ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κυπριακή οικονομία: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές ο οίκος Moody's

Κυπριακή οικονομία: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές ο οίκος Moody's

Ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s αναβάθμισε από σταθερές σε θετικές τις προοπτικές της Κύπρου, επιβεβαιώνοντας παράλληλα τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις στο Ba1.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, που εκδόθηκε την Παρασκευή 19/8, ο οίκος επιβεβαίωσε παράλληλα τις αξιολογήσεις του προγράμματος μη εξασφαλισμένων μεσοπρόθεσμων χρεογράφων (MTN) στο (P)Ba1.

H απόφαση του οίκου Moody's να αλλάξει τις προοπτικές σε θετικές αντανακλά την έντονη μείωση του δείκτη δημόσιου χρέους της Κύπρου τη φετινή χρονιά, προστίθεται ενώ αναφέρεται ότι αυτό αναμένεται να συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια, μετά από τη μείωση που σημειώθηκε πέρυσι, άνω των δέκα ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ.

Γίνεται επίσης αναφορά στην «ισχυρότερη από το αναμενόμενο» ανθεκτικότητα της οικονομίας στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στην πανδημία, σε συνδυασμό με τις σταθερές μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης του ΑΕΠ, που υποστηρίζονται από το πακέτο ανάκαμψης “Next Generation” της ΕΕ.

«Το πρώτο εξάμηνο του έτους, η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ ήταν στο 6%, μεταξύ των ισχυρότερων επιδόσεων στη ζώνη του ευρώ» σημειώνει η Moody's.

Ο οίκος αξιολόγησης αποδίδει επίσης την απόφαση του στη συνεχιζόμενη ενίσχυση του τραπεζικού τομέα, καθώς τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα συνεχίζουν να μειώνονται. Σημειώνει επίσης ότι η έκθεση του τραπεζικού τομέα στη Ρωσία είναι περιορισμένη, σε αντίθεση με ό,τι ίσχυε στις αρχές της περασμένης δεκαετίας.

Αναφέρεται ότι η αξιολόγηση θα μπορούσε να αναβαθμιστεί εάν οι δημοσιονομικοί δείκτες και οι δείκτες του χρέους βελτιωθούν σύμφωνα με το βασικό σενάριο της Moody's τους επόμενους 12 μήνες, αλλά και λόγω περεταίρω βελτιώσεων στον τραπεζικό τομέα, που θα μείωναν την έκθεση σε κινδύνους του τομέα.

Τέλος σημειώνεται πως λόγω της θετικής προοπτικής, η αξιολόγηση είναι απίθανο να υποβαθμιστεί σύντομα. Ωστόσο, μπορεί να υπαναχωρήσουν σε σταθερές εφόσον η οικονομική απόδοση της Κύπρου αποδειχτεί σημαντικά χαμηλότερη από την αναμενόμενη, καταλήγει η Moody's.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top