ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαυρογιάννης κατά Χριστοδουλίδη- Αβέρωφ εναντίον και των δύο- Όσα έγιναν στο πρώτο τετ- α τετ

Μαυρογιάννης κατά Χριστοδουλίδη- Αβέρωφ εναντίον και των δύο- Όσα έγιναν στο πρώτο τετ- α τετ

Τα… ετεροχρονισμένα πυρά του Ανδρέα Μαυρογιάννη προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη και προς Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ξεχώρισαν στην πρώτη τηλεμαχία των τριών βασικών διεκδικητών της Προεδρίας, που έγινε την Πέμπτη στην τηλεόραση του ΡΙΚ, στο πλαίσιο της εκπομπής «Προκλήσεις», με τον δημοσιογράφο Ανδρέα Κημήτρη. Συγκεκριμένα ο τέως διαπραγματευτής υποστήριξε ότι η αποχώρηση της Ελληνοκυπριακής πλευράς από τις διαπραγματεύσεις του Μοντ Πελεράν έγινε με ευθύνη του Νίκου Χριστοδουλίδη, τον οποίο κατηγόρησε για υπονόμευσή του. Ισχυρίστηκε επίσης ότι ο Ν. Χριστοδουλίδης, όντας κυβερνητικός εκπρόσωπος, δεν έκανε καμία δήλωση για το Μοντ Πελεράν, «γιατί δεν ήθελε να σπαταλήσει πολιτικό κεφάλαιο», όπως του ανέφερε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν τότε.

Ο τέως διαπραγματευτής επέκρινε και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το ότι απωλέσαμε την αξιοπιστία μας. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα όσα ακολούθησαν μετά το ναυάγιο στο Κραν Μοντάνα με τις ανεπίσημες ιδέες περί δύο κρατών, την αποκέντρωση των εξουσιών και την επιστροφή στο Σύνταγμα του 1960.

«Γιατί δεν παραιτήθηκες;»

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης σήκωσε το γάντι και κάλεσε τον Ανδρέα Μαυρογιάννη να αποδείξει όσα ισχυρίζεται, ενώ τόνισε ότι στα θέματα που έθιξε ο τέως διαπραγματευτής θα πρέπει να υπάρξει τοποθέτηση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Είπε ότι είναι προσβολή για τον Πρόεδρο να λέγεται ότι επηρεάζεται ή καθοδηγείται από τους συνεργάτες του. Είπε επίσης ότι ο ισχυρισμός του Ανδρέα Μαυρογιάννη για το Μοντ Πελεράν, είναι διαφορετικός από όσα αναφέρει ο τέως γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο οποίος κατηγόρησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι έφυγε από το ελβετικό θέρετρο επικαλούμενος προβλήματα στο ΑΚΕΛ. «Ποιόν να πιστέψουμε;» διερωτήθηκε ο Νίκος Χριστοδουλίδης και τον κατηγόρησε ότι υιοθετεί την τουρκική θέση ότι υπήρχαν ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά για το ναυάγιο στο Κρανς Μοντανά. Ο Ν. Χριστοδουλίδης κάλεσε τον Ανδρέα Μαυρογιάννη να απαντήσει γιατί δεν παραιτήθηκε όταν διαπίστωσε αυτά που ισχυρίζεται μετά από περισσότερα από πέντε χρόνια. Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης απάντησε ότι δεν παραιτείσαι όταν κρίνεται το μέλλον της χώρας.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι ακούστηκαν πράγματα που για πρώτη φορά λέγονται και θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις. Επέκρινε τους δύο ανθυποψηφίους του για έλλειμμα αξιοπιστίας, ειδικότερα σε σχέση με τις πολιτικές δυνάμεις που τους υποστηρίζουν. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος Πρόεδρος συμφώνησε με τη θέση ότι δεν πρέπει να διαπραγματευόμαστε μεταξύ μας αλλά όπως υπέδειξε, «θα πρέπει να συνεννοούμαστε μεταξύ μας», ώστε να είμαστε πειστική στο διεθνή χώρο. Εξήγησε τη θέση του για εκδήλωση ενδιαφέροντος προς το ΝΑΤΟ από τώρα, για ένταξη της επανενωμένης ομόσπονδης Κύπρου μετά τη λύση.

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης χαρακτήρισε αχρείαστη τη συζήτηση για αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ, ενώ έκανε λόγο και για ανιστόρητες αναφορές. Με την αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ διαφώνησε και ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος πρότεινε την εμπλοκή της ΕΕ με ανώτερη προσωπικότητα στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, σε επίπεδο ευρωπαϊκού συμβουλίου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Δεν θα παρουσιαστούν ούτε αυτή την εβδομάδα ενώπιον της Ανακριτικής οι δύο μοναχοί - Εργάζονται νυχθημερόν στην Επιτροπή

Άσχημα νέα για καταναλωτές: Τερματίζεται ο μειωμένος φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα - Πόσο θα αυξηθούν οι τιμές

Στη φυλακή για δυο χρόνια ο 25χρονος για τον θάνατο της 19χρονης Μαριλένας - Αντέδρασε η οικογένεια της για την ποινή

Υπόθεση 82χρονου: Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για αναστολή ποινής φυλάκισης η Νομική Υπηρεσία - Στο Εφετείο ο Αγγελίδης

Νέες αποκαλύψεις για τα Τέμπη - Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ έδωσε μόνο τα φωτοσήματα

Νιόβη Χαραλάμπους: Το σπαρακτικό ευχαριστώ - «Παίρνουμε μεγάλη δύναμη για να μην τρελαθούμε»



Αποφάσεις Υπουργικού: Αυτά είναι τα μέτρα στήριξης κατά της ακρίβειας

Αποφάσεις Υπουργικού: Αυτά είναι τα μέτρα στήριξης κατά της ακρίβειας

Νέο πακέτο, το τρίτο από την αρχή της διακυβέρνησης Χριστοδουλίδη, που περιλαμβάνει πέντε μέτρα, εξήγγειλε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός ως αντιστάθμισμα της λήξης του μηδενικού συντελεστή φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα στο τέλος του μήνα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top