ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όλοι εναντίον Χριστοδουλίδη - Το Κυπριακό, οι θέσεις των υποψηφίων και ο «ολίγον έγκυος»

Όλοι εναντίον Χριστοδουλίδη - Το Κυπριακό, οι θέσεις των υποψηφίων και ο «ολίγον έγκυος»

Συνέχεια στις τηλεμαχίες των υποψηφίων για τις Προεδρικές Εκλογές του 2023, δόθηκε στην τηλεόραση του Sigma.

Στην εκπομπή «Χωρίς Περιστροφές» συμμετείχαν οι υποψήφιοι Νίκος Χριστοδουλίδης, Ανδρέας Μαυρογιάννης, Γιώργος Κολοκασίδης και Κωνσταντίνος Χριστοφίδης.

Στο debate τέθηκαν θέματα όπως το Κυπριακό, το μεταναστευτικό, τη διαφθορά, ενώ οι τέσσερις υποψήφιοι παρουσίασαν τις δικές τους θέσεις.

Νίκος Χριστοδουλίδης

«Είμαστε μια υποψηφιότητα που ενώνει και δεν διχάζει. Παρουσίασα το δικό μου πολιτικό πλαίσιο. Άκουσα τους προβληματισμούς. Είχα συναντήσεις και με τα κόμματα που δεν είχαν λάβει αποφάσεις. Τα κόμματα είχαν συναντήσεις με άλλους υποψηφίους. Εκείνο που κρίνει ο λαός είναι το πρόγραμμά μας. Η θέση μου στο Κυπριακό είναι ξεκάθαρη, υπέρ της λύσης του Κυπριακού στη βάση της ΔΔΟ, λαμβάνοντας υπόψη τα πλαίσια της Ε.Ε. 

Προφανώς δεν παρακολουθείτε κύριε Καρεκλά. Να σας θυμίσω ότι το ΔΗΚΟ ήταν σε προχωρημένες συζητήσεις με το ΑΚΕΛ. Δεν εμφανίστηκα χθες. Έχει 9 χρόνια που ξεκάθαρα τοποθετούμαι σε σχέση με το Κυπριακό

Είναι προσβλητικές οι αναφορές του κ. Χριστοφίδη. Αντιπαρέρχομαι αυτών των αναφορών γιατί με εκπλήσσουν. Συζητούμε εδώ 4 υποψήφιοι λες και η λύση του Κυπριακού εξαρτάται από εμάς τους 4. Υπάρχει διαχρονικά αυτό το πρόβλημα. Εγώ θα επικεντρωθώ στην ουσία, ο κ. Χριστοφίδης είπε μια θέση με την οποία διαφωνώ. Το διεθνές πλαίσιο είναι ότι έχουμε μια παράνομη εισβολή στην Ουκρανία. Αυτό που γίνεται στην Ουκρανία δεν διαφέρει με αυτό που έγινε και γίνεται στην Κύπρο. Οφείλουμε να διεκδικήσουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Διαφωνώ με το ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία ζητά συγκεκριμένα θέματα από την Ε.Ε. Σε αυτό το καλάθι των Ευρωτουρκικών θα πρέπει να μπει και το Κυπριακό. Η Ε.Ε. έχει κίνητρο να δώσει στην Τουρκία. Πρέπει να δούμε το διεθνές πλαίσιο.

Δεν πρέπει να επενδύουμε στον φόβο. Πρέπει να δημιουργήσουμε προοπτική και ελπίδα στη νέα γενιά. Η νέα γενιά μπορεί να έχει λιγότερες ευκαιρίες από τις προηγούμενες. Είναι ένας κίνδυνος. Κάποτε το 90% σε αυτό τον τόπο άνηκε στη μεσαία τάξη. Έγιναν παρά πολλά από την Κυβέρνηση. Μην ξεχνάμε τι παρέλαβε και ποια είναι η κατάσταση σήμερα. Θα χτίσουμε σε όλα τα θετικά που έγιναν. Δεν είμαστε εδώ για να μηδενίσουμε.

Έχω μιλήσει ανοιχτά για τη διαφθορά. Υπήρχε πρόβλημα με τα διαβατήρια. Δεν είχα οποιαδήποτε ευθύνη. Οι αποφάσεις λαμβάνονταν από το Υπουργικό Συμβούλιο. Έχω πάρει ως Υπουργός αρκετές αποφάσεις ενώπιον του Υπουργικού. Δεν στέκεται η υποψηφιότητά μου ενάντια στο ΔΗΣΥ. Δεν κρύφτηκα ποτέ.

