Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports lifenewscy Socialista
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιάννης Καρούσος: ΠτΔ και η ε/κ πλευρά με αποφασιστικότητα και θέληση στοχεύουν σε δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού

Γιάννης Καρούσος: ΠτΔ και η ε/κ πλευρά με αποφασιστικότητα και θέληση στοχεύουν σε δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Ελληνοκυπριακή πλευρά με αποφασιστικότητα και θέληση στοχεύουν σε δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος.

Σε ομιλία του στο ετήσιο μνημόσυνο των Πεσόντων και Αγνοουμένων του Δήμου Σωτήρας, ο κ. Καρούσος ανέφερε ότι μεταφέρει «τον ειλικρινή σεβασμό της Πολιτείας, αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας της Κύπρου, στα πέντε παλληκάρια του Δήμου Σωτήρας που έπεσαν ηρωικά για το ύψιστο ιδανικό της Ελευθερίας. Λεβέντες σαν και αυτούς αποτελούν αγγελιοφόρους και λαμπαδηφόρους που φέρνουν το μήνυμα και το φως της αντίστασης».

Πρόσθεσε ότι «από τον Δήμο της Σωτήρας, μνημονεύοντας τη θυσία των ηρωικών παλικαριών για την ελευθερία και τη δημοκρατία της Κύπρου μας, δηλώνουμε την αγέρωχη βούλησή μας να αγωνιστούμε με όλα τα διαθέσιμα ειρηνικά μέσα για την επίλυση του κυπριακού ζητήματος και την επανένωση του τόπου και του λαού μας».

Για 48 χρόνια, συνέχισε «ο λαός της Κύπρου ζει με τις τραγικές συνέπειες της τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής των εδαφών της. Είμαστε όλοι μάρτυρες των επιπτώσεων από τη δημογραφική αλλοίωση που η τουρκική πλευρά προωθεί συνειδητά και με στόχευση» είπε και πρόσθεσε πως «κηδεύουμε τους γονείς των αγνοουμένων που φεύγουν στην προσφυγιά χωρίς να γνωρίζουν την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων. Μνημονεύουμε τους ήρωες μας, παρακολουθούμε ανήμποροι να παρέμβουμε την καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

Ο κ. Καρούσος διαβεβαίωσε «για την αποφασιστικότητα και τη θέληση της ελληνοκυπριακής πλευράς και του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, με στόχο να υπάρξει κατάληξη για μια δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση. Δυστυχώς, και παρά τις επίπονες προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την αδιάλλακτη στάση της τουρκικής πλευράς και την άρνησή της να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου για την επίτευξη μιας λύσης στη βάση των ήδη συμφωνηθέντων».

Αντ’ αυτού, συνέχισε «αγνοώντας τα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Τουρκία προτάσσει υπέρμετρες αξιώσεις, εμμένοντας στη διαχρονική της στόχευση για δημιουργία δύο ανεξάρτητων κρατών, την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων και αναχρονιστικών εγγυήσεων, ελέγχοντας με αυτό τον τρόπο πλήρως την τουρκοκυπριακή κοινότητα».

Ακόμα η Τουρκία «παραβιάζοντας κάθε αρχή του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου, θέτει εν αμφιβόλω τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας επί του εδάφους και των θαλάσσιων ζωνών της, με την παραβίαση του καθεστώτος προστασίας της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου κατά παράβαση των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».

Παρά την προκλητική και αδιάλλακτη στάση που βρίσκουμε απέναντί μας, είπε ο Υπουργός "ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν εγκαταλείπουν τον αγώνα, αξιοποιώντας τον δρόμο της διπλωματίας και του διαλόγου, έως ότου επιτευχθεί η αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι συνθήκες ειρήνης και ευημερίας για το σύνολο του κυπριακού λαού. Έχουμε ιστορικό χρέος και καθήκον απέναντι στους ήρωες που μνημονεύουμε σήμερα, και σε όσους έπεσαν μαχόμενοι στην πολυτάραχη ιστορία της Κύπρου, όλοι μαζί με ενότητα, να συνεχίσουμε αδιάκοπα τον αγώνα για απελευθέρωση του νησιού μας».

Φέρουμε ανέφερε ο Γιάννης Καρούσος «βαριά την ευθύνη των αθάνατων ηρώων μας να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές μια επανενωμένη, ευημερούσα και ελεύθερη χώρα, όπου θα διαφυλάσσονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι βασικές ελευθερίες όλων των νόμιμων κατοίκων της, χωρίς τις επιβουλές και την παρουσία τρίτων. Οι ήρωες της Σωτήρας προσμένουν από όλους εμάς την εκπλήρωση του καθήκοντός μας για τη δικαίωση της θυσίας τους» είπε και πρόσθεσε ότι «αυτό πράττουμε, γιατί οφείλουμε να φανούμε αντάξιοι της θυσίας τους».

 ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ακολουθήστε το Tothemoanline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top