Κορωνοϊός: Πόσο προστατεύει τους άνω των 60 από την «Όμικρον» η τέταρτη δόση με Pfizer

Κορωνοϊός: Πόσο προστατεύει τους άνω των 60 από την «Όμικρον» η τέταρτη δόση με Pfizer

Η πανδημία του κοροναϊού επιμένει, με την «Όμικρον» να εξακολουθεί να αποτελεί κίνδυνο.

Η δεύτερη ενισχυτική, δηλαδή η τέταρτη δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech μειώνει περαιτέρω – σε σχέση με την τρίτη δόση – την πιθανότητα οι άνθρωποι άνω των 60 ετών να μολυνθούν από τον κοροναϊό και να αρρωστήσουν λόγω Covid-19.

Όμως η προστασία έναντι τουλάχιστον της πιθανότητας λοίμωξης φαίνεται βραχύβια, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη ισραηλινή επιστημονική έρευνα, που αφορά την περίοδο επικράτησης της παραλλαγής Όμικρον του κοροναϊού (Ιανουάριος-Μάρτιος 2022). Αντίθετα φαίνεται να διαρκεί περισσότερο – άγνωστο πόσο – η αυξημένη προστασία έναντι της βαριάς νόσου.

Οι ερευνητές, οι οποίοι ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 1,25 εκατομμύρια ανθρώπους άνω των 60 ετών και έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «The New England Journal of Medicine», σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς και τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», ανέφεραν ότι η προστασία της τέταρτης δόσης έναντι της λοίμωξης φάνηκε να κορυφώνεται την τέταρτη εβδομάδα, μετά να μειώνεται και να έχει σχεδόν εξαφανιστεί έως την όγδοη.

Από την άλλη, η προστασία έναντι της σοβαρής νόσησης δεν μειώνεται στη διάρκεια των πρώτων έξι εβδομάδων μετά τη χορήγηση της τέταρτης δόσης. Η πιθανότητα σοβαρής νόσου ήταν 3,5 φορές μεγαλύτερη για όσους είχαν κάνει τρεις δόσεις, σε σχέση με όσους είχαν κάνει τέσσερις, ενώ έξι εβδομάδες μετά ήταν 4,3 φορές μεγαλύτερη. Η μελέτη δεν περιέλαβε συγκριτικά στοιχεία για τους θανάτους, ενώ δεν είναι σαφές πόσο διαρκεί η προστασία έναντι της βαριάς νόσου Covid-19, καθώς θα χρειαστεί περαιτέρω μελέτη.

Αυξημένη αλλά πρόσκαιρη προστασία

Τα ευρήματα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ενισχύουν την άποψη ότι οι επιπρόσθετες δόσεις εμβολίου παρέχουν αυξημένη αλλά πρόσκαιρη προστασία έναντι της Όμικρον και ότι η αποτελεσματικότητα της τέταρτης δόσης μειώνεται ταχύτερα έναντι της πιθανότητας λοίμωξης από ό,τι έναντι του κινδύνου σοβαρής νόσου.

Μια προηγούμενη ισραηλινή έρευνα τον Μάρτιο έδειξε ότι οι ηλικιωμένοι που έκαναν τέταρτη δόση Pfizer/BioNTech, είχαν 78% μικρότερη θνησιμότητα σε σχέση με όσους είχαν κάνει τρεις δόσεις. Το Ισραήλ άρχισε να χορηγεί τέταρτη δόση εμβολίου στους άνω των 60 ετών από τις 2 Ιανουαρίου 2022.

Τα νέα στοιχεία έρχονται εν μέσω διαλόγου – και διαφωνιών – σε ΗΠΑ και Ευρώπη για την τέταρτη δόση, πότε να χορηγηθεί και σε ποιους. Τον Μάρτιο η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ενέκρινε τη χορήγηση τέταρτης δόσης στους άνω των 50 ετών και στους ανοσοκατεσταλμένους άνω των 12 ετών, τέσσερις τουλάχιστον μήνες μετά την τρίτη δόση, καθώς επίσης τη χορήγηση ενισχυτικής τρίτης δόσης σε όσους έχουν κάνει δύο δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson.

Η διευθύντρια Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ δήλωσε ότι «πραγματικά ενθαρρύνει τους ανθρώπους άνω των 50 ετών με υποκείμενα ιατρικά προβλήματα και όσους είναι άνω των 65 ετών να κάνουν δεύτερη ενισχυτική δόση». Στην ΕΕ οι υπουργοί υγείας τάσσονται γενικά υπέρ της τέταρτης δόσης στους άνω των 60 ετών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Live: Φλέγεται η Μέση Ανατολή - Κανένα ίχνος αποκλιμάκωσης στη σύγκρουση Ισραήλ και Ιράν

Live: Φλέγεται η Μέση Ανατολή - Κανένα ίχνος αποκλιμάκωσης στη σύγκρουση Ισραήλ και Ιράν

Κλιμακώνεται η σύγκρουση ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν. Τελ Αβίβ και Τεχεράνη ανταλλάσσουν επιθέσεις. Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι οι ιρανικές επιθέσεις έχουν σκοτώσει 13 ανθρώπους και έχουν προκαλέσει τον τραυματισμό άλλων 380, ωστόσο σε αυτόν τον αριθμό δεν έχουν προστεθεί οι τραυματίες από τα πλήγματα που έγιναν το βράδυ της Κυριακής. Τουλάχιστον 224 είναι οι νεκροί και 1.277 οι τραυματίες στο Ιράν από τις ισραηλινές επιθέσεις, σύμφωνα με το ιρανικό υπουργείο Υγείας. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και 20 παιδιά. Δείτε λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις:

BEST OF TOTHEMAONLINE