ΥΓΕΙΑ

Ημικρανία: Ο παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο – Μπορείτε να τον ελέγξετε

Ημικρανία: Ο παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο – Μπορείτε να τον ελέγξετε

Μπορεί να συσχετίζονται οι συχνές ημικρανίες με το βάρος ενός ατόμου; Νεότερη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Headache: The Journal of Head and Face Pain αποκάλυψε ότι οι λιποβαρείς και οι παχύσαρκοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης μιας ημικρανίας.

Η Fahimeh Martami από το Πανεπιστήμιο Ιατρικών Επιστημών της Τεχεράνης στο Ιράν και οι συνεργάτες της διεξήγαγαν μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση εξετάζοντας τη συσχέτιση μεταξύ του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και του υποτύπου της πρωτοπαθούς διαταραχής κεφαλαλγίας. Στην ανάλυσή τους συμπεριέλαβαν δεδομένα από 41 μελέτες παρατήρησης με 154.044 περιπτώσεις και 792.500 συμμετέχοντες.

Διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που ήταν είτε λιποβαρείς είτε παχύσαρκοι είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο σχετικά με την πρόκληση μιας ημικρανίας, σε σύγκριση με εκείνους που είχαν φυσιολογικό βάρος. Ο κίνδυνος μάλιστα ήταν χαμηλότερος για τα άτομα με ΔΜΣ γύρω στα 20 kg/m² και αυξανόταν όταν ο ΔΜΣ ήταν άνω των 29 kg/m².

Ωστόσο, περιορισμένα ήταν τα ερευνητικά στοιχεία σχετικά με τη συσχέτιση μεταξύ του ΔΜΣ και του κινδύνου για άλλους υποτύπους της πρωτοπαθούς διαταραχής κεφαλαλγίας.

«Η συγκεκριμένη μετα-ανάλυση αναδεικνύει μέσω μιας μη γραμμικής συσχέτισης τον αυξημένο κίνδυνο ημικρανίας μεταξύ των ατόμων που είναι είτε λιποβαρή είτε παχύσαρκα», γράφουν οι συγγραφείς. «Τα αποτελέσματα αυτά συμπεραίνουν ότι ο φυσιολογικός ΔΜΣ πιθανώς σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο ημικρανίας».

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πόσο προσβάσιμες είναι πραγματικά οι παραλίες σε ΑμεΑ; Πόσες υπάρχουν και ποιες ξεχωρίζουν;

«Γολγοθάς» η ενοικίαση κατοικίας: Σε ποιες χώρες παρατηρείται μείωση - Τι συμβαίνει στην Κύπρο

Άμεση ανάλυση BBC: Πώς η απόπειρα κατά Τραμπ αλλάζει τα δεδομένα για τις εκλογές στις ΗΠΑ

ΑΚΕΛ: Τα επικοινωνιακά λάθη, η αλλαγή ατζέντας και η εμφάνιση της Κοινωνικής Συμμαχίας

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Ο δράστης είναι ένας 20χρονος άνδρας από την Πενσιλβάνια«Η βία δεν έχει θέση στις δημοκρατικές κοινωνίες» - Τρομοκρατημένος ο ΠτΔ με την απόπειρα κατά Τραμπ

«Η βία δεν έχει θέση στις δημοκρατικές κοινωνίες» - Τρομοκρατημένος ο ΠτΔ με την απόπειρα κατά Τραμπ

Τρομοκρατημένος δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφορικά με την απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top