ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παράνομη η εγκατάσταση λιμενοβραχίωνα στο Fig Tree Bay στον Πρωταρά

Παράνομη η εγκατάσταση λιμενοβραχίωνα στο Fig Tree Bay στον Πρωταρά

H παράνομη εγκατάσταση λιμενοβραχίωνα στο Fig Tree Bay στον Πρωταρά τέθηκε ξανά ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, στην παρουσία του Δημάρχου Παραλιμνίου, Θεόδωρου Πυρίλλη.

Ο λιμενοβραχίωνας τοποθετήθηκε το 2012 και φέτος παρατηρείται το φαινόμενο υποχώρησης της άμμου στην εν λόγω παραλία. Για την εγκατάστασή του, δεν έγινε καμία μελέτη και άπαντες οι βουλευτές κατέστησαν σαφές στον κ. Πυρίλλη ότι το έργο είναι παράνομο.

Ωστόσο, ο δήμαρχος Παραλιμνίου αρνήθηκε ότι παρατηρείται υποχώρηση της άμμου στο Fig Tree και κατηγόρησε δημοσιογράφο του «Φιλελευθέρου» που ανέδειξε το θέμα ως «κατευθυνόμενο».

Ο αναπληρωτής έπαρχος Αμμοχώστου Ανδρέας Κτωρίδης απέδωσε το φαινόμενο σε φυσιολογική αλλαγή κατεύθυνσης των θαλάσσιων ρευμάτων, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η υποχώρηση της άμμου οφείλεται στην τοποθέτηση του λιμενοβραχίωνα.

Εκ μέρους της Πολεοδομίας, ο Φαίδων Ενωτιάδης εξέφρασε τον γενικότερο προβληματισμό του τμήματος για τις παράνομες παρεμβάσεις που γίνονται στις παράκτιες ζώνες και ζήτησε σύσκεψη μεταξύ όλων των αρμοδίων υπηρεσιών και των τοπικών αρχών.

Την απουσία μελέτης για το έργο υπογράμμισε εκ μέρους του υπουργείου Εσωτερικών η Νικολέττα Γαβριηλίδου, τονίζοντας ότι μέσω επιστολής το ΥΠΕΣ ζήτησε αποκατάσταση της ζημιάς.

Ο Στέλιος Ζερβός, από το τμήμα Δημόσιων Έργων, υπογράμμισε ότι το πρόβλημα διάβρωσης στην περιοχή ξεκίνησε πριν το 2000 και ζήτησε την κατεδάφιση της παράνομης κατασκευής. Οι πρώτες παράνομες παρεμβάσεις έγιναν το 1998, ανέφερε ο κ. Ζερβός.

Επιστολή για αποκατάσταση της περιοχής έστειλε από το 2013 και το τμήμα Περιβάλλοντος, σύμφωνα με την Ειρήνη Κωνσταντίνου, η οποία επεσήμανε ότι χωρίς μελέτη δεν μπορούν να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις στην παραλία.

Ωστόσο, η ακτομηχανικός Ξένια Λοϊζίδου διευκρίνισε ότι πρέπει να προηγηθεί η διενέργεια μελέτης, γιατί η κατεδάφιση του έργου μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση. Πρόσθεσε ότι χάθηκε η δυναμική ισορροπία της ακτής και τόνισε την ανάγκη αναπλήρωσης των υφάλων.

Από την πλευρά της, η Επίτροπος Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου υπενθύμισε ότι παράνομες παρεμβάσεις γίνονται σε πάρα πολλές παραλίες και υπογράμμισε την υποχρέωση της κυβέρνησης και της Βουλής να θεσπίσουν νόμους που να συνεπάγονται κόστος για τους παρανομούντες.

Εκπρόσωπος της περιβαλλοντικής οργάνωσης Terra Cypria πρόσθεσε ότι ακόμα ένα κενό στη νομοθεσία, έγκειται στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν μηχανισμοί αξιολόγησης της αρτιότητας των περιβαλλοντικών μελετών.

Σύμφωνα με τα όσα λέχθηκαν στην επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, το κόστος διεξαγωγής περιβαλλοντικής μελέτης για το Fig Tree Bay θα ανέλθει κοντά στις €250.000, ενώ η διάρκεια εκπόνησής της θα ξεπεράσει τον ένα χρόνο.

Οι βουλευτές κάλεσαν τον κ. Πυρίλλη να αποταθεί στο κράτος για κάλυψη του κόστους (ή μέρους του κόστους) της μελέτης. 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Στις φλόγες οχήματα στο Τραχώνι – Καταστράφηκαν ολοσχερώς τα περισσότερα – Αποκλείστηκε η σκηνή

Γιώργος Θεοφάνους: «Έχω ξεκάθαρες μνήμες, ακόμα και τώρα όταν οδηγώ και ακούω βροντές, παρκάρω και κλείνω τα αυτιά μου»

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέα εξέλιξη - Χειροπέδες σε άλλα δύο πρόσωπα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέα εξέλιξη - Χειροπέδες σε άλλα δύο πρόσωπα

Στη σύλληψη άλλων δύο προσώπων προχώρησαν οι Αρχές, αναφορικά με την απόπειρα φόνου που έλαβε στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top