Εγώ δεν θα χαρακτηρίσω κανέναν υποψήφιο μου με κάποιον τρόπο. Θέλω να τους ευχηθώ καλή επιτυχία. Ο λαός περιμένει λύσεις από εμάς. Δεν θα μπούμε σε ανούσιες αντιπαραθέσεις. Μέχρι στιγμής χαίρομαι για την ανταπόκριση του κυπριακού λαού».

Ανδρέας Μαυρογιάννης

«Δεν κρατώ ραβδί για λύση του Κυπριακού κύριε Καρεκλά. Θα βρούμε τον τρόπο με πολλή προσπάθεια να ξαναξεκινήσουμε τη διαδικασία γιατί δεν μας παίρνει άλλο. Για αυτό απαιτείται απόλυτη συνέπεια. Δεν πρόκειται καν να πετύχουμε τίποτε. Πρέπει να δημιουργήσουμε τις οργανικές συνθήκες της ειρήνης. Δεν βλέπω πώς θα μπορέσουμε να επανέλθουμε αν δεν το κάνουμε αυτό. Δεν υπάρχει ολίγον έγκυος αλλά ο κ. Χριστοδουλίδης προσπαθεί να μας πείσει αλλιώς.

Είχαμε φτάσει το 2017 μια ανάσα από τη λύση. Για πρώτη φορά καθίσαμε γύρω από ένα τραπέζι να συζητούμε ταυτόχρονα όλα τα ζητήματα. Δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν έγινε τίποτε. Αυτό που δεν επέτρεψε τη λύση ήταν η τουρκική αδιαλλαξία. Έπρεπε να συνεχίσουμε την προσπάθεια και εκείνο το βράδυ. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να το λύσουμε.

Δεν μπορεί να λυθεί το Κυπριακό αν χαθεί η Αμμόχωστος. Μετά την εισβολή ήταν τέτοιο το καθεστώς ότι θα ήταν πάντα μέρος της λύσης. Πρέπει να ξέρουμε ότι πρέπει να βρούμε τους τρόπους να σταματήσουμε όλα αυτά τα τετελεσμένα γιατί φτάνουμε στη διχοτόμηση. Επιμένω ότι απαιτείται άμεσα το θέμα σε σχέση με την Αμμόχωστο. Δεν αντιλήφθηκαν το μέγεθος του προβλήματος ο κ Αβέρωφ και ο κ. Χριστοδουλίδης.

Το 2004 ήμουν από τους ανθρώπους που ήμουν υπέρ του «όχι» και δεν το μετάνιωσα. Έχουμε για μια φορά στην ιστορία το 2017 φτάσει σε κάτι που ήταν καλύτερο από το σχέδιο «Ανάν».

Δεν είναι με το να γλύφουμε τον έναν και τον άλλον που θα λύσουμε το Κυπριακό. Ο μόνος τρόπος για να λυθεί το Κυπριακό είναι η ΔΔΟ. Διαφωνώ με τον κ. Κολοκασίδη για το Κυπριακό. Θεωρώ μάλιστα ότι αυτός ο ιστορικός συμβιβασμός που προτάθηκε το 1977 για να ενωθεί ξανά η Κύπρος είναι ο μόνος τρόπος για να πετύχουμε λύση. Η επανένωση είναι με βάση την ένταξη στην Ε.Ε.

Τέλος του 2022 παραμένουμε η μόνη χώρα στην Ε.Ε που δεν χρησιμοποιεί φυσικό αέριο. Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, αν δεν είμαστε αξιόπιστοι, πρέπει να συνεχίσουμε με βάση τις συγκλίσεις και τα σημεία Γκουτέρες. Αυτό είναι καθοριστικό.

Στη Λεμεσό εγώ βλέπω και άστεγους και 3.500 άτομα πάνε σε μαγειριά. Δεν μπορούμε να παραβλέπουμε ότι η πλειοψηφία δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα. Πρέπει να υπάρχει ένα κράτος στοργικό προς τους πολίτες. Δεν αρκεί ένα κράτος να είναι νυχτοφύλακας.

Το όραμά μου και το πρόγραμμά μου θέλει πάταξη της διαφθοράς και κράτος δικαίου. Να ανεβάσουμε τον τόπο μας λίγο ψηλότερα και να φτιάξουμε ένα καλύτερο κόσμο στις επόμενες γενιές. Επανενωμένη πατρίδα».

Γιώργος Κολοκασίδης

«Η κομματοκρατία έχει καταστρέψει αυτόν τον τόπο. Τα μεγάλα κόμματα έχουν φέρει μεγάλα προβλήματα. Έχουμε πιάσει πάτο. Τα κόμματα πρέπει να εξυγιανθούν. Δεν αποφεύγουμε τη διχοτόμηση με τη ΔΔΟ. Περιέχει πληθώρα διχοτομικών στοιχείων. ΑΚΕΛ και Συναγερμός μας έχουν οδηγήσει σε αυτό το αποτέλεσμα. Είμαι ενάντια στην ΔΔΟ.

