ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καδής: Επάρκεια καλής ποιότητας κυπριακών αμνοεριφίων και σε χαμηλές τιμές

Καδής: Επάρκεια καλής ποιότητας κυπριακών αμνοεριφίων και σε χαμηλές τιμές

Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής διαβεβαίωσε τους Κύπριους καταναλωτές ότι υπάρχει επάρκεια καλής ποιότητας αμνοεριφίων και σε πολύ χαμηλές τιμές, προσθέτοντας ότι οι καταναλωτές «δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα».

Παράλληλα, σε δηλώσεις στο πλαίσιο επισκέψεών του σε υπεραγορές ενόψει των εορτών του Πάσχα, ο κ. Καδής τόνισε πως η Κυβέρνηση στήριξε με €5 εκατομμύρια τους αιγοπροβατοτρόφους, οι οποίοι δεν μετακύλησαν τις υψηλές τεράστιες στις ζωοτροφές στην υπόλοιπη αγροδιατροφική αλυσίδα.

«Η προσφορά είναι επαρκής έχουμε τα κυπριακά αμνοερίφια τα οποία είναι σε πολύ χαμηλές τιμές και αυτό ήταν και το γεγονός, αν θέλετε, που οδήγησε την κυβέρνηση στο να στηρίξει τους αιγοπροβατοτρόφους. Ενώ είχαμε τεράστιες αυξήσεις στο κόστος παραγωγής των αμνοεριφίων, με αυξήσεις στις ζωοτροφές της τάξης του 70%, αυτό το κόστος δεν βλέπουμε να μετακυλύεται σε ολόκληρη την αγροδιατροφική αλυσίδα», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Καδής.

«Αυτό τι σημαίνει;», συνέχισε, «σημαίνει ότι ο αιγοποπροβατοτρόφος επωμίζεται όλο αυτό το βάρος των αυξήσεων στις ζωοτροφές. Για αυτό και η Κυβέρνηση έκρινε σκόπιμο να στηρίξει τους αιγοπροβατοτρόφους μας με ένα ποσό της τάξης των €5 εκατομμυρίων, ούτως ώστε να δώσει χρόνο στην αγορά να λειτουργήσει και κατανεμηθεί ισομερώς, θα έλεγα, το κόστος σε όλη την αγροδιατροφική αλυσίδα. Αλλά σίγουρα θέμα επάρκειας δεν υπάρχει».

Ο κ. Καδής επεσήμανε ταυτόχρονα πως φέτος υπάρχει μικρή σχετικά αύξηση της κατανάλωσης των κυπριακών αμνοεριφίων ιδιαίτερα λόγω της χαμηλής τιμής, αν συγκριθεί με το ελληνικό αμνοερίφιο, το οποίο πωλείται σε υψηλότερες τιμές γι’ αυτό ήταν και περιορισμένη η εισαγωγή φέτος ελληνικών αμνοεριφίων.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Υπουργός Γεωργίας απέδωσε την μειωμένη εισαγωγή ελληνικών αμνοεριφίων στο ακριβότερο κόστος λόγω και των υψηλών μεταφορικών.

«Επομένως όλα αυτά συντείνουν στο να έχουμε πολύ ψηλότερες τιμές στα εισαγόμενα προϊόντα, χωρίς σε καμία περίπτωση τα δικά μας τα κυπριακά προϊόντα να υστερούν σε οτιδήποτε. Τα κυπριακά προϊόντα είναι άριστα σε επίπεδο ποιότητας και αυτό καταδεικνύουν και οι έλεγχοι που πραγματοποιούμε σε όλη την Κύπρο», πρόσθεσε.

Ο Υπουργός Γεωργίας σημείωσε ότι οι εντατικοί έλεγχοι έχουν αρχίσει από τις 16 του μήνα και από τους χώρους παραγωγής μέχρι και τους χώρους διάθεσης των κρεάτων και θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος του μήνα.

Και για τις φρουταρίες, ο κ. Καδής είπε ότι παρουσιάζουν ανάλογη εικόνα και ότι δεν έχουν παρουσιαστεί και δεν έχουν καταγραφεί οποιαδήποτε προβλήματα, είτε σε θέματα επάρκειας είτε σε θέματα ποιότητας.

