ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αυτές είναι οι 20 δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’ που προκάλεσαν «σεισμό»

Αυτές είναι οι 20 δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’ που προκάλεσαν «σεισμό»

Πολλά στοιχεία θα μπορούσαν να χαρακτηρίσουν την προσωπικότητα του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’. Ο ίδιος, βρέθηκε πολλές φορές στο επίκεντρο της δημοσιότητας ενώ, πολλοί ήταν αυτοί που τον «έστησαν» ή προσπάθησαν να τον στήσουν στον τοίχο, με αφορμή τις δηλώσεις του, είτε αυτές αφορούσαν πολιτικά, είτε οικονομικά, είτε κοινωνικά, είτε ακόμη και θρησκευτικά θέματα. Το μόνο σίγουρο ήταν πως, ο «εκρηκτικός» χαρακτήρας του και οι απόψεις του, όπου τόσο εύκολα υποστήριζε χωρίς να πτοείται, δεν του επέτρεψαν να περάσει ποτέ απαρατήρητος, ούτε από τον κόσμο ούτε από τα ΜΜΕ.

Χαρακτηριστικές ήταν πολλές από τις δηλώσεις που έκανε ανά διαστήματα ο Αρχιεπίσκοπος, οι οποίες ενώ κάποτε έκαναν από μόνες τους τίτλους και πρωτοσέλιδα, τώρα θα μείνουν για πάντα στην ιστορία ως οι πιο «δυνατές», αθυρόστομες ατάκες που ακούσαμε ποτέ.

Οι 20 πιο «δυνατές» δηλώσεις του Αρχιεπίσκοπου Χρυσόστομου Β’ που προκάλεσαν «σεισμό»:

1) «Δόξα σοι ο Θεός, είμαι καθαρός. Ο καρκίνος δεν ταίριαζε με τον χαρακτήρα μου. O καρκίνος πήρε διαζύγιο από μένα».

2) «Ο Θεός δεν σώζει κανέναν δωρεάν».

3) «Με ρώτησαν για τους ομοφυλόφιλους. Και είπα για μας είναι εκτροπή, βάσει του Ευαγγελίου του Χριστού. Όταν ο ίδιος ο Θεάνθρωπος λέει ότι “βασιλείαν Θεοῦ οὐ κληρονομήσουσι” τί θέλουν να πω εγώ ως εκπρόσωπος της Εκκλησίας; Να τους σιουμαλίζω και να πω γίνετε όλοι ομοφυλόφιλοι; Ντροπή τους. Έχουν ξετσιπωθεί. Και κάνουν παρελάσεις υπερηφάνειας. Να χαίρονται και την υπερηφάνεια τους. Δεν με ενδιαφέρει για αυτούς τους ανθρώπους. Άνθρωποι που δεν αγωνίζονται για να γίνουν καλύτεροι τι να τους κάνω. Γι' αυτό θέλουμε να κάνουμε τα σχολεία για να βγάζουμε ανθρώπους με ήθος».

4) «Θα πάω εγώ ο ίδιος να τους βγάλω έξω, για να μην πω ότι θα πάρω ένα τρακτέρ και να τα ξηλώσω όλα όσα έγιναν μέχρι σήμερα».

5) «Ήρθα σε αδιέξοδο μπορώ να πω, πριν λίγα χρόνια, που κατήντησαν να δακρύσουν τες μισές εικόνες της Κύπρου. Αναγκάστηκα να κάμω μια πολύ αυστηρή δήλωση ότι δεν θα επιτρέψω σε καμία εικόνα στην επαρχία μου να δακρύσει».

6) «Τα χρήματα της εκκλησίας δεν είναι για τον γάμο του καραγκιόζη».

7) «Δεν πρέπει ποτέ ο λαός μας να ξεχάσει αυτή την..., με συγχωρείτε, την προστυχιά των Ευρωπαίων». (αναφερόμενος στο κούρεμα το 2013)

8) «Η εκκλησία δεν είναι μόνο για κύριε ελέησον».

9) «Η Αρχιεπισκοπή δίνει κάθε μέρα και δεν έχει καμία μηχανή να κόβει λεφτά».

10) «Δεν νομίζω να είναι ένας σωστός θεολόγος ή ευσεβής χριστιανός… Είναι ένα παλιόπαιδο». (αναφερόμενος στον Ανδρέα Πιτσιλλίδη)

11) «Ξέρετε πόσους φτωχούς έχουμε κάθε μέρα, πολλές φορές κουράζεται το χέρι μου να υπογράφω τσεκ, για τους φτωχούς και τους πεινώντες».

