψυχής που ενημερωθήκαμε για τη δεύτερη κατάρρευση μέρους των Ενετικών Τειχών της Λευκωσίας στην κατεχόμενη πλευρά της πρωτεύουσας. Η προχθεσινή κατάρρευση προέκυψε φαίνεται λόγω της ανεπαρκούς συντήρησης και έλλειψης υποδομών παροχέτευσης όμβριων υδάτων.

Η παρουσία δε κτηρίων και αποχετεύσεων επί των τειχών, επιδεινώνουν την κατάσταση αφού εισάγουν επιπλέον πιέσεις και αυξάνουν τον κίνδυνο διάβρωσης. Κρίνεται επιτακτική η ανάγκη όπως εξευρεθούν οι απαραίτητοι πόροι και να επιτραπεί στην Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά να ανοικοδομήσει το κατεστραμμένο σημείο, αλλά επίσης να ελέγξει τα τείχη στην ολότητά τους.

Όλοι μαζί, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, πρέπει να εργαστούμε, ούτως ώστε να συντηρηθούν τα ενετικά τείχη τόσο της Λευκωσίας όσο και της Αμμοχώστου, αφού αποτελούν μέρος της κοινής μας πολιτιστικής κληρονομιάς. Επιπλέον, πρέπει να γίνουν όλες οι απαραίτητες εργασίες ώστε να κηρυχθεί μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, αφού η διχοτόμηση της πρωτεύουσας μας και του ιδίου του τείχους, όπως και διάφορες κατασκευές επί ή παραπλήσια των τειχών, καθιστούν αυτή την πιθανότητα απομακρυσμένη"

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό

Στον αέρα η ανάπτυξη λιμανιού-μαρίνας Λάρνακας - «Το έργο θα γίνει» διαμηνύει ο Βαφεάδης



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top