ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μείωση αποτελεσματικότητας του κυπριακού τραπεζικού τομέα δείχνουν βασικοί συγκεντρωτικοί δείκτες της ΚΤΚ

Μείωση αποτελεσματικότητας του κυπριακού τραπεζικού τομέα δείχνουν βασικοί συγκεντρωτικοί δείκτες της ΚΤΚ

Η αποτελεσματικότητα του κυπριακού τραπεζικού τομέα, δηλαδή ο λόγος κόστους προς εισόδημα, έπεσε στο -72,3% για το τρίτο τρίμηνο του 2021. Το ποσοστό είναι μικρότερο κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2020, όταν είχε ανέλθει σε -60,6%, αλλά είναι το ίδιο με τον Σεπτέμβριο 2019, σύμφωνα με τους Βασικούς Συγκεντρωτικούς Χρηματοοικονομικούς Δείκτες για τον Κυπριακό Τραπεζικό Τομέα.


Τα στοιχεία καταγράφονται σε πίνακα που εξέδωσε η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, με βασικούς συγκεντρωτικούς χρηματοοικονομικούς δείκτες για τον κυπριακό τραπεζικό τομέα. Ο πίνακας καταρτίστηκε με βάση τα Ενοποιημένα Τραπεζικά Στοιχεία (Consolidated Banking Data – CBD) που χρησιμοποιούνται για σκοπούς μακροπροληπτικής ανάλυσης, η οποία διενεργείται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα/Ευρωπαϊκό Σύστημα Κεντρικών Τραπεζών.

Σε αυτά, περιλαμβάνονται στοιχεία λογαριασμού αποτελεσμάτων, ισολογισμού, ποιότητας δανειακού χαρτοφυλακίου και κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα πιο πάνω στοιχεία υποβάλλονται σε τριμηνιαία βάση από τις αρμόδιες εθνικές εποπτικές τραπεζικές αρχές (κεντρικές τράπεζες ή άλλες αρχές), μεταξύ των οποίων και η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, για το κάθε κράτος-μέλος σε διασυνοριακό και διατομεακό ενοποιημένο επίπεδο με σκοπό να καταστεί εφικτή μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση όλων των κινδύνων που απειλούν τη σταθερότητα του τραπεζικού τομέα.

Σημειώνεται ότι οι δείκτες ποιότητας χαρτοφυλακίου δημοσιεύονται ξεχωριστά.

Σύμφωνα με τον πίνακα της Κεντρικής Τράπεζας, τόσο τα έσοδα όσο και τα έξοδα ως ποσοστό των περιουσιακών στοιχείων δεν σημείωσαν διαφοροποίηση από τον Μάρτιο του 2021 μέχρι τον Σεπτέμβριο 2021, ενώ παραμένουν ελαφρώς βελτιωμένα από αυτά του Σεπτεμβρίου 2020.

Η συνολική κερδοφορία κατά το τρίτο τρίμηνο του 2021, μετά τους φόρους, σε σχέση με το συνολικό κεφάλαιο (return on equity ratio) παρουσιάζει ανάκαμψη στο 1,6% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020, όπου παρουσιάζονταν ζημιές ύψους 1,5%. Απέχει όμως πολύ ακόμη από τα επίπεδα κερδοφορίας που παρουσιάζονταν το 2019 και ανέρχονταν σε 8,1%.

Όσον αφορά τα περιουσιακά στοιχεία των κυπριακών τραπεζών, τα μετρητά στην Κεντρική Τράπεζα τον Σεπτέμβριο του 2021 παρουσιάζουν αύξηση και ανέρχονται στο 33,9% των συνολικών περιουσιακών στοιχείων, σε σχέση με 23,5% τον Σεπτέμβριο του 2020.

Μείωση παρουσιάζει το ποσοστό διαθέσιμων προς πώληση χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων, ως προς το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών. Τον Σεπτέμβριο του 2021 αυτά έπεσαν στο 3,2%, σε σχέση με 4% που ήταν ένα χρόνο πριν.

Σημαντική μείωση παρουσιάζεται και στα δάνεια και στις απαιτήσεις. Από 65% που ήταν τον Σεπτέμβριο του 2020, ένα χρόνο μετά έπεσαν σε 56,2%.

Επιπλέον, έχουν διπλασιαστεί σε ένα χρόνο τα αποθεματικά (συμπεριλαμβανομένων των κερδών) ανά σύνολο ιδίων κεφαλαίων, καθώς από 11,7% που ήταν τον Σεπτέμβριο του 2020, ανήλθαν σε 22,6% τον Σεπτέμβριο του 2021. Το ποσοστό αυτό είναι τριπλάσιο από το 7,4% που σημειώθηκε την αντίστοιχη περίοδο του 2019.
 
Τέλος, αυξημένη εμφανίζεται και η ρευστότητα μετρητών ως ποσοστό των συνολικών περιουσιακών στοιχείων, καθώς από τον Σεπτέμβριο 2020 στον Σεπτέμβριο 2021 σημειώθηκε αύξηση άνω των 10 ποσοστιαίων μονάδων. Κατά το τρίτο τρίμηνο του 2021 η ρευστότητα μετρητών ανερχόταν στο 34%.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απειλές Χεζμπολάχ: Τέσσερις πιθανοί στόχοι στην Κύπρο - Η χαρτογράφηση από αναλυτές

Από πού μας ήρθαν οι τουρίστες τον Μάιο και πόσοι Κύπριοι ταξίδεψαν στο εξωτερικό

Πισίνες: Αυτοί είναι οι συχνότεροι τύποι λοιμώξεων – Τα συμπτώματα, οι συμβουλές και το…βρεγμένο μαγιό – Ειδικός στο «T»

Σοβαρό τροχαίο Αγία Νάπα: Δεν φορούσε κράνος ο 21χρονος μοτοσικλετιστής - Η κατάσταση της υγείας του

Απόπειρα φόνου εναντίον αστυνομικού: Διάταγμα οκταήμερης κράτησης για τον 40χρονο

Πυρκαγιά στην Επαρχία Λεμεσού: Διαχειρίσιμη η κατάσταση - Ελέγχεται από τις δυνάμεις πυρόσβεσηςΥΠΕΞ: «Η Κύπρος δεν ήταν και δεν θα είναι μέρος της κρίσης στη Μέση Ανατολή»

ΥΠΕΞ: «Η Κύπρος δεν ήταν και δεν θα είναι μέρος της κρίσης στη Μέση Ανατολή»

Η Κύπρος «δεν έχει αποτελέσει και δεν θα αποτελέσει μέρος της κρίσης» τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, στο πλαίσιο της συζήτησης για την κρίση στη Μέση Ανατολή στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο, αναφερόμενος εμμέσως στις δηλώσεις Νασράλα, χωρίς να κατονομάζει τον ηγέτη της Χεζμπολάχ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top