ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πολλές περιπτώσεις Σχολικών Εφορειών που δεν ακολουθούν σωστά τις διαδικασίες διαπίστωσε η Ελεγκτική Υπηρεσία

Πολλές περιπτώσεις Σχολικών Εφορειών που δεν ακολουθούν σωστά τις διαδικασίες διαπίστωσε η Ελεγκτική Υπηρεσία

Η Ελεγκτική Υπηρεσία στην  Ειδική Έκθεση για τις Σχολικές Εφορίες του 2022 που εκδόθηκε την 11η Απριλίου 2022 αναφέρει ότι από τον έλεγχο των Σχολικών Εφορειών φαίνεται ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν ακολουθούνται σωστά οι διαδικασίες που καθορίζουν οι νομοθεσίες που διέπουν τη λειτουργία των Εφορειών και οι βέλτιστες πρακτικές, σχετικά με την τήρηση των λογαριασμών και την ετοιμασία των οικονομικών καταστάσεων και συστήνει όπως οι Σχολικές Εφορείες συμμορφώνονται με τις διατάξεις του Νόμου, τηρούν σωστά όλα τα λογιστικά βιβλία και έγγραφα και ετοιμάζουν έγκαιρα τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις.

Όπως αναφέρει στην Έκθεση η Ελεγκτική Υπηρεσία κατά τη σχολική χρονιά 2020/2021, λειτουργούσαν 168 Σχολικές Εφορείες, προσθέτοντας ότι η συνολική χορηγία που δόθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, για την κάλυψη ων λειτουργικών τους δαπανών για το ημερολογιακό έτος 2020, ήταν €63.474.474

Μεταξύ άλλων στις παρατηρήσεις και συστάσεις η Ελεγκτική Υπηρεσία  παρατηρεί ότι οι ιδιώτες ελεγκτές συνέστησαν όπως οι Σχολικές Εφορείες συμμορφώνονται με τις διατάξεις του Νόμου, να καταρτίζονται σε σώμα εντός του χρονικού πλαισίου που ορίζει ο Νόμος και να γνωστοποιούν τα σχετικά στον Υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Προσθέτει ότι οι ιδιώτες ελεγκτές συνέστησαν όπως το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ) διασφαλίσει την τήρηση της σχετικής νομοθεσίας για την ετοιμασία των λογαριασμών και την παράδοση/παραλαβή των σχετικών εγγράφων και λογαριασμών κατά την ανάληψη των καθηκόντων από τη νέα Εφορεία.

Συνεχίζοντας αναφέρει ακόμα πως οι ιδιώτες ελεγκτές συνέστησαν όπως οι Σχολικές Εφορείες συνεδριάζουν και τηρούν πρακτικά  σύμφωνα με τις πρόνοιες του Νόμου και τις σχετικές πρόνοιες του περί Γενικών Αρχών του Διοικητικού Δικαίου Νόμου.

Περαιτέρω προσθέτει ότι οι ιδιώτες ελεγκτές συνέστησαν όπως οι Σχολικές Εφορείες συμμορφώνονται με τις διατάξεις του Νόμου, σε σχέση με την ετοιμασία, έγκριση και εκτέλεση των Προϋπολογισμών, οι οποίοι να καταρτίζονται, σύμφωνα με τις πραγματικές τους ανάγκες και τη δυνατότητα εκτέλεσής τους.

Σε ό,τι αφορά την ετοιμασία και υποβολή λογαριασμών για έλεγχο, παρατηρεί ότι οι ιδιώτες ελεγκτές συνέστησαν όπως οι Σχολικές Εφορείες συμμορφωθούν με τις διατάξεις του Νόμου και υποβάλλουν τους λογαριασμούς τους για έλεγχο, εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων.

Σε σχέση με αποδείξεις είσπραξης και εντάλματα πληρωμής, η Ελεγκτική Υπηρεσία παρατηρεί ότι αρκετές Εφορείες δεν εκδίδουν αποδείξεις είσπραξης, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται ο έλεγχος της ορθότητας των εισπράξεων και πως δεν εκδίδουν εντάλματα πληρωμής, κατάλληλα συμπληρωμένα και τεκμηριωμένα με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, για επιβεβαίωση των δαπανών τους.

Συνεχίζοντας επί τούτου, αναφέρει ότι οι ιδιώτες ελεγκτές συνέστησαν όπως το ΥΠΠΑΝ διασφαλίσει ότι όλες Εφορείες συμμορφώνονται με τις σχετικές εγκυκλίους και υποδείξεις, καθώς και με τις διατάξεις του Νόμου και εφαρμόζουν τις πρόνοιες των Δημοσιονομικών και Λογιστικών Οδηγιών που ισχύουν στη Δημόσια Υπηρεσία.

Σε σχέση με τη μισθοδοσία αναφέρει ότι σε αρκετές από τις Σχολικές Εφορείες Κοινοτήτων δεν τηρείται παρουσιολόγιο, στο οποίο όλοι οι υπάλληλοι να καταγράφουν ενυπόγραφα την ώρα προσέλευσης και αποχώρησης από την εργασία, σε αρκετές περιπτώσεις δεν είναι πλήρως ενημερωμένα τα δελτία υπηρεσίας του προσωπικού ή/και οι προσωπικοί φάκελοι και φάκελοι αδειών, και δεν υπάρχει υπογραμμένη Συλλογική Σύμβαση, ώστε να μπορούν να επιβεβαιωθούν οι όροι υπηρεσίας του προσωπικού.

