ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βρήκε υποψήφιο το ΑΚΕΛ, ο λόγος τώρα στα μέλη- Ζητούμενο η συσπείρωση

Βρήκε υποψήφιο το ΑΚΕΛ, ο λόγος τώρα στα μέλη- Ζητούμενο η συσπείρωση

Το πρώτο σημαντικό σκαλί για να καταλήξει στον υποψήφιο με τον οποίο θα διεκδικήσει τις προεδρικές εκλογές ανέβηκε το ΑΚΕΛ και από σήμερα ο λόγος ανήκει στα μέλη του κόμματος, που καλούνται να τοποθετηθούν επί της πρότασης της Κεντρικής Επιτροπής για τον Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Η διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής έγειρε την πλάστιγγα υπέρ του παραιτηθέντος διαπραγματευτή της Ελληνοκυπριακής πλευράς, ο οποίος όπως ανακοινώθηκε επισήμως, επικράτησε με ποσοστό 60% του σώματος. Ανεπίσημες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μαυρογιάννης έλαβε 52 ψήφους έναντι 37 του Αχιλλέα Δημητριάδη, ενώ υπήρξαν και 9 αποχές.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ακούστηκαν επιχειρήματα υπέρ της υποψηφιότητας Μαυρογιάννη, όπως η ικανότητα, ο έντιμος πρότερος βίος και τα προσόντα, αλλά ταυτόχρονα ακούστηκαν και αρκετά αντεπιχειρήματα, με κυριότερο ότι υπήρξε στενός συνεργάτης του Προέδρου Αναστασιάδη στη διαχείριση του Κυπριακού, με την οποία το ΑΚΕΛ είναι άκρως αντίθετο. Σε απάντηση των πιο πάνω αναφέρθηκε ότι ο Μαυρογιάννης δεν ήταν πολιτικός διορισμός αλλά τεχνοκρατικός. «Συνεργάστηκε με σειρά Προέδρων υπηρετώντας την πατρίδα ως διπλωμάτης και διαπραγματευτής. Είναι βαθύτατος γνώστης του Κυπριακού και αδιασάλευτα προσηλωμένος στην ανάγκη λύσης σύντομα στο Κυπριακό, στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Διαθέτει επίσης μια αξιόλογη διοικητική εμπειρία με χαρακτηριστική απόδειξη την επιτυχημένη παρουσία του στη θέση του Υφυπουργού της κυβέρνησης Χριστόφια για την πραγματοποίηση της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ» προστίθεται στην ανακοίνωση του ΑΚΕΛ.

Επιχειρήματα υπέρ και κατά ακούστηκαν και για τον νομικό Αχιλλέα Δημητριάδη, του οποίου τελικά το όνομα τέθηκε στην ψηφοφορία, παρόλον ότι η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την πρόταση του Πολιτικού Γραφείου για υποστήριξη της υποψηφιότητας Μαυρογιάννη. Μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ τάχθηκαν υπέρ καθαρής λύσης, δηλαδή κομματικής υποψηφιότητας, κάτι όπως υποστήριξαν, που θα διασφαλίσει την κομματική συνοχή και δεν θα βάλει το κόμμα σε περιπέτειες. Υπήρξαν ωστόσο στελέχη που επιχειρηματολόγησαν εναντίον αυτών των προσεγγίσεων, λέγοντας ότι δεν είναι η ώρα της ιδεολογικής επιβεβαίωσης αλλά απαιτείται η αναζήτηση συνεργασιών με άλλες δυνάμεις για να επέλθει η αλλαγή. «Καθολική θέση της ΚΕ ήταν και είναι η επιλογή μιας ανεξάρτητης προσωπικότητας, εγνωσμένης εντιμότητας και ικανής να απευθυνθεί στις πολιτικές δυνάμεις που επιδιώκουν την αλλαγή και ευρύτερα στην κοινωνία της Κύπρου», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΑΚΕΛ.