12) «Ρε… όλη η περιουσία της Εκκλησίας είναι δύο-τρία δισεκατομμύρια». (παλιά απάντησή του σε δημοσιογράφο όταν ήταν ακόμα Μητροπολίτης)

13) «Πρέπει, όποιος έχει μια θέση να έχει ένα αυτοκίνητο καλό. Δεν είναι σωστό να τον αφήνει μέσα στον δρόμο. Έχω δύο καλά αυτοκίνητα που μου τα χάρισαν φίλοι».

14) «Αν ήταν σήμερα ούτε ο Χριστός θα έμπαινε με γαϊδουράκι. Εγώ για παράδειγμα δεν έχω κανένα πρόβλημα να κυκλοφορώ και με ένα 'μινάκι'. Δεν χωράω όμως».

15) «Του Μακαρίου, του είχαν χαρίσει αυτοκίνητα οι Αμερικανοί και οι Γερμανοί. Οι Αμερικανοί του χάρισαν το Cadillac που ήταν θωρακισμένο και το χρησιμοποιούσε όταν άρχισαν να κάνουν απόπειρες εναντίον του. Οι Γερμανοί του χάρισαν το Mercedes, το 600άρι με τη μεγάλη καρότσα, το οποίο όμως δεν ήταν θωρακισμένο και το χρησιμοποίησε ελάχιστες φορές. Έχει και άλλα αυτοκίνητα, τα οποία φυλάξαμε στην Αστυνομία και σκέφτομαι τι να τα κάνω… Έχουμε στο Μουσείο. Μπορώ να τα πουλήσω, αλλά δεν μου πάει. Από τον καιρό της εισβολής δεν κινήθηκαν. Χρειάζονται μηχανικό και πού να βρεις για το αμερικανικό το Pontiac; Δεν ξέρω αν υπάρχουν εξαρτήματα κ.λπ. Είναι και δαπανηρά αυτοκίνητα».

16) «Έχομε πέρα των 300.000 εποίκων, οι οποίοι είναι ανατολίτες, άξεστοι δεν πρόκειται να γίνουν Ευρωπαίοι ούτε μετά από 100 χρόνια και αν μείνουν εδώ, γεννοβολούν και μια δωδεκάδα παιδιά η κάθε οικογένεια, που θα πάμε;».

17) «Οι Επίτροποι δεν μπορούν να ξοδέψουν ούτε ένα σεντ αν δεν το εγκρίνει ο διαχειριστής, γι’ αυτό να μάθουν να σέβονται. Εκείνοι, αν επιχειρήσουν να πάρουν έστω και ένα σεντ από την εκκλησία, είναι κλέφτες. Αν εγώ πάω τα μεσάνυχτα και σπάσω και την πόρτα και μπω μέσα και πάρω οτιδήποτε δεν είμαι κλέφτης, επειδή είμαι ο διαχειριστής της περιουσίας της εκκλησίας. Αυτό να το καταλάβουν οι πάντες. Δεν θα αφήσω σεντ».

18) «Την επιταγή την πήραμε από την Τράπεζα Κύπρου, δεν μας τα έφεραν μέσα στην σακούλα. Εμείς δίδουμε 3 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για βοήθειες, τι είναι οι 300 χιλιάδες;».

19) «Για μένα, είναι βίτσα που θέλουν, είναι ντροπή! Πού φθάσαμε! Να μένουμε αγράμματοι; Αυτό θέλουμε; Αντί να συμβουλεύσουμε τα παιδιά μας, τα ενθαρρύνουμε να κάνουν απεργία; Πού φθάσαμε; Είναι δυνατόν να κατευθύνουν τα σχολεία οι μαθητές, αντί οι διευθύνσεις και οι καθηγητές;».

20) «Πιένουν στα καφέ ο ένας πάνω στον άλλο, πιένουν στες υπεραγορές, ο ένας πάνω στον άλλο. Εγώ θέλω να βοηθήσω τον υπουργό, αλλά δεν είναι παιδάκια να τα κάνω στρατά και απορώ γιατί δεν καταλαβαίνω. Να έρθει όλη η Αστυνομία, δεν με ενδιαφέρει. Όταν έχω ένα ναό 400 μέτρων και έχω 100 μέσα, δεν μπορεί η Αστυνομία να μου πει “μαύρα εν τα μάτια σου”. Θα τους στείλω στους επαϊοντες, στους γιατρούς και θα τους πω ότι με τέσσερα μέτρα απόσταση δεν μπορεί να μεταδοθεί ο ιός. Δεν μπορούν να με καταγγείλουν. Με τα μέτρα που παίρνουν αυτοί που συμβουλεύουν την Κυβέρνηση, δεν μπορεί να μεταδοθεί ο ιός».

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Η μοναδική βάση επίλυσης του Κυπριακού είναι η λύση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, των συγκλίσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό του, ο οποίος αναγνώσθηκε από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε επίσημο δείπνο των ομογενών στη Νέα Υόρκη με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top