Οι ιδιώτες ελεγκτές συνέστησαν όπως οι Εφορείες τηρούν κατάλληλα ενημερωμένα παρουσιολόγια, δελτία υπηρεσίας, προσωπικούς φακέλους και φακέλους αδειών και να τηρούν Συλλογική Σύμβαση, ώστε να υπάρχουν να απαραίτητα στοιχεία για σκοπούς υπολογισμού και ελέγχου της μισθοδοσίας του προσωπικού των Σχολικών Εφορειών.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία διαπίστωσε περιπτώσεις, κατά τις οποίες στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων παρουσιάζεται ως δηλωμένος εργοδότης το Κοινοτικό Συμβούλιο, αντί η Σχολική Εφορεία και παρατήρησε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις δεν τηρείται το Μητρώο Ανάκτησης Επιδόματος Ασθενείας από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στο οποίο πρέπει να καταχωρούνται όλες οι αιτήσεις που υποβάλλονται για επίδομα ασθενείας, ώστε να παρακολουθείται και να ενημερώνεται με τις επιταγές που παραλαμβάνονται και με τις αποδείξεις είσπραξης.

Προσθέτει ότι οι ιδιώτες ελεγκτές συνέστησαν όπως οι Εφορείες μεριμνήσουν για τη σωστή δήλωση εργοδότη στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και τηρούν όλα τα απαραίτητα μητρώα που απαιτούνται για τον χειρισμό των θεμάτων του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Διαπιστώνει ακόμα ότι στις πλείστες Σχολικές Εφορείες δεν υπάρχει σύστημα εσωτερικού ελέγχου και σε συνδυασμό με τη μη άσκηση αποτελεσματικού εποπτικού ελέγχου από το ΥΠΠΑΝ, δημιουργούνται προβλήματα και αδυναμίες στην ορθολογιστική διαχείριση της λειτουργίας των Σχολικών Εφορειών και ότι οι ιδιώτες ελεγκτές συνέστησαν όπως το ΥΠΠΑΝ προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για συμμόρφωση με τις πρόνοιες της νομοθεσίας, αναφορικά με την τήρηση αποδοτικών και αποτελεσματικών συστημάτων εσωτερικού ελέγχου από τις Σχολικές Εφορείες.Αναφέρει επίσης ότι ορισμένες Εφορείες δεν έχουν ορίσει τα Μέλη τα οποία εξουσιοδοτούν τις πληρωμές, υπογράφουν τις επιταγές που εκδίδονται από την Εφορεία και διαχειρίζονται τους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Προσθέτει πως οι ιδιώτες ελεγκτές συνέστησαν όπως οι Σχολικές Εφορείες ζητούν και αρχειοθετούν τις τραπεζικές καταστάσεις από όλα τα Ταμεία Διευθυντή και να ενημερώνουν τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων για τις πληρωμές που δύνανται, βάσει του Νόμου, να πραγματοποιούν από το Ταμείο Διευθυντή.

Αναφέρει πως οι ιδιώτες ελεγκτές συνέστησαν όπως οι Εφορείες διαχειρίζονται τα Ταμεία Προνοίας του προσωπικού, σύμφωνα με τους σχετικούς Κανονισμούς και εξασφαλίζουν την έγκριση του Εφόρου Ταμείων Προνοίας πριν τη σύσταση και λειτουργία του Ταμείου. Επίσης, να γίνονται οι αποκοπέςκαι συνεισφορές για το προσωπικό, σύμφωνα με το καταστατικό, όπως αυτό εγκρίθηκε από τον Έφορο Ταμείων Προνοίας.

Επίσης η Ελεγκτική Υπηρεσία αναφέρει ότι διαπιστώνει διαχρονικά ελλείψεις και αδυναμίες στα θέματα που αφορούν στις διαδικασίες προσφορών και ότι οι ιδιώτες ελεγκτές συνέστησαν όπως οι Εφορείες, πριν την προκήρυξη οποιουδήποτε διαγωνισμού, να προβαίνουν σε κατάλληλη εκτίμηση του κόστους των έργων και να εξασφαλίζουν τις ανάλογες πιστώσεις. Για τους διαγωνισμούς των οποίων το κόστος αναμένεται να ξεπεράσει τα σχετικά όρια, να τηρούνται οι διαδικασίες που αφορούν σε ανοικτούς διαγωνισμούς.

Αναφέρει ότι ορισμένες Εφορείες δεν τηρούν κατάλληλο μητρώο, στο οποίο να καταχωρίζονται όλα τα διπλότυπα που παραλαμβάνονται από το ΥΠΠΑΝ, για σκοπούς παρακολούθησης και ελέγχου, ότι σε ορισμένες περιπτώσεις δεν τηρείται μητρώο, για την παρακολούθηση και εντοπισμό του μηχανογραφικού εξοπλισμού, ότι  ότι σε κάποιες περιπτώσεις δεν τηρούνται ή δεν ενημερώνονται ορθά τα Μητρώα Κινητής και Ακίνητης Περιουσίας,  ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι Εφορείες δεν τηρούν Μητρώο Ενοικίων ή το Μητρώο τηρείται αποκλειστικά για τα κυλικεία και όχι για όλα τα ενοικιαζόμενα υποστατικά και ότι αρκετές Εφορείες δεν παρακολουθούν τα εισπρακτέα ενοίκια και δεν λαμβάνουν μέτρα για την έγκαιρη είσπραξή τους.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



ΠτΔ από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - «Συνειδητά, χθες το βράδυ, στείλαμε ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία»

ΠτΔ από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - «Συνειδητά, χθες το βράδυ, στείλαμε ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία»

Ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της συζήτησης για τα συμπεράσματα για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, τονίζοντας πως στάληκε ένα «θετικό μήνυμα» στην Άγκυρα, του οποίου η μετατροπή σε πράξεις «εξαρτάται από την πρόοδο στο Κυπριακό». Οι δηλώσεις έγιναν κατά την άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στις εργασίες της δεύτερης ημέρας της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top