ΠΑΡΑ-THEMA

ΡΙΚ: Tα «μαχαίρια» σε εκπομπές έφεραν αντιπαράθεση - Η σύνδεση με την προεκλογική περίοδο

ΡΙΚ:  Tα «μαχαίρια» σε εκπομπές έφεραν αντιπαράθεση  - Η σύνδεση με την προεκλογική περίοδο

Έντονη αντιπαράθεση υπήρξε μεταξύ της Διοίκησης και μερίδας υπαλλήλων του κρατικού καναλιού, μετά από αποφάσεις που λήφθηκαν για αλλαγές στο τρίτο πρόγραμμα του ραδιοφώνου με την έναρξης της νέας σεζόν.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», πάρθηκε η απόφαση να καταργηθεί η απογευματινή ενημερωτική εκπομπή «Κοντά στα γεγονότα», η οποία ήταν στον αέρα κάθε απόγευμα 18:00-19:00, ενώ παράλληλα αποφασίστηκε να μετακινηθούν οι περιγραφής ποδοσφαιρικών αγώνων από το Τρίτο, στο τέταρτο πρόγραμμα του καναλιού, το οποίο μετέδιδε κυρίως κλασική μουσική.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας, τα άτομα που αποφάσισαν τις συγκεκριμένες αλλαγές, έλαβαν τις αποφάσεις με σκοπό την αύξηση της ακροαματικότητας τόσο του τρίτου όσου και του τέταρτου προγράμματος του ραδιοφώνου. Την ίδια ώρα όσοι διαφωνούν με τις πιο πάνω ενέργειες, υποστηρίζουν πως προμετωπίδα του κρατικού καναλιού είναι οι ενημερωτικές εκπομπές, οι οποίες σύμφωνα με τους ίδιους πρέπει να αυξηθούν και όχι να μειωθούν.

Επίσης υποστηρίζουν με επιχειρήματα ότι οι ενημερωτικές εκπομπές του Τρίτου έχουν μεγάλη απόδοση από το κοινό, ενώ το ίδιο το ΡΙΚ πρόσφατα διαφήμιζε πώς εξασφάλισαν μεγάλο ποσοστό ακροαματικότητας, σε τελευταία σχετική έρευνα.

Η συγκεκριμένη εκπομπή μεταδίδεται τα τελευταία 32 χρόνια και ουδέποτε προηγουμένως τέθηκε θέμα κατάργησής της, λόγω ακριβώς του σημαντικού ποσοστού ακροαματικότητας που εξασφαλίζει σε όλες τις σχετικές έρευνες. 

Παράλληλα στο τέλος του δημοσιεύματος, αναφέρεται ότι κάποιοι συνδέουν τις αλλαγές με την προεκλογική περίοδο που ήδη διανύουμε και τα κόμματα με σχετικές ανακοινώσεις διαμαρτυρίας.

Για το συγκεκριμένο θέμα προχώρησε σε καταγγελία η ΕΣΚ

Η Διοίκηση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης το τελευταίο διάστημα, «λαμβάνει και προωθεί προς υλοποίηση ακατανόητες αποφάσεις συρρίκνωσης ενημερωτικών εκπομπών, ειδικά στο Τρίτο Ραδιοφωνικό Πρόγραμμα του ΡΙΚ» αναφέρει η Ένωση Συντακτών, σημειώνοντας ότι με τις συγκεκριμένες αποφάσεις διαβρώνεται ο χαρακτήρας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και συρρικνώνεται η ενημερωτική αποστολή του ΡΙΚ.

Η Ένωση Συντακτών Κύπρου στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι όπως έγκυρα έχει ενημερωθεί, από την 1η Σεπτεμβρίου 2022 καταργείται η απογευματινή ενημερωτική ζώνη του Τρίτου «Κοντά στα γεγονότα».

Προσθέτει ότι «αυτό συμβαίνει τη στιγμή που το Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ είναι ο πρώτος σε ακροαματικότητα ραδιοφωνικός σταθμός της Κύπρου, ακριβώς χάρις σε αυτές τις ενημερωτικές εκπομπές».

Η ΕΣΚ επισημαίνει ακόμη, ότι «κρούσματα συρρίκνωσης της ενημέρωσης από το ΡΙΚ καταγράφηκαν και στο πρόσφατο παρελθόν, ειδικά όσον αφορά τη μετάδοση δελτίων ειδήσεων τόσο ραδιοφωνικά, όσο και τηλεοπτικά».

Προσθέτει ότι το Διοικητικό της Συμβούλιο της ΕΣΚ, «με λύπη διαπιστώνει ότι για τις πιο πάνω στερούμενες λογικής αποφάσεις οι άμεσα επηρεαζόμενοι δημοσιογράφοι-συντάκτες ενημερώθηκαν εκ των υστέρων και όταν πια αυτές αποτελούσαν τετελεσμένο γεγονός».

Το ΔΣ της ΕΣΚ καλεί τη Διοίκηση αλλά και τη Διεύθυνση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης να κάνουν δεύτερες σκέψεις, ανακαλώντας τις αρχικές τους αποφάσεις".

Σημειώνει, τέλος, ότι «την πρωτοκαθεδρία στη δημόσια ραδιοτηλεόραση επιβάλλεται να έχει η ενημέρωση και οι λειτουργοί της, δηλαδή οι δημοσιογράφοι οι οποίοι δεν μπορούν απλώς να είναι εκτελεστικά όργανα ή αμελητέος συντελεστής στο όλο οικοδόμημα».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top