ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στέλλα Κυριακίδου: Έτοιμη να συζητήσει προτάσεις των κρατών μελών για μείωση των φυτοφαρμάκων

Στέλλα Κυριακίδου: Έτοιμη να συζητήσει προτάσεις των κρατών μελών για μείωση των φυτοφαρμάκων

Την ανάγκη να συμφωνηθούν χωρίς καθυστέρηση και περεταίρω αναβολή κοινοί στόχοι στο πλαίσιο της συζήτησης για διαμόρφωση Κανονισμού για την αειφόρο χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων (φυτοφαρμάκων), υπογράμμισε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου μιλώντας το απόγευμα της Δευτέρας στο πλαίσιο του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

Όπως είπε, η Κομισιόν είναι έτοιμη να εξετάσει τι μπορεί να γίνει για να εξευρεθούν ρεαλιστικές λύσεις όσον αφορά το θέμα των ευαίσθητων περιοχών, και να συζητήσει συγκεκριμένες προτάσεις με τα κράτη μέλη.

Οι προτάσεις για τον Κανονισμό για τα φυτοφάρμακα που βρίσκονται στο τραπέζι «δεν είναι τελεσίγραφα» (σ.σ. take it or leave it), τόνισε η κ. Κυριακίδου.

«Ακούμε, είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε, να βρούμε συμβιβασμούς που μπορούν να εφαρμοστούν για να βρεθούν λύσεις που θα μας βοηθήσουν να πετύχουμε μαζί τους φιλόδοξους στόχους μας, καθώς ας μη ξεχνάμε πως ο τελικός στόχος είναι να μειώσουμε τα χημικά στα τρόφιμα και πως αυτό είναι που θέλουν οι πολίτες», όπως είπε.

Η κ. Κυριακίδου απαντούσε στις ανησυχίες που έχουν εκφραστεί από τα κράτη μέλη για την πρόταση Κανονισμού που παρουσίασε η Κομισιόν τον Ιούνιο, καθώς και τα χιλιάδες σχόλια που κατατέθηκαν από διάφορους ενδιαφερόμενους την τελευταία περίοδο.

«Αυτή η τεράστια ανταπόκριση, και η σημερινή συζήτηση, αναδεικνύουν τη σημασία του θέματος», υπογράμμισε.

Η κ. Κυριακίδου σημείωσε πως η ανομβρία σε πολλά σημεία της Ευρώπης φέτος έχει φέρει στο προσκήνιο την ανάγκη μιας πιο βιώσιμης γεωργίας και πιο ανθεκτικών συστημάτων παραγωγής τροφίμων και πως πολλοί Υπουργοί Γεωργίας συμφώνησαν με τη σημασία της διαμόρφωσης του Κανονισμού στις συζητήσεις που είχαν μαζί της.

«Την ίδια στιγμή, πολλοί από εσάς έχουν εκφράσει σημαντικές ανησυχίες για τις επιπτώσεις του τρομερού πολέμου στην Ουκρανία την επισιτιστική ασφάλεια», σημείωσε.

Όπως είπε, πέρα από τα θέματα που αφορούν τη στήριξη της γεωργίας που οι Υπουργοί συζητούν με τον Επίτροπο Γεωργίας Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, το ζήτημα της επισιτιστικής ασφάλειας καλύπτει πολύ περισσότερα ζητήματα από τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία ή των φυτοφαρμάκων, καθώς επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή, την απώλεια της βιοποικιλότητας και τη μείωση των επικονιαστών.

Σημειώνοντας πως αναγνωρίζει ότι οι αλλαγές στο γεωργικό μοντέλο της ΕΕ θα έχει επιπτώσεις, η κ. Κυριακίδου δήλωσε βέβαια πως μπορούν να υπάρξουν λύσεις που καλύπτουν την ανάγκη για αλλαγές όσον αφορά τη χρήση φυτοφαρμάκων καθώς και τη δέσμευση για στήριξη των παραγωγών, και πως για αυτό η Κομισιόν έχει προτείνει μια σειρά δράσεων που σχετίζονται με χρηματοδοτήσεις και προώθηση εναλλακτικών μέσων φυτοπροστασίας.

Οι πιο δύσκολοι τομείς του διαλόγου που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ κρατών μελών και Κομισιόν, συνέχισε, είναι ο ορισμός των στόχων και το θέμα της προστασίας των ευαίσθητων περιοχών.

«Όσον αφορά τους στόχους, χρειαζόμαστε τα κράτη μέλη να συνεισφέρουν με τους στόχους τους και να διατηρήσουν την φιλοδοξία τους» επεσήμανε, προσθέτοντας πως η Κομισιόν καταγράφει τις εναλλακτικές προτάσεις και έχει ήδη αρχίσει να τις εξετάζει πιο λεπτομερώς.

Όσον αφορά τις ευαίσθητες περιοχές, σημείωσε πως «είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε τι μπορεί να γίνει για την εξεύρεση ρεαλιστικών λύσεων».

«Έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις και είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε μαζί σας», πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top