Έχουμε κόμματα όπως η ΕΔΕΚ και το ΔΗΚΟ που δεν σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους για το Κυπριακό. Θα γύριζαν στον τάφο τους Τάσος Παπαδόπουλος και Βάσος Λυσσαρίδης αν άκουγαν αυτές τις θέσεις.

Καταλογισμός ευθυνών για τη διαφθορά. Ενάντια στην κομματοκρατία. Ζητώ να πληρώσουν οι ένοχοι. Η δημοκρατία δεν λειτουργεί μόνο στο γράμμα αλλά με την προστασία των πολιτών.

Θα συνεχίσω με την υποψηφιότητά μου. Αυτό που είπατε για ανταλλάγματα. Δεν με ενδιαφέρει η Υπουργοποίηση ή ανταλλάγματα για τον δεύτερο γύρο. Δεν με ενδιαφέρει πραγματικά. Είναι ο λόγος που συνεχίζω να προσπαθώ να βελτιώσω πράγματα γιατί έχουμε φτάσει στα τάρταρα. Ας ακολουθήσουν τη συνείδησή τους οι πολίτες.

Ακούν οι πολίτες ιδέες από εμάς. Το σημαντικό είναι να κρίνουν οι πολίτες. Έχετε στη διάθεσή σας. Ακολουθήστε τη συνείδησή σας στον πρώτο γύρο. Αν δεν πάρετε την πρωτοβουλία δεν πρόκειται να υπάρξει αλλαγή σε αυτό τον τόπο».

Κωνσταντίνος Χριστοφίδης

«Το 2004 είχαμε σίγουρες την Αμμόχωστο και τη Μόρφου. Μετά χάθηκε η Καρπασία. Έχουμε σήμερα και την Αμμόχωστο χαμένη. Μιλάμε για ένα πολιτικό σύστημα κύριε Χριστοδουλίδη και κύριε Μαυρογιάννη τα έκανε θάλασσα. Βλέπουμε ότι αυτή τη στιγμή ο τόπος μας κινδυνεύει. Πρώτα πρώτα είναι η ώρα που πρέπει να δούμε ποιος μπορεί να μας βοηθήσει να λύσουμε το Κυπριακό. Η αίτηση για ένταξη στο Νάτο είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε. Θα στιγματίσουμε μια για πάντα τη στροφή μας προς τη Δύση. Οι συνθήκες αλλάζουν ραγδαία.

Θέλω κ. Χριστοδουλίδη να ρωτήσω αν αποδέχεστε την εκ περιτροπής Προεδρία. Πιστεύουμε στην ΔΔΟ. Στο σχέδιο του ΟΗΕ του 2004. Ενώνετε όλους τους καιροσκόπους και τους αποτυχημένους των κομμάτων κ. Χριστοδουλίδη.

Τι μηνύματα στέλνουμε όταν κάνουμε εκστρατεία με την ακροδεξιά; Τι μηνύματα στέλνουμε;

Ο κ. Χριστοδουλίδης δεν απάντησε το ερώτημα για την εκ περιτροπής προεδρία. Εγώ όταν μιλώ θέλω ξεκάθαρες απαντήσεις. Η αποτελεσματική συμμετοχή μπορεί να δοθεί στους Τ/κ μέσα από το ελβετικό μοντέλο. Μιλάμε για συμβούλιο που θα συμμετέχουν Ε/κ και Τ/κ.

Κύριε Χριστοδουλίδη ήσασταν μέσα στον πυρήνα της διαφθοράς. Ή δεν τα βλέπατε, ή τα βλέπατε και δεν φεύγατε. Όλα αυτά τα χρόνια έγιναν τόσα πολλά. Τα βλέπατε και σιωπούσατε. Θα έχετε αντίληψη στην επόμενη Κυβέρνηση;

Δεν έχετε όραμα και δεν έχετε σχέδιο για τον τόπο κ. Χριστοδουλίδη. Για αυτό αντιγράψατε την ομιλία. Τα ρίξαμε στον επικοινωνιολόγο μας μετά. Η ευθύνη είναι δική μας κ. Χριστοδουλίδη.

Είμαι υποψήφιος γιατί λέω καινούργια πράγματα. Έχουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα με κοινή λογική. Εργάστηκαν πολλοί άνθρωποι για αυτό το πρόγραμμα. Έγινε από εμάς και πολλούς νέους ανθρώπους. Πρέπει να δώσουμε στον κόσμο την ελπίδα».

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top