ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ημερίδα για ενίσχυση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στην Κύπρο

Ημερίδα για ενίσχυση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στην Κύπρο

Η δέσμευση της Κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα απλουστευμένο και αξιόπιστο επιχειρηματικό πλαίσιο τονίστηκε στην ημερίδα «Ενισχύοντας το Επιχειρηματικό Οικοσύστημα στην Κύπρο», στην οποία συμμετείχε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Λακκοτρύπης, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης, ξένοι εμπειρογνώμονες και μεγάλη μερίδα του επιχειρηματικού κόσμου της Κύπρου.

Στην ομιλία του, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε πως το νέο επιχειρηματικό περιβάλλον θα έχει ως γνώμονα την εξωστρέφεια, τη διευκόλυνση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση, την ανάπτυξη της επιχειρηματικής κουλτούρας και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Πρόσθεσε ότι μεταξύ άλλων θα προωθεί ουσιαστικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της διοικητικής επιχειρησιακής ικανότητας, εξετάζοντας και υιοθετώντας σύγχρονες διεθνείς βέλτιστες πρακτικές και θεσμοθετώντας τη διαβούλευση και το συνεχή διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Και όλα αυτά, ανέφερε, έχοντας θέσει ως βασική προτεραιότητα τις μικρές επιχειρήσεις που αποτελούν και τη ραχοκοκαλιά της κυπριακής οικονομίας.

Πρόθεση της Κυβέρνησης, είπε ο κ. Λακκοτρύπης, είναι μέσα από αυτή την πρωτοβουλία, να συμβάλει ουσιαστικά, διευκολύνοντας, στηρίζοντας, συμπληρώνοντας και διασυνδέοντας τις πρωτοβουλίες που έχουν ήδη αναληφθεί από τον ιδιωτικό τομέα και τις ίδιες τις επιχειρήσεις.

Βασική πρόκληση σε αυτή την προσπάθεια, ανέφερε ο Υπουργός Ενέργειας, είναι η καλλιέργεια της επιχειρηματικής κουλτούρας και νοοτροπίας, ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους της Κύπρου, αναδεικνύοντας και καλλιεργώντας κατάλληλα τις επιχειρηματικές τους δεξιότητες από την παιδική, ακόμη, ηλικία με την ένταξη ειδικών προγραμμάτων στα σχολεία.

Από την άλλη πρόσθεσε, θα παρέχεται ένα ελκυστικό επιχειρηματικό περιβάλλον, το οποίο θα περιέχει ένα απλουστευμένο και αξιόπιστο νομοθετικό και φορολογικό πλαίσιο και θα διασφαλίζει, πάνω απ’ όλα, υγιείς συνθήκες ανταγωνισμού.

Επιτακτική ανάγκη, είπε, παραμένει επίσης η πλήρης εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ώστε να αντιμετωπιστεί ριζικά το μείζον θέμα της δυστοκίας της πρόσβασης στη χρηματοδότηση.

Ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι θα πρέπει επίσης να επιταχυνθούν και οι δράσεις ενίσχυσης των επιχειρήσεων, με πόρους των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων της ΕΕ. Το Υπουργείο, είπε, προχωρεί ήδη με την εφαρμογή και υλοποίηση προγραμμάτων συνολικού ύψους €160 εκατομμυρίων με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ), τη δημιουργία συστάδων επιχειρήσεων, την επιχειρηματική καινοτομία, τις Ανανεώσιμες Πηγές και την Εξοικονόμηση Ενέργειας και την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος. Σημείωσε επίσης ότι αναμένονται τα αποτελέσματα μελέτης που έχει ήδη ξεκινήσει για τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό των Σχεδίων Χορηγιών, ώστε να αντανακλούν τις σημερινές ανάγκες της κυπριακής κοινωνίας.

Ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης ανέφερε ότι μέσω της διαβούλευσης και της ανταλλαγής απόψεων η Κυβέρνηση προσπαθεί αφουγκραστεί τον επιχειρηματικό κόσμο στο θέμα της χάραξης της νέας στρατηγικής για τη δημιουργία του νέου επιχειρηματικού στην Κύπρο. Όπως ανέφερε, πρέπει να υπάρξει μια συνεκτική και συντονισμένη πολιτική που δεν υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια.

Σημείωσε ότι το μέλλον της οικονομίας της Κύπρου εξαρτάται από τους ρυθμούς ανάπτυξης που θα υπάρξουν τα επόμενα χρόνια και για να υπάρξουν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης πρέπει η χώρα να παράγει περισσότερα και διαφορετικά πράγματα. Για να γίνει κάτι τέτοιο, ανέφερε πρέπει να ενισχυθεί το επιχειρηματικό οικοσύστημα.

Τόνισε την ανάγκη να διευκολυνθεί η επιχειρηματικότητα αφού με βάση τους διεθνείς δείκτες τα τελευταία τρία χρόνια η Κύπρος υποχώρησε στον τομέα του επιχειρείν. Πρόσθεσε ότι η ανταγωνιστικότητα δεν μπορεί να αυξηθεί, αν  συνεχιστεί η αστόχευτη επιδότηση επιχειρήσεων, ο προστατευτισμός και η δημιουργία κρατικοδίαιτων οργανισμών.

