ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πακέτο στήριξης €2 εκατομμύρια για τον αγροτικό τομέα με ευρωπαϊκά και κρατικά κονδύλια

Πακέτο στήριξης €2 εκατομμύρια για τον αγροτικό τομέα με ευρωπαϊκά και κρατικά κονδύλια

Πακέτο στήριξης δύο εκατομμυρίων για τον αγροτικό τομέα ετοιμάζει το Υπουργείο Γεωργίας για τη στήριξη του αγροτικού τομέα, εν όψει της κρίσης που έχει προκύψει λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα σε δηλώσεις του στο πλαίσιο παρουσίασης προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης, ο Υπ. Γεωργίας Κώστας Καδής, αναφέροντας ότι σύντομα θα γίνουν ανακοινώσεις για μέτρα στήριξης, τόσο με ευρωπαϊκά, όσο και με κρατικά κονδύλια.


Ο κ. Καδής είπε ότι οι ψηλές τιμές είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους κτηνοτρόφους, τόσο στην Κύπρο, όσο και σε όλη την ΕΕ, και πρόσθεσε ότι στη βάση των συζητήσεων που έγιναν στο Συμβούλιο των Υπουργών της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα, παρουσιάστηκε συγκεκριμένο πλαίσιο, μέσω του οποίου τα κράτη – μέλη μπορούν να παράσχουν στήριξη στον αγροτικό τομέα.

«Τη Δευτέρα ετοιμάσαμε εισηγήσεις για μέτρα, σε συνάντηση με όλες τις αγροτικές οργανώσεις, τα οποία θα δούμε και με τους κτηνοτρόφους, και ευελπιστώ ότι σύντομα τα θα δούμε και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα ανακοινωθούν συγκεκριμένα μέτρα στήριξης», ανέφερε ο Υπουργός.

Αναφερόμενος και στο είδος των μέτρων που προτείνονται, εξήγησε ότι στόχος είναι η αξιοποίηση όλων των εργαλείων που ανακοίνωσε η ΕΕ, όπως η ιδιωτική αποθεματοποίηση χοιρινού κρέατος (και με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση), καθώς και η καταφυγή στο ταμείο κρίσεων, από το οποίο η Κομισιόν θα διαθέσει μισό δισεκατομμύριο.

«Από το ποσό αυτό, στην Κύπρο αντιστοιχεί λιγότερο από ένα εκατομμύριο, περίπου €700.000, και μπορούμε ως κράτος να προσθέσουμε ένα ποσό της τάξης του 200%, ώστε να φτάσει τα δύο εκατομμύρια», είπε ο κ. Καδής. «Το ύψος των κρατικών ενισχύσεων θα το συζητήσουμε με το Υπουργό Οικονομικών και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα προχωρήσουμε σε ανακοινώσεις», πρόσθεσε.

«Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και ότι θα πρέπει να στηρίξουμε τον αγροτικό κόσμο αυτή την περίοδο», ανέφερε, προσθέτοντας ότι και οι αγρότες είναι ικανοποιημένοι γιατί είδαν τη διάθεση του Υπουργείου να στηρίξει.

Είπε ακόμα ότι έχουν γίνει παραγγελίες για αγορά αραβοσίτου και σιταριού και συνολικά 36.000 τόνοι ζωοτροφών θα φτάσουν στην Κύπρο ενώ σήμερα θα συζητήσει και με τους εισαγωγείς, με τη συνεργασία των οποίων θα γίνει η φύλαξη και η διαδικασία διάθεσης, όταν τα αποθέματα αυτά κριθεί σκόπιμο να βγουν στην αγορά.

Ανακοίνωσε, δε, ότι σύντομα θα συναντηθεί και με εισαγωγείς σιτηρών για ανθρώπινη κατανάλωση, ώστε να διασφαλιστεί ότι υπάρχει επάρκεια σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου. «Τα αποθέματα φτάνουν για τους επόμενους τρεισήμισι μήνες, επομένως στο άμεσο μέλλον η επάρκεια είναι καλυμμένη, αλλά είναι υπό συνεχή παρακολούθηση», κατέληξε.

Δεν υπάρχει συμφωνία για αλλαγές στην ποσόστωση γάλακτος του χαλουμιού

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την υπόθεση για την κατοχύρωση του χαλουμιού, ο Υπουργός είπε ότι «ο φάκελος έχει περάσει με συγκεκριμένες προδιαγραφές και είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να τις τηρήσουμε».

Εξήγησε ότι έγιναν κάποιες συζητήσεις για διαφοροποιήσεις, που δεν αφορούν μόνο την ποσόστωση του γάλακτος, όμως, όσον αφορά την ποσόστωση, δεν υπήρξε συμφωνία. «Θα γίνουν διαφοροποιήσεις ήσσονος σημασίας, που αφορούν το σχήμα, το βάρος, το ποσοστό υγρασίας, τις φυλές των ζώων, που όλοι τις επιθυμούν», πρόσθεσε.

Όσον αφορά τον χειρισμό περιπτώσεων που ενδεχομένως να αποκλίνουν από το ΠΟΠ και κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά, ο Υπουργός είπε ότι ζητήθηκε η γνώμη της νομικής υπηρεσίας, για να καθοδηγήσει για τον χειρισμό τους.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top