ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του 2023 από το Υπουργικό

Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του 2023 από το Υπουργικό

Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του 2023 από το Υπουργικό Συμβούλιο, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, σημειώνοντας ότι είναι ο πιο αναπτυξιακός και πράσινος από ποτέ και εμπεριέχει το μεγαλύτερο κοινωνικό κράτος.

Ανακοινώνοντας το γεγονός σε δηλώσεις του μετά από το Υπουργικό, ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι πρόκειται για τον δέκατο και τελευταίο προϋπολογισμό αυτής της διακυβέρνησης.

«Η διαφορά είναι ότι αυτός ο προϋπολογισμός είναι ένας προϋπολογισμός, που με την παράδοσή της αυτή η Κυβέρνηση, παραδίδει μια υγιή οικονομία», είπε ο κ. Πετρίδης. Μια υγιή οικονομία, πρόσθεσε, «η οποία άντεξε απανωτές κρίσεις, διορθώθηκαν στρεβλώσεις».

Ο προϋπολογισμός του 2023, συνέχισε ο Υπουργός Οικονομικών, «παρά την αβεβαιότητα, παρά τις προκλήσεις, παρά το ότι περάσαμε τόσες κρίσεις είναι αυξημένος κατά 524 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2022».

Είναι ο προϋπολογισμός, είπε, «ο οποίος έχει τις περισσότερες αναπτυξιακές δαπάνες από ποτέ». Όπως πρόσθεσε, σε σχέση μάλιστα με το 2022 που ήταν και εκεί αυξημένες, είναι αυξημένες κατά 12%.

«Είναι ο προϋπολογισμός, ο οποίος είναι ο πιο πράσινος που είχε ποτέ η Κυπριακή Δημοκρατία. Είναι ο προϋπολογισμός, ο οποίος εμπερικλείει τα περισσότερα έργα ψηφιακής μετάβασης, αλλά και το μεγαλύτερο κοινωνικό κράτος, που είναι αυξημένο κατά 5% σε σχέση με πέρυσι», σημείωσε.

Την ίδια ώρα όμως, είπε, «παραδίδουμε και πολύ υγιή μακροοικονομικά στοιχεία».

«Όλα αυτά γίνονται την ώρα που το δημόσιο χρέος έχει μειωθεί από το 104% που είχε φτάσει την περίοδο της πανδημίας στο 89% μέχρι το τέλος του χρόνου. Το πρώτο εξάμηνο είχαμε πρωτογενές πλεόνασμα 0,7%», ανέφερε.

Για το 2023, πρόσθεσε, παρά το ότι οι υπόλοιποι μιλούν για τον κίνδυνο ύφεσης στις πλείστες ευρωπαϊκές χώρες, «προβλέπουμε ένα σημαντικό ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 3%, πληθωρισμό της τάξης του 3%, αλλά και ανεργία στο 6,4%, με την πρόβλεψη να μειωθεί στο 5,7% και 5% το 2024 και το 2025 στο μεσοπρόθεσμο».

Μέχρι τώρα, σημείωσε, «δεν έχουμε διαψευστεί στις προβλέψεις μας».

Υπενθύμισε ότι «παραλάβαμε μια ανεργία στο 18%, παραλάβαμε δημοσιονομικά ελλείμματα της τάξης των 7% και 8% όπου δαπανούσαμε κάθε χρόνο πέραν των 1.000 εκατομμύριων ευρώ από ό,τι εισπράτταμε, χωρίς να υπάρχουν αυτές οι δαπάνες στον προϋπολογισμό».

«Δεν είναι τυχαίο ότι η κυπριακή οικονομία είναι η μόνη οικονομία, η οποία πέτυχε αναβάθμιση τους τελευταίους μήνες σε ευρωπαϊκό επίπεδο», είπε ο Υπουργός Οικονομικών

«Τα ρίσκα υπάρχουν, η αβεβαιότητα υπάρχει αλλά με το δέκατο προϋπολογισμό αυτής της Κυβέρνησης παραδίδουμε και πλάνο αλλά και μαθήματα σωστής δημοσιονομικής και οικονομικής διαχείρισης», είπε καταληκτικά ο κ. Πετρίδης.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top