ΠτΔ μετά το δείπνο με Γκουτέρες: «Ήταν μια ενδιαφέρουσα πρώτη συζήτηση» - Τι ακολουθεί σήμερα
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακάθησε στο δείπνο που παρέθεσε ο ΓΓ των ΗΕ στο πλαίσιο της δεύτερης διευρυμένης διάσκεψης για το Κυπριακό
Yes. Without any conditions. We’re ready to hold a “special round of negotiations” right in Mariupol. One on one. Two on two. To save our guys, Azov, military, civilians, children, the living & the wounded. Everyone. Because they are ours. Because they are in my heart. Forever.
— Михайло Подоляк (@Podolyak_M) April 20, 2022
Πρότεινε συγκεκριμένα ένα «ειδικό γύρο συνομιλιών» «για να σώσουμε τους δικούς μας, τους μαχητές του Αζόφ, τον στρατό, τους πολίτες, τα παιδιά, τους ζωντανούς και τους τραυματίες», όπως έγραψε στο twitter.
Με αποκομμένες τις γραμμές ενίσχυσης των τελευταίων ουκρανών μαχητών, που έχουν οχυρωθεί στην χαλυβουργία Azovstal, φαίνεται ότι είναι θέμα λίγων 24ώρων να πέσει ολοκληρωτικά η πόλη στα χέρια των Ρώσων. «Ο εχθρός έχει δεκαπλάσιες δυνάμεις από εμάς» είπε ο Σεργκέι Βολίνα της 36ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών.
Κατά τον διαβόητο επικεφαλής των τσετσενικών δυνάμεων, που έχουν σπεύσει στη Μαριούπολη για να ενισχύσουν την εισβολή των Ρώσων και τις επιδιώξεις του Πούτιν, Ραμζάν Καντίροφ, είναι θέμα ωρών η κατάληψη της Azovstal. «Πριν από το μεσημεριανό γεύμα, ή λίγο μετά, η Azovstal θα βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο των δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας», δήλωσε ο Καντίροφ.
Chechens in #Mariopol #Ukraine 💥🔥🚨🇷🇺🇺🇦, next stop Odessa ?? pic.twitter.com/UUqSdwfypT
— waheed (@Waheed0819) April 17, 2022
Στο μεταξύ ο περιφερειάρχης του Λουχάνσκ Σερχίι Χαϊντάι δήλωσε χθες ότι οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν πλέον το 80% της συγκεκριμένης περιφέρειας, που είναι η μία από τις δύο του Ντονμπάς (η άλλη είναι το Ντονέτσκ), τις οποίες ο Πούτιν ήθελε εξ αρχής της ρωσικής εισβολής να καταλάβει και να επιβάλλει στην πράξη την «αυτονομία» τους από την Ουκρανία – επιβάλλοντας διχοτόμηση της χώρας δηλαδή. Οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές της περιοχής ήλεγχαν πριν την ρωσική εισβολή περίπου το 30% της περιφέρειας.
Ο ίδιος ο Πούτιν δήλωσε την Τετάρτη ότι η «στρατιωτική επιχείρηση» - όπως ονομάζει την εισβολή – «της Ρωσίας έγινε για να προστατευτεί ο πληθυσμός στην ανατολική Ουκρανία». Όπως ισχυρίστηκε «η τραγωδία που εξελισσόταν στο Ντονμπάς ανάγκασε, απλά ανάγκασε τη Ρωσία να ξεκινήσει αυτή τη στρατιωτική επιχείρηση».
Πηγή: protothema.gr
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις