ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγκαίνια για το 'Το Σπίτι της Γυναίκας' - Διαχειρίστηκε πέραν των 450 υποθέσεων γυναικών θυμάτων βίας

Εγκαίνια για το 'Το Σπίτι της Γυναίκας' - Διαχειρίστηκε πέραν των 450 υποθέσεων γυναικών θυμάτων βίας

Πέραν των 450 υποθέσεων, γυναικών θυμάτων βίας διαχειρίστηκε, κατά τον πρώτο χρόνο πιλοτικής λειτουργίας του, «Το Σπίτι της Γυναίκας» δήλωσε την Πέμπτη 3/3 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης ο οποίος σημείωσε ότι «είναι στο πλαίσιο αυτό, αλλά και της ευρύτερης πολιτικής μας, που το Συμβούλιο της Ευρώπης επικαλείται την Κύπρο ως παράδειγμα, επικροτώντας τα στοχευμένα μέτρα που έχουμε λάβει».

Σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια «Του Σπιτιού της Γυναίκας» τον οποίο ανέγνωσε εκ μέρους του η Υπουργός Ενέργειας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «ευχής έργο θα ήταν να μην υπάρχει η ανάγκη το κράτος να μεριμνά για την υιοθέτηση πολιτικών αντιμετώπισης της όποιας μορφής βίας και κακοποίησης».

Πρόσθεσε ότι «ενόσω όμως υπάρχουν, αποτελεί ηθική ευθύνη και υποχρέωση και όπως, καταφανώς, μαρτυρείται από τα όσα έχω αναφέρει, προτεραιότητά μας η προστασία και υποστήριξη κάθε ατόμου που υπόκειται σε τέτοια περιστατικά».

Όπως είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «επιδεικνύοντας εμπράκτως την οφειλή, αλλά και τη βούληση που έχουμε προς την κατεύθυνση αυτή, πέραν των υφιστάμενων νομοθεσιών και την εφαρμογή σχετικών εγχειριδίων και διαδικασιών, υιοθετήσαμε μία συνεκτική δέσμη πολιτικών, παραμένοντας απόλυτα προσηλωμένοι στην υλοποίησή της».

Σημείωσε ότι «σταθμός των προσπαθειών μας αποτέλεσε η κύρωση με νόμο, τον Νοέμβριο του 2017, της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, η οποία αφορά την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «έκτοτε, οι προσπάθειές μας δεν περιορίστηκαν απλά στην κύρωση της Σύμβασης, αντιθέτως, στοχεύοντας την πλήρη εναρμόνιση της Κύπρου με τις πρόνοιες της Σύμβασης, σημειώνω ότι, μεταξύ άλλων, η Βουλή των Αντιπροσώπων τα τελευταία χρόνια προχώρησε στην ψήφιση σειρά Νόμων».

Πρόκειται για τον Νόμο για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας, τον περί της Προστασίας από Παρενόχληση και Παρενοχλητική Παρακολούθηση Νόμο, τον περί της Θέσπισης Ελάχιστων Προτύπων σχετικά με τα Δικαιώματα, την Υποστήριξη και την Προστασία Θυμάτων της Εγκληματικότητας Νόμο και τον περί της Καταπολέμησης του Σεξισμού και του Διαδικτυακά Διαδιδόμενου Σεξισμού και περί Συναφών Θεμάτων Νόμου του 2020.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη, η ένταξη του όρου της γυναικοκτονίας στον ποινικό κώδικα» σημειώνοντας ότι «πρόκειται για τρία νομοθετήματα, μέσω των οποίων εγκαθιδρύεται ένα εμπεριστατωμένο, εκτενές και σύγχρονο πλέγμα προληπτικών δράσεων και κατασταλτικών μέτρων, που θέτει τις βάσεις για μέριμνα και παροχή εξειδικευμένης προστασίας και πρακτικής στήριξης στα θύματα έμφυλης, ενδοοικογενειακής και συντροφικής βίας».

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η Κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας το σπουδαίο και αποτελεσματικό έργο που επιτελεί ο Σύνδεσμος για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια, του εμπιστεύθηκε τη διαχείριση του Πιλοτικού Προγράμματος ΄Του Σπιτιού της Γυναίκας’, επιχορηγώντας πλήρως τα δύο πρώτα χρόνια της λειτουργίας του από το Σχέδιο Κρατικών Ενισχύσεων των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, με ποσό ύψους πέραν των €726.000».

Για «Το Σπίτι της Γυναίκας» ο Πρόεδρος είπε ότι «αποτελεί χώρο στον οποίο έχουν πρόσβαση, χωρίς καμία διάκριση, όλες οι γυναίκες-θύματα βίας, μαζί με τα ανήλικα παιδιά τους καθώς και το Σπίτι το οποίο συστεγάζει όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, προνοώντας μέσα από μία διεπιστημονική προσέγγιση την ποινική διερεύνηση, ψυχολογική, κοινωνική, συμβουλευτική, νομική και ιατρική στήριξη, τόσο των γυναικών θυμάτων βίας όσο και των εξαρτώμενών τους».

Πρόσθεσε ότι «με τον τρόπο αυτό, μειώνεται η πιθανότητα επανατραυματισμού, επαναθυματοποίησης και στιγματισμού» της βίας εναντίον των γυναικών ενώ «την ίδια στιγμή, λαμβάνοντας υπόψη ότι η αυξητική τάση των ποσοστών δεν αφορά τα κρούσματα, αλλά την ομολογία των περιστατικών, αντιμετωπίζονται οι οποιοιδήποτε φόβοι και ενδοιασμοί για την καταγγελία τους».

Καταλήγοντας δήλωσε «απολύτως βέβαιος ότι, μέσα από τις εν εξελίξει δράσεις και συνέργειες που προωθούνται για την όσο το δυνατόν καλύτερη λειτουργία και εφαρμογή του προγράμματος, θα δημιουργηθούν περαιτέρω προϋποθέσεις να εξελιχθεί η χώρα μας στους πρωτοπόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση των φαινομένων».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top