ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιος είναι ο πιο οικονομικός τρόπος για να ζεσταθούμε – Πόσα στοιχίζουν κλιματιστικά, θερμάστρες, πετρέλαιο θέρμανσης και καυσόξυλα

Ποιος είναι ο πιο οικονομικός τρόπος για να ζεσταθούμε – Πόσα στοιχίζουν κλιματιστικά, θερμάστρες, πετρέλαιο θέρμανσης και καυσόξυλα

Ο Χειμώνας μπορεί ακόμη να μην μας… έκλεισε το μάτι, ωστόσο, σε λίγες μέρες όμως θ' αρχίσει να μας «τρίζει» τα δόντια. Με γνώμονα την αύξηση των τιμών σε όλες τις μορφές σε συνδυασμό με την ακρίβεια που παρατηρείται σε πολλά βασικά αγαθά, θα πρέπει να προετοιμαστούμε για τις κρύες μέρες, αναζητώντας τρόπους θέρμανσης που δεν θα «καίνε» την τσέπη μας.

Πάντως, τρόποι θέρμανσης υπάρχουν πολλοί και μάλιστα με πολύ διαφορετικό κόστος. Άλλα ποσά χρειάζονται, για παράδειγμα, για ζέσταμα με κλιματιστικό, άλλα με πετρέλαιο θέρμανσης, άλλα με σόμπες υγραερίου κι άλλα με τζάκι.

Το ThemaOnline, με αφορμή την έναρξη αναζήτησης τρόπου θέρμανσης από πλευράς πολιτών, έκανε τους υπολογισμούς της και σας παρουσιάζει το κόστος θέρμανσης, το οποίο απορρέει από τα ισχύοντα δεδομένα αναφορικά με τις τιμές στα καύσιμα και το κόστος ηλεκτρισμού.

Το κόστος ηλεκτρικών συσκευών

Σύμφωνα με τα υπολογιζόμενα κόστη χρήσης οικιακών συσκευών, τα οποία έχει αναρτημένα στην ιστοσελίδα της η ΑΗΚ, για κάθε ώρα που ανάβουμε ένα κλιματιστικό 9000 BTU ενεργειακής κλάσης Α χρεωνόμαστε πάνω-κάτω 21,29 σεντς την ώρα. Εάν το κλιματιστικό δουλεύει για παράδειγμα 6 ώρες την μέρα, τότε μας στοιχίζει 1,28 ευρώ την μέρα και συνεπώς το δίμηνο 76,65 ευρώ.

Εάν το κλιματιστικό είναι 12000 BTU ενεργειακής κλάσης Α, το κόστος ανέρχεται στα 30,60 σεντς την ώρα και σε περίπτωση που το χρησιμοποιούμε 6 ώρες την μέρα, θα μας στοιχίσει 1,84 ευρώ και στο δίμηνο 110,16 ευρώ.

Εάν, τώρα, το κλιματιστικό είναι 18000 BTU ενεργειακής κλάσης Α, το κόστος ανέρχεται στα 43,91 σεντς την ώρα και σε περίπτωση που το χρησιμοποιούμε 6 ώρες την μέρα, θα μας στοιχίζει 2,63 ευρώ και συνεπώς στο δίμηνο 158 ευρώ.

Για κλιματιστικό 22000 BTU ενεργειακής κλάσης Α, το κόστος ανέρχεται στα 58,54 σεντς την ώρα. Εάν το κλιματιστικό δουλεύει για παράδειγμα 6 ώρες την μέρα, τότε θα μας στοιχίσει 3,51 ευρώ την μέρα και συνεπώς το δίμηνο 210,74 ευρώ.

Ηλεκτρικό σώμα και θερμάστρα

Για όσους το μέσο θέρμανσης είναι το ηλεκτρικό σώμα, θα πρέπει να έχουν στα υπόψη τους ότι το κόστος ανέρχεται στα 53,22 σεντς την ώρα και συνεπώς στο 6ωρο στοιχίζει 3,19 ευρώ και κατ’ επέκταση το δίμηνο 191,59 ευρώ.