Το επόμενο βήμα

Από σήμερα η πρόταση της Κεντρικής Επιτροπής θα τεθεί ενώπιον των μελών του ΑΚΕΛ για συζήτηση και ψηφοφορία. Η διαδικασία αυτή αναμένεται να διαρκέσει τρεις βδομάδες και στη συνέχεια, η ετυμηγορία των μελών θα τεθεί ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία θα διαμορφώσει την πρόταση προς την έκτακτη παγκύπρια συνδιάσκεψη της 5ης Ιουνίου, όπου θα κλειδώσει το όνομα του υποψηφίου. Από μια πρώτη ανάγνωση της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής προκύπτει ότι το ποσοστό των ψήφων που έλαβε ο Α. Μαυρογιάννης είναι σχετικά χαμηλό, ενδεικτικό της δυστοκίας που υπάρχει σε επίπεδο ηγεσίας. Απομένει τώρα να φανεί και σε επίπεδο βάσης η αποδοχή της οποίας θα τύχει η εισήγηση της Κεντρικής Επιτροπής. Υπενθυμίζεται ότι το 2013 η πρόταση του Πολιτικού Γραφείου για την υποψηφιότητα Σταύρου Μαλά έλαβε το 70% των μελών της ΚΕ, το 25% τάχθηκε εναντίον και το 5% τήρησε αποχή. Πέντε χρόνια αργότερα, στις εκλογές του 2018 η υποψηφιότητα Μαλά έγινε δεκτή περίπου από το 75% των μελών της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, έναντι επίσης του Αχιλλέα Δημητριάδη.

Στέφανος: Να γυρίσουμε σελίδα

«Μια νέα εποχή ξεκινά. Η Κ.Ε. του ΑΚΕΛ προτείνει τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, για να γυρίσει ο τόπος σελίδα», έγραψε στο twitter ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος μετά την απόφαση δήλωσε ότι ο Ανδρέας Μαυρογιάννης είναι μία προσωπικότητα που μπορεί να συνενώσει, καθώς είναι γνωστός σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις και είναι μία επιλογή νίκης για το κόμμα της Αριστεράς.

«Μπορούμε να κερδίσουμε και να αναδείξουμε Πρόεδρο ένα άτομο με εμπειρία και κοινωνικές ευαισθησίες», υπέδειξε και σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει ασπίδα προστασίας γύρω από τον δυνητικό υποψήφιο του ΑΚΕΛ, είπε ότι «ο Ανδρέας Μαυρογιάννης ήταν διαπραγματευτής και όχι Πρόεδρος», θέλοντας με τον τρόπο αυτό να απατήσει στις επικρίσεις που διατυπώνονται κατά κύριο λόγο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για την πρόκριση της υποψηφιότητας ενός στενού συνεργάτη του Προέδρου Αναστασιάδη.

Μαυρογιάννης: Σεμνά και ταπεινά

«Με τιμά και με συγκινεί η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ να προτείνει το όνομα μου στα μέλη του κόμματος ως υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας» δήλωσε αμέσως μετά ο Ανδρέας Μαυρογιάννης. «Με ταπεινοτητα και σεμνότητα, ευχαριστώ θερμά για την μεγάλη τιμή που μου κάνει και την εμπιστοσύνη που μου επιδεικνύει το ιστορικό κόμμα της Αριστεράς, ένα κόμμα συνυφασμένο με τους αγώνες του Κυπριακού λαού για κοινωνική πρόοδο αλλά και το διαχρονικό αγώνα για επανένωση της πατρίδας μας» αναφέρει και προσθέτει: «Σέβομαι απόλυτα τις δημοκρατικές διαδικασίες του ΑΚΕΛ και θα αναμένω με απόλυτο σεβασμό, την τελική απόφαση. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι, μαζί με όλες τις πολιτικές δυνάμεις που θα με στηρίξουν, μαζί με τα κοινωνικά σύνολα και μαζί με όλους τους πολίτες του τόπου που προσδοκούν μια πραγματική αλλαγή, θα μπω, με την οριστικοποίηση των αποφάσεων, στην μεγαλη μάχη για να ανεβάσουμε τον τόπο μας και την κοινωνία μας ψηλότερα, για να φτιάξουμε, με αποφασιστικότητα, συνέπεια και σύνεση, φρόνηση και αξιοπρεπεια, την Κύπρο που ονειρεύομαστε για μας και τα παιδιά μας».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top