ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Aπέκλεισε την επιστροφή του safepass ο Καραγιάννης, όχι όμως της μάσκας

Aπέκλεισε την επιστροφή του safepass ο Καραγιάννης, όχι όμως της μάσκας

Για το νέο στέλεχος της παραλλαγής όμικρον του κορωνοϊού που εντοπίστηκε σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες μίλησε στην ιστοσελίδα μας ο καθηγητής μοριακής ιολογίας και μέλος της επιδημιολογικής ομάδας Δρ. Πέτρος Καραγιάννης, ο οποίος εξήγησε μεταξύ άλλων τι θα συμβεί όταν μας έρθει στην Κύπρο.

Σε δηλώσεις του στο ThemaOnline, ο Δρ. Καραγιάννης, ανέφερε ότι είναι θέμα χρόνου να φτάσει και στην Κύπρο η νέα μετάλλαξη ωστόσο σύμφωνα με τα όσα είπε, δεν προβλέπει ότι θα δημιουργήσει περιορισμούς και νέα μέτρα.

Nα σημειωθεί ότι το νέο στέλεχος ονομάζεται «XBB» και είναι ανασυνδυασμός των υπομεταλλάξεων της Όμικρον «BA.2.10.1» και «BA.2.75», ενώ διαθέτει 14 επιπλέον μεταλλαγμένα στελέχη.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τονίζει ότι το μόνο ανησυχητικό μέχρι στιγμής είναι το γεγονός πως εξαπλώνεται γρήγορα, ενώ υπάρχει άγνοια για το αν εμφανίζει πιο βαριά νόσηση. Παρόλα αυτά, τα στοιχεία δείχνουν να είναι ενθαρρυντικά.

Ο ΠΟΥ λοιπόν, αναφέρει ότι η «XBB» έχει εντοπιστεί σε 26 χώρες -αναμεσά τους και ευρωπαϊκά κράτη- με την αρχή να γίνεται στη Σιγκαπούρη.«Η “XBB” φαίνεται να εξαπλώνεται πιο αποτελεσματικά και γρήγορα από άλλες υπομεταλλάξεις της Όμικρον και μάλλον ευθύνεται για την αύξηση των κρουσμάτων στις ασιατικές περιοχές του Ειρηνικού Ωκεανού», αναφέρει το δημοσίευμα.

Σε ό,τι αφορά την επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου, ο Δρ. Καραγιάννης ανέφερε ότι παραμένει σταθερή τις τελευταίες πέντε εβδομάδες, ενώ τόνισε πως όσο δεν πιέζεται το σύστημα με τις νοσηλείες, δεν πρέπει να μας ανησυχεί.

Ερωτηθείς για το αν πρόκειται να υπάρξουν μέτρα απάντησε ότι σε περίπτωση που δούμε μια αρκετά μεγάλη αύξηση στις νοσηλείες, υπάρχει μια πολύ μικρή περίπτωση να δούμε την επιστροφή του μέτρου για υποχρεωτική χρήση της προστατευτικής μάσκας στους κλειστούς χώρους.

«Αυτό είναι ένα μεγάλο αν και δεν σημαίνει ότι απαραίτητα θα συμβεί», είπε ο Δρ. Καραγιάννης, ενώ συμπλήρωσε αναφέροντας ότι: «το safepass θεωρώ ότι έμεινε στην ιστορία».

Τέλος μίλησε και για το ενδεχόμενο έξαρσης γρίπης και κορωνοϊού, υπογραμμίζοντας ότι αρκετοί συμπολίτες προχώρησαν στον εμβολιασμό τόσο της γρίπης αλλά και της ενισχυτικής δόσης για covid-19, κάτι που «θα πρέπει να προχωρήσει περισσότερο», δήλωσε ο Δρ. Καραγιάννης.

«Αν δούμε τους εμβολιασμούς να προχωρούν τότε τα πράγματα θα είναι πολύ πιο θετικά και θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε όλες τις μεταλλάξεις που μπορεί να προκύψουν», είπε κλείνοντας. 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top