Η θερμάστρα αλογόνου από την άλλη φαίνεται πολύ πιο συμφέρουσα, αφού το κόστος ανέρχεται στα 29,27 σεντς την ώρα. Συνεπώς, εάν δουλεύει 6 ώρες την μέρα στοιχίζει 1,76 ευρώ και στο δίμηνο 105,37 ευρώ.

Για... ζεστό νερό

Σε περίπτωση που χρειαστεί να ανάψουμε ηλεκτρικό θερμοσίφωνα για να ζεσταθεί το νερό και να κάνουμε μπάνιο, το κόστος υπολογίζεται στα 79,83 σεντς την ώρα. Εάν τον ανάβουμε συνεπώς μόνο 1 ώρα την μέρα, το δίμηνο θα πληρώσουμε 47,90 ευρώ.

Το ίδιο ποσό θα πληρώσουμε και στην περίπτωση που κάνουμε κάθε μέρα χρήση ηλεκτρικού βραστήρα για 1 ώρα συνολικά.

Σημειώνεται ότι, το υπολογιζόμενο κόστος χρήσης των πιο πάνω συσκευών έχει υπολογιστεί με βάση τη μέση τιμή της κιλοβατώρας (26,61 cent/kWh) των οικιακών πελατών για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2021, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ (19%), της χρέωσης για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (0,5 cent/kWh), καθώς επίσης και της χρέωσης για Υ.Δ.Ω. (0,044 cent/kWh). Αξίζει να αναφερθεί ότι, η τιμή της kWh αυξομειώνεται κάθε μήνα ανάλογα με την τιμή του καυσίμου όπως καθορίζεται στις εγκεκριμένες από την ΡΑΕΚ διατιμήσεις.

Πετρέλαιο θέρμανσης και κηροζίνη

Για όσους το μέσο θέρμανσης είναι η κεντρική θέρμανση και με δεδομένο ότι οι τιμές των καυσίμων έχουν πάρει και πάλι την ανιούσα, θα πρέπει να έχουν υπόψη ότι το κόστος για να γεμίσει ένα ντεπόζιτο ενός τόνου κυμαίνεται από 1.363 ευρώ έως και 1.567 ευρώ, αφού, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών Πώλησης Καυσίμων, η φθηνότερη τιμή ανέρχεται στο 1,363 ευρώ το λίτρο και η ακριβότερη στο 1,567 ευρώ το λίτρο, ενώ η μέση τιμή υπολογίζεται στο 1,412 ευρώ το λίτρο.

Στην περίπτωση που το μέσο θέρμανσης είναι σόμπα που λειτουργεί με κηροζίνη, το κόστος είναι ελαφρώς μικρότερο, αφού η φθηνότερη τιμή πώλησης ανέρχεται στο 1,363 ευρώ το λίτρο και η ακριβότερη στο 1,52 ευρώ το λίτρο, ενώ η μέση τιμή υπολογίζεται στο 1,41 ευρώ το λίτρο.

Για όσους έχουν σόμπα υγραερίου, το κόστος διαφοροποιείται αναλόγως του σημείου αγοράς της φιάλης υγραερίου, αφού, σύμφωνα με το τελευταίο Παρατηρητήριο Τιμών Βασικών Καταναλωτικών Αγαθών, οι τιμές πώλησης του κυλίνδρου 10 κιλών κυμαίνονται από 13,95 ευρώ και φθάνουν τα 17 ευρώ, ενώ η μέση τιμή ανέρχεται στα 15 ευρώ.

Καυσόξυλα και τζάκι

Για όσους έχουν τζάκι ή ξυλόσομπα, το κόστος θέρμανσης μπορεί να είναι και σχεδόν μηδαμινό, εάν επιλέξουν να κόψουν μόνοι τους τα ξύλα που θα χρησιμοποιήσουν. Εάν τώρα δεν έχουν αυτήν την ευχέρεια και θα χρειαστεί να τα αγοράσουν, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι τιμές για καυσόξυλα κυμαίνονται από 100 ευρώ μέχρι και 180 ευρώ το κυβικό μέτρο.

