ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατεχόμενα: Συνεχίζεται το πρόβλημα στην ηλεκτροδότηση - Την Τετάρτη θα έρθουν τα αναγκαία καύσιμα

Κατεχόμενα: Συνεχίζεται το πρόβλημα στην ηλεκτροδότηση - Την Τετάρτη θα έρθουν τα αναγκαία καύσιμα

Μέχρι την Τετάρτη θα έρθει το φορτίο με τα καύσιμα για την ηλεκτροπαραγωγική μονάδα Τεκνετζίκ, κοντά στην Κερύνεια, δήλωσε σήμερα ο «πρωθυπουργός», Φαΐζ Σουτζούογλου ενώ οι διακοπές στην παροχή συνεχίζονται σε διάφορες περιοχές παρ’ ότι οι ανάγκες προσπαθούν να καλυφθούν με την μεταφορά ενέργειας από την Κυπριακή Δημοκρατία κι αύξηση της παραγωγής στον ιδιωτικό σταθμό AKSA, στ’ ανατολικά, κοντά στο Τρίκωμο.

Η ενεργειακή κρίση στα κατεχόμενα απασχολεί επανειλημμένα τον τ/κ Τύπο το τελευταίο διάστημα και επικρατεί στην επικαιρότητα σε συνδυασμό με την αυξήσεις στην τιμολόγηση του ρεύματος.

Κατά την διάρκεια συζήτησης σήμερα στην «βουλή», ο κ. Σουτζούογλου είπε ότι η «αρχή ηλεκτρισμού» έχει σήμερα στην διάθεσή της 2.400 τόνους καυσίμων και την Τετάρτη θα έρθει το φορτίο που αναμένουν.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος γράφει σήμερα ότι βλάβη υπήρξε χθες το απόγευμα στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό στην κοινότητα Τράπεζα της κατεχόμενης Κερύνειας με αποτέλεσμα να προβληθεί ο ισχυρισμός ότι τέλειωσαν τα καύσιμα και ο σταθμός σταμάτησε εντελώς την λειτουργία του λόγω τεχνικής βλάβης. Εκτός λειτουργίας είχε τεθεί μια μονάδα στον συγκεκριμένο σταθμό, η οποία επιδιορθώθηκε χθες το βράδυ.

Απευθυνόμενος στην διεύθυνση της «αρχής ηλεκτρισμού», ο «υπουργός δημοσιονομικών» Σουνάτ Ατούν είπε ότι τα καύσιμα που θα προμηθευτούν πρέπει να είναι πιο ποιοτικά αντί φθηνά και να υπάρχει λιγότερο ρίσκο στην έλευσή τους. Επεσήμανε επίσης ότι πρέπει να αναλάβει την προσφορά για την προμήθεια καυσίμων ένα άτομο με περισσότερη πείρα και γνώση της δουλειάς από αυτό που την διαχειρίζεται τώρα.

Ο πρόεδρος της «αρχής ηλεκτρισμού», Γκιουρτζιάν Έρντογαν επανέλαβε ότι ο λόγος των διακοπών στην παροχή είναι ότι η παραγωγή δεν μπορεί να καλύψει την ζήτηση και πρόσθεσε ότι προβαίνουν σε εκ περιτροπής διακοπές ρεύματος στα κατεχόμενα επειδή, όπως ισχυρίστηκε, δεν τους παρέχεται ρεύμα από τις ελεύθερες περιοχές κατά τις ώρες που υπάρχει υψηλή ζήτηση.

Η Αβρούπα γράφει σήμερα ότι πάλι η ελληνοκυπριακή πλευρά προσέτρεξε σε βοήθειά τους όταν έμεινε εκτός λειτουργίας ο ηλεκτροπαραγωγός σταθμός στην Τράπεζα της Κερύνειας. Σύμφωνα με την εφημερίδα πήραν 70 μεγαβάτ από τις ελεύθερες περιοχές και κάλυψαν τις υπόλοιπες ανάγκες τους με επιπλέον 60 μεγαβάτ από την ιδιωτική εταιρεία AKSA.

Σε ανάρτησή του στα ΜΚΔ, ο τέως Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί πρότεινε να απαιτηθεί η εφαρμογή της συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τους Ελληνοκύπριους στο θέμα του ηλεκτρισμού κατά την διάρκεια της δικής του θητείας. Υπενθύμισε ότι στο πλαίσιο Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης συμφωνήθηκε η διασύνδεση των ηλεκτρικών δικτύων των ελεγχόμενων από την Δημοκρατία και των κατεχόμενων περιοχών, η παροχή ρεύματος στην πλευρά που το χρειάζεται και η επιστροφή της εν λόγω ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας αργότερα.

«Αφού έχουμε έλλειμμα ενέργειας αυτή την περίοδο πρέπει να διασφαλιστεί η πλήρης εφαρμογή της εν λόγω συμφωνίας και ο τερματισμός αυτού του βασάνου της κοινότητάς μας», ανέφερε ο Ακιντζί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η μεταφορά ενέργειας από την Κυπριακή Δημοκρατία στα κατεχόμενα μέσω του ενοποιημένου συστήματος μεταφοράς ηλεκτρισμού, γίνεται ανάλογα με το αίτημα της τ/κ πλευράς και τις δυνατότητες με βάση την παράγωγή και τις ανάγκες στις ελεύθερες περιοχές. Η μεταφορά γίνεται με συμψηφισμό της ποσότητας από την μια πλευρά στην άλλη.

Στο μεταξύ, η ιστοσελίδα Κίπρις ποστασί αναφέρει ότι η εταιρεία Sideral Denizcilik που είχε αναλάβει την μεταφορά των καυσίμων για την «αρχή ηλεκτρισμού», δεν συμμορφώθηκε με τη σύμβαση, έφερε τα καύσιμα καθυστερημένα και γι’ αυτό το λόγο η «αρχή» επέβαλε ως πρόστιμο στο ΔΣ της εν λόγω εταιρείας το ποσό των 225.286,52 δολαρίων. Πρόκειται για φορτίο που έπρεπε να είχε φτάσει μεταξύ 15 και 17 Φεβρουαρίου στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό στην Κερύνεια αλλά καθυστέρησε 6 μέρες.

Η εταιρεία, προστίθεται, επιμένει στο να μην πληρώνει το πρόστιμο.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Οι ΗΠΑ καταρρίπτουν το αφήγημα Τατάρ - Δίνουν χρόνο στην αποστολή της Ολγκίν

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

Μαρίνα Σάττι: Τι δήλωσε η ομάδα της για την ελληνική συμμετοχή και το μήνυμα της τραγουδίστριας

Εντόπισαν 113 κροτίδες σε οικία ανήλικου στη Λευκωσία - Αναμένεται να κληθεί για ανάκριση - Φωτογραφία



LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»   

LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»  

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top