ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έκτακτη σύσκεψη για τουρισμό - Ψάχνουν εναγωνίως νέες αγορές για να καλυφθεί η ρωσική «τρύπα»

Έκτακτη σύσκεψη για τουρισμό - Ψάχνουν εναγωνίως νέες αγορές για να καλυφθεί η ρωσική «τρύπα»

Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιείται την Παρασκευή (4/3) στην Αγία Νάπα, στην παρουσία του Υφυπουργού Τουρισμού Σάββα Περδίου, σε μία ύστατη προσπάθεια να καθοριστεί πλάνο για προσέλκυση εναλλακτικών τουριστικών αγορών, προκειμένου να καλυφθεί η (μεγάλη) «τρύπα» που προβλέπεται να παρατηρηθεί φέτος (κυρίως) από τη ρωσική αγορά μετά τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη χώρα εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία.

Το γεγονός ότι η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου προσέλκυε τα τελευταία χρόνια το μεγαλύτερο μερίδιο της ρωσικής τουριστικής πίτας προς την Κύπρο, αλλά και σημαντικό αριθμό Ουκρανών επισκεπτών, έχει σημάνει συναγερμό ανάμεσα στους τουριστικούς φορείς της περιοχής, οι οποίοι άρχισαν να ψάχνουν εναγωνίως εναλλακτικές αγορές, ώστε να καλύψουν τη ζημιά.

Στην σύσκεψη έχουν κληθεί να παραστούν οι δήμαρχοι και οι ξενοδόχοι της επαρχίας Αμμοχώστου. Ο λειτουργός της εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής ελ. Αμμοχώστου Λάκης Αβρααμίδης δήλωσε ότι ήδη η εταιρεία ετοιμάζει ειδικό πρόγραμμα δράσης, προκειμένου να μπορέσει να προσελκύσει νέες αγορές, όπως είναι το γειτονικό Ισραήλ και η αγορά των σκανδιναβικών χωρών, η οποία την τελευταία διετία, λόγω πανδημίας, κυμάνθηκε σε χαμηλούς αριθμούς, σε σχέση με τους αριθμούς προηγούμενων χρόνων.

Να σημειωθεί, ότι το Υφυπουργείο Τουρισμού ακύρωσε την συμμετοχή του στην τουριστική έκθεση της Μόσχας που είναι προγραμματισμένη για τις 15-17 Μαρτίου, την ίδια ώρα που υπάρχει έντονη ανησυχία εξαιτίας της μη συμμόρφωσης της Τουρκίας στις κυρώσεις προς την Ρωσία. Η εκτίμηση των τουριστικών φορέων της επαρχίας Αμμοχώστου είναι πως το γεγονός αυτό θα προκαλέσει μεγάλο κύμα Ρωσσόφωνων τουριστών, οι οποίοι υπό κανονικές συνθήκες θα παραθέριζαν στο νησί μας, προς την γειτονική χώρα.

Έκκληση βοήθειας από ΕΒΕΑ

Στο μεταξύ, έκκληση στην Κυβέρνηση να στηρίξει τις τουριστικές επιχειρήσεις της ελεύθερης Αμμοχώστου από τις επιπτώσεις που θα προκύψουν λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, απευθύνει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αμμοχώστου (ΕΒΕΑ). Και τούτο, διότι η περιοχή εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την έλευση τουριστών από τις δύο συγκεκριμένες χώρες, ειδικά από τη Ρωσία.

Σε ανακοίνωσή του το Επιμελητήριο εκφράζει έντονες ανησυχίες για τις επιπτώσεις που θα έχει στην τουριστική βιομηχανία ο πόλεμος στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι η βιωσιμότητα και η ανάπτυξη της επαρχίας εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από την πορεία του τουρισμού. Και δυστυχώς, σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις, ο πόλεμος στην Ουκρανία θα δημιουργήσει εμπόδια στην έλευση επισκεπτών από τις δύο εμπλεκόμενες χώρες. «Γίνεται εύκολα αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος εάν αναλογιστεί κανείς πως οι τουρίστες από την αγορά της Ρωσίας και της Ουκρανίας που επισκέπτονται την ελεύθερη Αμμόχωστο αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 50% του συνόλου του τουριστικού ρεύματος στην επαρχία.

Με δεδομένο ότι τα τελευταία δύο χρόνια, λόγω της πανδημίας, οι τουριστικές επιχειρήσεις της περιοχής δέχθηκαν μεγάλο πλήγμα, υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες κατά πόσο θα αντέξουν ένα νέο κτύπημα από την πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση. Το ΕΒΕ Αμμοχώστου ζητά από την Κυβέρνηση να στηρίξει με όλους τους προσφερόμενους τρόπους τις τουριστικές και άλλες επιχειρήσεις της ελεύθερης Αμμοχώστου, καθότι, όπως εξηγεί, θα είναι αδύνατον να ανταπεξέλθουν με τα νέα δεδομένα. «Εφόσον οι επιχειρήσεις της περιοχής αφεθούν χωρίς κρατική στήριξη, τότε πολλές δεν θα λειτουργήσουν το φετινό καλοκαίρι και άλλες θα κλείσουν οριστικά», καταλήγει.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πρόκληση πυρκαγιών: Πως να προστατεύσουμε τα δάση μας – Οι επιπτώσεις, οι δυσκολίες και ο σεβασμός που πρέπει να δείχνουμε

Σύλληψη 18χρονου στη Λεμεσό: Αυτά βρήκε στην κατοχή του ΥΚΑΝ – Δείτε φωτογραφίες

Πυρκαγιά στην Πάφο: Τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο αργά το βράδυ - Εξετάζεται το ενδεχόμενο να προκλήθηκε από ρίψη πυροτεχνημάτων

Συνέρχεται το Εθνικό συμβούλιο την Παρασκευή - Έπιασαν τόπο οι πιέσεις της αντιπολίτευσης

Kim Kardashian: Η παράξενη απαίτηση από τους βοηθούς της, για να πιει καφέ το πρωί



Δημοτικές Εκλογές: Σήμερα η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Δημοτικές Εκλογές: Σήμερα η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top