ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Cathrine De Bolle: «Εξαιρετικά θετική και γόνιμη η αστυνομική συνεργασία με την Κύπρο»

Cathrine De Bolle: «Εξαιρετικά θετική και γόνιμη η αστυνομική συνεργασία με την Κύπρο»

Εξαιρετικά θετική και γόνιμη, χαρακτήρισε την αστυνομική συνεργασία μεταξύ EUROPOL και Κύπρου, η Εκτελεστική Διευθύντρια της Europol κ. Cathrine De Bolle, η οποία πραγματοποιεί αυτές τις μέρες επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

Η κ. De Bolle, στο πλαίσιο των συναντήσεων που έχει, στη χώρα μας, συναντήθηκε σήμερα με τον Αρχηγό Αστυνομίας κ. Στέλιο Παπαθεοδώρου.

Κατά τη συνάντηση οι δύο αξιωματούχοι συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, μεταξύ των οποίων η πρόσφατη έναρξη της ισχύος του αναθεωρημένου Κανονισμού της Europol και η καταπολέμηση του σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας. Παράλληλα, υποβλήθηκαν εισηγήσεις από πλευράς της Αστυνομίας Κύπρου, για ενίσχυση της συνεργασίας της με τη Europol και συζητήθηκαν τρόποι με τους οποίους ο διεθνής οργανισμός μπορεί να υποστηρίξει περεταίρω την Κύπρο στην καταπολέμηση του εγκλήματος.

Σε σύντομη δήλωσή της, μετά το πέρας της συνάντησης, η κ. De Bolle ανέφερε ότι σκοπός της επίσκεψης της στην Κύπρο, όπως και σε άλλα κράτη μέλη του διεθνούς οργανισμού είναι η συζήτηση και ο καταρτισμός ενός κοινού σχεδίου για την καλύτερη δυνατή υποστήριξη των κρατών μελών από τη Europol, στον αγώνα για καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας.

«Γνωρίζουμε πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος των κρατών μελών» είπε η εκτελεστική διευθύντρια της Europol, σημειώνοντας ότι «η αστυνομική συνεργασία με την Κύπρο είναι εξαιρετικά θετική και γόνιμη».

Η κ. De Bolle έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της παράτυπης μετανάστευσης και της εμπορίας προσώπων, σημειώνοντας πως η Κύπρος, λόγω και τις γεωγραφικής της θέσης βρίσκεται «ανάμεσα στους βασικούς παράγοντες στην περιοχή για την αντιμετώπιση αυτών των εγκλημάτων». Για το λόγο αυτό, συνέχισε η κ. De Bolle, «η Europol αποστέλλει τους εμπειρογνώμονες της (guest officers) στην Κύπρο για να υποστηρίξουν τις έρευνες των τοπικών αρχών, με στόχο τον έλεγχο των πληροφοριών, που συλλέγονται στην πρώτη γραμμή, με την ανάλυση της Europol, προσφέροντας ταυτόχρονα την υποστήριξη μας στις τοπικές αρχές».

Σχολιάζοντας τις διεθνείς εξελίξεις, στην Ουκρανία, το Αφγανιστάν και τις γειτονικές χώρες, η ευρωπαία αξιωματούχος, σημείωσε την ανησυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρόσθεσε πως η Europol παρακολουθεί στενά την κατάσταση. Επανέλαβε μάλιστα την ετοιμότητα του ευρωπαϊκού οργανισμού, να παράσχει όλη την απαραίτητη υποστήριξη στην Κύπρο.

Καταληκτικά η κ. De Bolle εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις συζητήσεις, που είχε στην Κύπρο, καθώς και για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Αστυνομία Κύπρου, για καταπολέμηση του εγκλήματος.

Από πλευράς του ο Αρχηγός Αστυνομίας σημείωσε ότι η επίσκεψη της Εκτελεστικής Διευθύντριας της Europol, στην Κύπρο ως ιδιαίτερα τιμητική και σημαντική τόσο για την Αστυνομία όσο και τη χώρα μας. Χαρακτηρίζοντας την κ. De Bolle ως μια πολύτιμη φίλη και συνεργάτιδα, ο κ. Παπαθεοδώρου, αναφέρθηκε στη συνεργασία Αστυνομίας Κύπρου και Europol, τόσο στον αγώνα κατά του εγκλήματος, όσο και σε θέμα παράνομης μετανάστευσης. «Με τη Europol» ανέφερε ο Αρχηγός, «έχουμε αναπτύξει και διατηρούμε μια ειλικρινή και εποικοδομητική συνεργασία, η οποία επικεντρώνεται στην ανταλλαγή και ανάλυση πληροφοριών, στην οργάνωση κοινών επιχειρήσεων, στην εκπαίδευση των στελεχών μας και στην αξιοποίηση της εμπειρογνωμοσύνης».

Έδωσε μάλιστα τη διαβεβαίωση ότι η Αστυνομία Κύπρου προσβλέπει σε μια περαιτέρω διερεύνηση και εμβάθυνση της συνεργασίας της με τον ευρωπαϊκό αστυνομικό οργανισμό, ενδυναμώνοντας το δίκτυο αυτό που μάχεται, όπως είπε, για την εξασφάλιση συνθηκών ασφάλειας στην Ευρώπη και τους ευρωπαίους πολίτες.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top