ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόεδρος: Προσβλέπω να εργαστώ εντατικά με τον φίλο μου Ακιντζί για να επανενώσουμε την Κύπρο

Πρόεδρος: Προσβλέπω να εργαστώ εντατικά με τον φίλο μου Ακιντζί για να επανενώσουμε την Κύπρο

Προσβλέπω στο να εργαστώ εντατικά με το φίλο μου Μουσταφά Ακιντζί για να επανενώσουμε επιτέλους την πατρίδα μας, ελεύθερη από ξένα στρατεύματα και για να ζήσουν και να συνυπάρξουν ειρηνικά για άλλη μια φορά Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, όπως είχαν συνυπάρξει για αιώνες, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρευρέθηκε στη δεξίωση που παρέθεσε στην οικία του ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο Τζον Κόνιγκ για την 239η επέτειο της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι οι βασικές αξίες που διέπουν τη Διακήρυξη Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, «ζωή, ελευθερία και επιδίωξη της ευτυχίας» αποτελούν τις θεμελιώδεις πεποιθήσεις και τις συνταγματικές αρχές όχι μόνο της Αμερικής αλλά και πολλών άλλων σύγχρονων, δημοκρατικών εθνών ανά το παγκόσμιο, υποδεικνύοντας ότι η Κύπρος δεν αποτελεί εξαίρεση. «Επειδή αυτές οι αξίες και αρχές έχουν γίνει παγκόσμιες, μας ενώνουν ως εταίρους, όχι μόνο ως κράτη, αλλά και ως λαούς» εξήγησε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι η Κύπρος και οι ΗΠΑ αγωνιζόμενες για να επιτύχουν και να διατηρήσουν τέτοιες αρχές, απολαμβάνουν ιστορικά σταθερές διμερείς σχέσεις. «Οι σχέσεις μας» ανέφερε «βασίζονται σε μια κοινή βασική αντίληψη του τι εμείς, ως κυβερνήσεις και κράτη πρέπει να κάνουμε για να πετύχουμε και να παρέχουμε το μέγιστο στις κοινωνίες μας και τι περαιτέρω μπορούμε να κάνουμε ως χώρες για να προωθήσουμε τους σκοπούς της ειρήνης, της ευημερίας, της σταθερότητας και της ασφάλειας σε παγκόσμια βάση».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως οι δύο χώρες εργαζόνται μαζί τα τελευταία δυόμισι χρόνια για να προωθήσουν περαιτέρω τους κοινούς τους αγώνες που περιλαμβάνουν την προώθηση της ειρήνης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της ασφάλειας στον τομέα της Ενέργειας και της συνεργασίας στη λεκάνη της Λεβαντίνης και πέραν αυτής, όπως επίσης και της αναβάθμισης των διμερών σχέσεων σε ένα κοινώς αποδεκτό και επωφελές επίπεδο.

Και υπενθύμισε στο πλαίσιο αυτό, τα όσα και ο Αντιπρόεδρος Μπάιντεν κατά την ομιλία του στη Λευκωσία στις 22 Μαΐου 2014 αναγνώρισε, ότι «η Κύπρος αναδεικνύεται ως ηγέτης στην περιοχή…ένας σημαντικός παίκτης στην Ανατολική Μεσόγειο…σε ένα στρατηγικό και αυξανόμενο συνεταιρισμό με τις ΗΠΑ». 

Δήλωσε παράλληλα ότι παραμένει προσηλωμένος σε αυτό το στόχο και προσβλέποντας στην υλοποίηση του κοινού οράματος για τη διαμόρφωση της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου σε μια ζώνη εμπιστοσύνης, συνεργασίας, ασφάλειας και σταθερότητας για όλους. «Βασιζόμαστε στη στήριξη των ΗΠΑ για αυτό το σκοπό» συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ακολούθως ότι η λύση του Κυπριακού είναι μέρος και κομμάτι αυτού του γεωστρατηγικού οράματος, επισημαίνοντας ότι παραμένει η πρώτη και κύρια του προτεραιότητα. Να επιτευχθεί, όπως είπε, μια συνολική, βιώσιμη και δίκαιη λύση του Κυπριακού, βασισμένη σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου και την Κοινή Διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου 2014, με μια διεθνή νομική προσωπικότητα, μια κυριαρχία και μια ιθαγένεια, με διασφαλισμένες για την Κύπρο και όλους τους Κυπρίους τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ.  

Τόνισε δε πως προσβλέπει στο να εργαστεί εντατικά με το φίλο του, όπως αποκάλεσε τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί για να επανενώσουν επιτέλους την Κύπρο, ελεύθερη από ξένα στρατεύματα και για να ζήσουν και να συνυπάρξουν ειρηνικά για άλλη μια φορά Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, όπως είχαν συνυπάρξει για αιώνες.

«Προς το σκοπό αυτό, μια επανενωμένη Κύπρος ελπίζουμε να καταστεί μοντέλο και παράδειγμα προς μίμηση στην περιοχή» είπε και υπέδειξε πως η λύση του Κυπριακού δεν θα ωφελήσει μόνο την Κύπρο αλλά και το λαό της, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, αλλά θα έχει και αλυσιδωτές επιδράσεις σε όλη αυτή την ταραχώδη γεωγραφική γειτονιά.

Εξέφρασε τέλος εκ μέρους της Κυβέρνησης και του κυπριακού λαού εγκάρδια συγχαρητήρια για αυτή την ευτυχή και ιστορική μέρα, προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και στο φίλο αμερικανικό λαό.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο - Έχασε τη ζωή του ο Πολύκαρπος Μιχαήλ από την Κοκκινοτριμιθιά

Πέρασαν χειροπέδες σε δεσμοφύλακα: Τον έπιασαν με τις πιτζάμες του ενώ έφερε κουκούλα και γάντια

Καταγγελία για απαγωγή και κακοποίηση Σύρου - «Η αστυνομία δεν ενήργησε άμεσα» - Δείτε φωτογραφίες

Μονή Αββακούμ: Επανέρχονται οι δικηγόροι των μοναχών - Τι ζητούν από τον Μητροπολίτη Ησαΐα

Νηστεία: Ποιες τροφές μπορούμε να φάμε την Μεγάλη Εβδομάδα - Προτάσεις γευμάτων



Σύγκρουση Γενικού Εισαγγελέα - Γενικού Ελεγκτή - Η επόμενη μέρα

Σύγκρουση Γενικού Εισαγγελέα - Γενικού Ελεγκτή - Η επόμενη μέρα

Ενώπιον μιας πρωτοφανούς σύγκρουσης θεσμών βρίσκεται η κυπριακή κοινωνία η οποία παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον για το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της δικαστικής διαμάχης μεταξύ του Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη και του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Ενδιαφέρον Συνταγματικό, Πολιτειακό και Πολιτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top