Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports lifenewscy Socialista
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΚΤΚ: Λήφθηκαν μέτρα για περιορισμό του αντικτύπου του ουκρανικού στις κυπριακές τράπεζες

ΚΤΚ: Λήφθηκαν μέτρα για περιορισμό του αντικτύπου του ουκρανικού στις κυπριακές τράπεζες

Η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου (ΚΤΚ) διαβεβαιώνει ότι έχουν ληφθεί τα αναγκαία προληπτικά μέτρα ώστε να είναι περιορισμένος ο οποιοσδήποτε αντίκτυπος από τον πόλεμο στην Ουκρανία στο κυπριακό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Παράλληλα σημειώνει ότι λόγω των ραγδαίων εξελίξεων, η ανάλυση του πιθανού αντίκτυπου και των πιθανών κινδύνων είναι συνεχής.

Αυτό αναφέρεται σε γραπτή απάντηση του γραφείου του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Κωνσταντίνου Ηροδότου, σε ερώτημα του ΚΥΠΕ για την έκθεση του κυπριακού χρηματοπιστωτικού συστήματος στη Ρωσία και στην Ουκρανία αντίστοιχα και στα μέτρα που λαμβάνονται για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ουκρανικής κρίσης.

Όπως αναφέρεται, η ΚΤΚ σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τις τυχόν επιπτώσεις από τα όσα συμβαίνουν αλλά και από τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί ή πρόκειται να επιβληθούν.

«Η ΚΤΚ και η ΕΚΤ έχουν έγκαιρα και προληπτικά προβεί στη λήψη σειράς μέτρων έτσι ώστε οποιοσδήποτε αντίκτυπος, συμπεριλαμβανόμενης της έκτασης της έκθεσης των τραπεζών στη Ρωσία, να είναι περιορισμένος», αναφέρεται.

Παράλληλα η ΚΤΚ σημειώνει ότι χάρη στις προσπάθειες των τελευταίων ετών ο κυπριακός τραπεζικός τομέας διαθέτει πλέον επαυξημένη ικανότητα να απορροφήσει τυχόν κραδασμούς. Όπως αναφέρεται, τα επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειας, όπως αυτά αξιολογούνται μέσω του Δείκτη Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1, ανέρχονταν τον Σεπτέμβριο του 2021 στο 17,2%, ποσοστό σαφώς υψηλότερο από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο του 15,7%, ισχυροποιώντας την ικανότητα του εγχώριου τραπεζικού τομέα να απορροφήσει μη αναμενόμενες ζημιές και να συνεχίσει την παροχή χρηματοδότησης στην πραγματική οικονομία.

Επίσης, αναφέρεται, ο κυπριακός τραπεζικός τομέας συγκαταλέγεται πλέον στους πιο εύρωστους στον ευρωπαϊκό χώρο όσο αφορά τα επίπεδα ρευστότητας με τον Δείκτη Κάλυψης να ανέρχεται τον Ιανουάριο 2022 στο 345%, επίπεδο που είναι σχεδόν διπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου (174%) και υπερτριπλάσιο της ελάχιστης εποπτικής απαίτησης που ανέρχεται στο 100%. Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι η καταθετική βάση του κυπριακού τραπεζικού τομέα τον Ιανουάριο 2022 ανερχόταν στα €51,3 δις, από τα υψηλότερα επίπεδα που έχουν παρατηρηθεί από το 2014, με το μερίδιο των εγχώριων κατοίκων στις καταθέσεις να αγγίζει το 82%, γεγονός που ισχυροποιεί σημαντικά τη σταθερότητα του τομέα.

Επισημαίνεται επίσης ότι οι συστημικές τράπεζες είναι υπό την απευθείας εποπτεία της ΕΚΤ.

«Λόγω των ραγδαίων εξελίξεων, η ανάλυση του πιθανού αντίκτυπου και των πιθανών κινδύνων (κίνδυνοι κυβερνοασφάλειας, εξασθένηση οικονομικού περιβάλλοντος, επηρεασμός των τιμών ενέργειας κλπ) είναι συνεχής, ώστε τα όποια μέτρα να επανεξετάζονται», αναφέρεται στην απάντηση της ΚΤΚ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Κακοκαιρία Elias: Κάνει στροφή προς Κύπρο; - Πόσο θα πέσει η θερμοκρασία

Έξυπνοι μετρητές: Ξεκινά η πιλοτική εφαρμογή τους - Θα μπορείς να ξέρεις αν σου κλέβουν ρεύμα - Όλα τα οφέλη

Ακτινογραφία Δημόσιας Υπηρεσίας: Ραγδαία αύξηση εκτάκτων και σημαντική μείωση μόνιμων υπαλλήλων σε μία δεκαετία

«Ξεσκονίζει» όλες τις υπερωρίες στο Προεδρικό η Ελεγκτική Υπηρεσία – Ζήτησε και αναμένει στοιχεία από την Κυβέρνηση

Μετά τη Λάρνακα στέλνουν και στη Λεμεσό στείρα κουνούπια - Πότε «αναλαμβάνουν δουλειά» - Ποιο είδος αφορά

Λουκάς Φουρλάς: Tα σπαρακτικά λόγια για την κόρη του που θα γινόταν σήμερα 10 ετών

Άρχισαν οι διαδικασίες για επ’ ανδραγαθία προαγωγή του Πέτρου Ελευθερίου - Βαθιά θλίψη στην ΑστυνομίαΕπέστρεψε από τη Νέα Υόρκη και συγκάλεσε συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ο Πρόεδρος – Πότε θα γίνει

Επέστρεψε από τη Νέα Υόρκη και συγκάλεσε συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ο Πρόεδρος – Πότε θα γίνει

Συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου συγκάλεσε με την επιστροφή του στην Κύπρο από την Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top