Είπε επίσης ότι το νέο οικοσύστημα που θα δημιουργηθεί θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα ευνοϊκότερο επιχειρηματικό περιβάλλον, λιγότερη γραφειοκρατία και στήριξη βιώσιμων επιχειρήσεων. Ακόμα ότι θα πρέπει να προσαρμόζεται στις νέες ανάγκες και σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

Στο σχέδιο δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2020 αναφέρθηκε εκ μέρους της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Michel Catinat. Το σχέδιο βασίζεται σε τρεις πυλώνες. Πρώτον στην επιχειρηματική εκπαίδευση και κατάρτιση, δεύτερον στη δημιουργία ενός
περιβάλλοντος όπου οι επιχειρηματίες μπορούν να αναπτυχθούν και να ευημερήσουν, και τρίτον στην ανάπτυξη προτύπων και την πρόσβαση σε συγκεκριμένες ομάδες των οποίων το επιχειρηματικό δυναμικό δεν έχει αξιοποιηθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

Αναφερόμενος σε στοιχεία ανέφερε ότι μόνο το 37% των Ευρωπαίων θέλουν να είναι αυτοεργοδοτούμενοι σε σχέση με 51% στις ΗΠΑ και 55% στην Κίνα, ενώ στην Κύπρο το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 45% .

Σημείωσε επίσης ότι η γραφειοκρατία και το ρυθμιστικό πλαίσιο δεν πρέπει να εμποδίζουν την επιχειρηματικότητα  και για τον λόγο αυτό η Επιτροπή προωθεί τη βελτίωση των εθνικών νομοθεσιών για τις πτωχεύσεις για να διασφαλίσει ότι περιπτώσεις χρεοκοπίας δεν αποθαρρύνουν του δυνητικούς επιχειρηματίες. Όπως είπε περίπου το 18% όλων των επιτυχημένων επιχειρηματιών απέτυχαν στην πρώτη τους απόπειρα, ενώ η αποτυχία θα πρέπει να θεωρηθεί ως σημαντική εμπειρία μάθησης.

Ο μέσος χρόνος για να ξεκινήσει μια επιχείρηση στην ΕΕ έχει μειωθεί από 12 μέρες το 2007 στις 3,5 μέρες το 2014, ανέφερε ο κ. Catinat, προσθέτοντας ότι στην Κύπρο παίρνει μόνο 1 με 3 μέρες.

Αναφέρθηκε επίσης στα προγράμματα στήριξης της Κομισιόν για την επιχειρηματικότητα από τα οποία επωφελούνται ήδη Κύπριοι επιχειρηματίες. Τόνισε ωστόσο ότι οι πιο σημαντικές πρωτοβουλίες για ενίσχυση των επιχειρήσεων είναι αυτές που λαμβάνονται σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.

Εκ μέρους του επιχειρηματικού κόσμου ο Γιώργος Μαλέκκος ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρξει εκπαίδευση γύρω από την επιχειρηματικότητα ακόμα και από τα σχολεία και να υπάρξει απενοχοποίηση του κέρδους. Τόνισε την ανάγκη να γίνει επανέναρξη του συστήματος  με νέους κανόνες.  Αναφέρθηκε στην ανάγκη η Κύπρος να προσφέρει το κατάλληλο επιχειρηματικό περιβάλλον για την προσέλκυση μεγάλων ξένων επιχειρήσεων και στην ανάγκη να δημιουργήσει η χώρα ένα συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες χώρες που θα κάνει τη διαφορά.

Στην ομιλία του ο εκπρόσωπος της ιρλανδικής κυβέρνησης για θέματα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, ανέλυσε την εμπειρία της Ιρλανδίας σε σχέση με την ανάπτυξη ενός επιτυχημένου επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

ΠΗΓΗ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βελτιωμένη η κατάσταση της υγείας του «Δημητρούι» - «Στο περίμενε» οι ανακριτές για κατάθεση

Θα καταταγείς στον στρατό; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις – Οι σημαντικές ημερομηνίες και οι εκπαιδεύσεις που θα ακολουθήσουν

Νέο «μέτωπο» για Οδ. Μιχαηλίδη - «Πυρά» από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Ιδρυμάτων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα - Πώς απαντά η Ελεγκτική

Σοβαρές καταγγελίες κατά αεροπορικών εταιρειών: Από καθυστερήσεις και βάρος αποσκευών μέχρι αλλαγές - Όσα πρέπει να ξέρετε

Τραγωδία στη Λεμεσό - Απεβίωσε 30χρονος ενώ έπαιζε ποδόσφαιρο



Φουντώνει η μάχη των ευρωεκλογών - Η επίθεση του Νικόλα κατά ΕΛΑΜ - Η ενόχληση του ΔΗΣΥ για τις κινήσεις Χριστοδουλίδη

Φουντώνει η μάχη των ευρωεκλογών - Η επίθεση του Νικόλα κατά ΕΛΑΜ - Η ενόχληση του ΔΗΣΥ για τις κινήσεις Χριστοδουλίδη

Με εντατικούς ρυθμούς μπαίνουν τα επιτελεία των κομμάτων στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 9ης Ιουνίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top