ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έξι γλώσσες μόνο φαίνεται να ενδιαφέρονται να μάθουν οι Κύπριοι – Ποιες είναι;

Έξι γλώσσες μόνο φαίνεται να ενδιαφέρονται να μάθουν οι Κύπριοι – Ποιες είναι;

Η πλειοψηφία των μαθητών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην Ευρωπαϊκή Ένωση σπουδάζει τουλάχιστον μία ξένη γλώσσα το 2020. Το 96,1% των μαθητών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, το 98,4% των μαθητών στην κατώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και το 90,3% στην ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην Ευρωπαϊκή Ένωση σπούδασαν τουλάχιστον μια ξένη γλώσσα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το 2020 το 60% των μαθητών της ανώτερης δευτεροβάθμιας γενικής εκπαίδευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μελέτησε δύο ή περισσότερες ξένες γλώσσες ως υποχρεωτικά μαθήματα ή ως υποχρεωτικές επιλογές προγράμματος σπουδών, αυξημένο κατά 1 ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με το 2019. Στην ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση επαγγελματικής εκπαίδευσης, το ποσοστό αυτό ήταν 35%, επίσης κατά 1 ποσοστιαία μονάδα περισσότερο από το 2019.

Μαθαίνουν ξένες γλώσσες στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Στο Λουξεμβούργο και τη Γαλλία, όλοι οι μαθητές της ανώτερης δευτεροβάθμιας γενικής εκπαίδευσης σπούδασαν δύο ή περισσότερες ξένες γλώσσες. Η Ρουμανία, η Φινλανδία και η Τσεχία κατέγραψαν επίσης μεγάλο μερίδιο μαθητών που σπουδάζουν δύο ή περισσότερες γλώσσες το 99%. Ακολούθησαν η Σλοβακία και η Εσθονία, και οι δύο 98%, η Σλοβενία ​​με 96% και η Κροατία με 94%.

Στις τελευταίες θέσεις της λίστας βρίσκεται η Ελλάδα, μαζί με την Πορτογαλία.

Όσον αφορά την ανώτερη δευτεροβάθμια επαγγελματική εκπαίδευση, η Ρουμανία ήταν το μόνο κράτος μέλος όπου σχεδόν όλοι οι μαθητές, το 97%, σπούδασαν δύο ή περισσότερες ξένες γλώσσες το 2020. Ακολούθησε η Φινλανδία με 89%, το Λουξεμβούργο και Πολωνία, και οι δύο 77%.

Ποιες ξένες γλώσσες μαθαίνουν οι Κύπριοι

Στην Κύπρο, κυριαρχεί με συντριπτική διαφορά η αγγλική γλώσσα τόσο στην ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, κατά 100%, και σε επίπεδο επαγγελματικής εκπαίδευσης, κατά 95,6%.

Α) Γενική δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Σε επίπεδο γενικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στην πρώτη θέση είναι τα αγγλικά με 100%, στη δεύτερη θέση τα γαλλικά με 29,4%, ακολουθούμενα από τα ρωσικά με 5,6%, τα ισπανικά με 4%, τα ιταλικά με 1,7%, τα γερμανικά με 1,4% και άλλες γλώσσες με 0,4%.

Β) Επαγγελματική ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Σε επίπεδο επαγγελματικής εκπαίδευσης στην Κύπρο, τα αγγλικά ήρθαν στην πρώτη θέση με 95,6%, ακολουθούμενα από τα ρωσικά στο 16%, τα γαλλικά στο 5,5% και τα γερμανικά στο 4,4%.

Πρώτη η Αγγλική γλώσσα στη γενική και στην ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Το 2020, τα αγγλικά ήταν η πιο συχνά μελετημένη ξένη γλώσσα στην ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, κατά 96%, και σε επίπεδο επαγγελματικής εκπαίδευσης, κατά 79%, στην Ευρωπαϊκή Ένωση . 

Όσον αφορά τη γενική εκπαίδευση, τα ισπανικά κατατάσσονται στη δεύτερη θέση με 27%, ακολουθούμενα από τα γαλλικά με 22%, τα γερμανικά με 21% και τα ιταλικά με 3%.

Τα ρωσικά, ήταν η γλώσσα που μαθαίνεται συχνότερα στα κράτη μέλη της ΕΕ, κατά 3% και ιδιαίτερα στην Εσθονία με 67% και τη Λετονία με 57%, ακολουθούμενες από τη Λιθουανία με 30% και τη Βουλγαρία με 24%.

Στην επαγγελματική εκπαίδευση, τα γερμανικά ήρθαν στη δεύτερη θέση στο 18%, ακολουθούμενα από τα γαλλικά στο 17%, τα ισπανικά στο 7% και τα ρωσικά στο 2%. Τα ρωσικά διδάχθηκαν στη Λετονία κατά 44%, στη Βουλγαρία κατά 25% και την Κύπρο κατά 16%.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μας τα... χαλάει ο καιρός - Σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι

Ζίζυρος, σακκουλλοδρομίες και άλλα 10 παραδοσιακά παιχνίδια του Πάσχα στην Κύπρο - Διατηρούνται αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου

Γρίπη των πτηνών και σε… αγελάδες: Πώς και πότε μεταδίδεται στον άνθρωπο - Απαντά στο «Τ» ο Δρ. Καραγιάννης



Υπ.Μεταφορών στο «T»: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα λειτουργήσει σύστημα καμερών για παράνομη στάθμευση - Οι λεπτομέρειες

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα λειτουργήσει σύστημα καμερών για παράνομη στάθμευση - Οι λεπτομέρειες

Έρχονται κάμερες για παράνομη στάθμευση; Ποια είναι η αλήθεια πίσω από το νέο νομοσχέδιο; Ο Υπουργός Μεταφορών εξηγεί στο ThemaOnline.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top