«Επομένως, αυτό που θα έλεγα και θα συμβούλευα τους Κύπριους καταναλωτές είναι προσοχή στις αγορές τους, να αγοράζουν από εγκεκριμένα σημεία πώλησης, είτε κρεατοσκευασμάτων είτε φθαρτών, και δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα, μπορούν να επιλέξουν υψηλής ποιότητας προϊόντα και να έχουν στο πασχαλινό τραπέζι», κατέληξε.

Τον Μάιο η προκήρυξη για το νέο κύτταρο στο ΧΥΤΥ Κόσιης, λέει ο Υπουργός Γεωργίας

 

Τον Μάιο και με συνοπτικές διαδικασίες προκηρύσσεται νέος διαγωνισμός για το νέο κύτταρο στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων στην Κόσιη, με τις αρχές να εξετάζουν το ενδεχόμενο επέκτασης του κύκλου ζωής του υφιστάμενου κυττάρου, ο οποίος, χωρίς επιπλέον μέτρα, φτάνει μέχρι τον Νοέμβριο, δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής.

Μετά τη χθεσινή σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο κ. Καδής είχε νωρίς σήμερα το πρωί νέα σύσκεψη για το θέμα παρουσία του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου, του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων.

«Καθορίστηκαν πάρα πολύ συγκεκριμένα βήματα με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για την προκήρυξη ανοικτού διαγωνισμού για τη δημιουργία ενός νέου χώρου υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων στην περιοχή της Κόσιης και ευελπιστούμε ότι κινηθούν οι διαδικασίες όπως τις έχουμε σχεδιάσει, ούτως ώστε να μην προκύψει οποιοδήποτε πρόβλημα με τη διαχείριση των αποβλήτων στη μονάδα αυτή», ανέφερε ο κ. Καδής απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο περιθώριο επίσκεψής του σε υπεραγορές ενόψει των εορτών για το Πάσχα.

Όπως είπε, η προκήρυξη θα γίνει μέσα στο Μάιο και θα ακολουθηθούν συνοπτικές διαδικασίες, δηλαδή θα δοθεί διορία 15 ημερών στους προσφοροδότες, και θα ακολουθήσει αξιολόγηση των προσφορών και στη συνέχεια η υλοποίηση του έργου.

Ερωτηθείς για τον κύκλο ζωής του υφιστάμενου κυττάρου, ο κ. Καδής είπε πως οι εκτιμήσεις, αν αφήσουμε τα πράγματα όπως είναι σήμερα, είναι μέχρι το Νοέμβριο του 2022.

«Ενδεχομένως να μπορούν να γίνουν κάποιες κινήσεις ούτως ώστε να αυξηθεί για ακόμη λίγο η διάρκεια ζωής του υφιστάμενου κυττάρου», είπε, για να προσθέσει πως αυτό που διερευνούμε και φαίνεται ότι είναι δυνατόν να γίνει είναι ότι η σταδιακή παράδοση του νέου κυττάρου, ούτως ώστε όταν δημιουργείται ένα τμήμα να μπορεί κάποιος να αποθέσει εκεί σε αυτό το χώρο μέρος των αποβλήτων και να προχωρά στην κατασκευή του υπόλοιπου κυττάρου ούτως ώστε επαναλαμβάνω να μην υπάρξει θέμα με την απόθεση των υπολειμμάτων που προκύπτουν από τη μονάδα της Κόσιης.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Μήνυμα αισιοδοξίας για το Κυπριακό έστειλε ο Πρόεδρος από την ακριτική Αθηένου

Μήνυμα αισιοδοξίας για το Κυπριακό έστειλε ο Πρόεδρος από την ακριτική Αθηένου

Μήνυμα αισιοδοξίας, από την ακριτική Αθηένου έστειλε την Κυριακή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, διαβεβαιώνοντας ότι «παρά τις δυσκολίες, τα προβλήματα, τις προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε καθημερινά λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας, ποτέ μα ποτέ δεν πρόκειται να αποστρατευτούμε από την προσπάθεια για να ελευθερώσουμε την πατρίδα μας και να την επανενώσουμε».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top