Σημειώνεται, πάντως, πως καυσόξυλα για σκοπούς πώλησης διαθέτει και το Τμήμα Δασών, σε πολύ μικρές ποσότητες όμως και όσοι ενδιαφέρονται να αγοράσουν, θα πρέπει πρώτα να επικοινωνήσουν με τα κατά τόπους σημεία πώλησης για να διερευνήσουν υπάρχει διαθεσιμότητα.

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου του Τμήματος Δασών, Γιώργο Κωνσταντίνου, οι τιμές πώλησης κυμαίνονται από 60 ευρώ το κυβικό μέτρο για ακακία και φθάνουν τα 120 ευρώ το κυβικό μέτρο για λατζιά, ενώ τα μικτά καυσόξυλα (πεύκος και ευκάλυπτος) διατίθενται προς 80 ευρώ το κυβικό μέτρο.

Αυστηρές ποινές σε όσους παρανομούν

Σε αυτό το σημείο, αξίζει να αναφερθεί ότι υπάρχει καθορισμένο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο ρυθμίζει τις υποχρεώσεις όσων κατέχουν ή χρησιμοποιούν καυσόξυλα. Σύμφωνα με την νομοθεσία, ο κάθε πολίτης δικαιούται να προμηθεύεται τα συγκεκριμένα υλικά μόνο από αδειούχο έμπορο καυσόξυλων, ο οποίος πρέπει να έχει πάντοτε μαζί του την ετήσια άδεια εμπορίας, που εκδίδεται από το Τμήμα.

Επίσης, εάν κάποιος προβαίνει σε διαφήμιση για πώληση καυσόξυλων, πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται ότι είναι αδειούχος έμπορος, με αναφορά στον αριθμό μητρώου που τηρείται στο Τμήμα Δασών και ο οποίος αναγράφεται στην ετήσια άδεια εμπορίας καυσόξυλων.

Σημειώνεται, ακόμη, ότι η νομοθεσία επιτρέπει την απευθείας προμήθεια από κρατικό δάσος ή άλλη γη (εκτός από τα κρατικά δάση), νοουμένου ότι έχει εξασφαλισθεί σχετική άδεια. Σε περίπτωση που εντοπιστούν παρανομούντες, αντιμετωπίζουν ποινικά αδικήματα, τα οποία χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες.

Η πρώτη αφορά οποιοδήποτε πρόσωπο κατέχει καυσόξυλα, αλλά δεν διατηρεί τα απαραίτητα στοιχεία ότι τα κατέχει νόμιμα, με το πρόστιμο να ανέρχεται στα 1.000 ευρώ. Ίδια ποινή επιβάλλεται και σε οποιοδήποτε πρόσωπο δεν βοηθά επιθεωρητή ξυλείας και προϊόντων ξυλείας στους ελέγχους ή δεν συμμορφώνεται με τις υποδείξεις του.

Την ίδια ώρα, κάθε πρόσωπο που μεταφέρει καυσόξυλα χωρίς άδεια μεταφοράς ή δελτίο μεταφοράς, υπόκειται σε πρόστιμο 5.000 ευρώ ή ένα έτος φυλάκιση ή και τις δύο ποινές μαζί, ενώ οποιοδήποτε πρόσωπο μεταφέρει καυσόξυλα με δελτίο μεταφοράς που έχει εκδοθεί παράτυπα ή με παραποιημένα στοιχεία, υπόκειται στις ίδιες ποινές.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Κυβερνητικές Εξετάσεις: Αυτές είναι οι ημερομηνίες για το 2024 - Μέχρι πότε μπορείς να υποβάλεις αίτηση;

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Έρχονται χώροι στάθμευσης για οικογένειες - Σε ποια μέρη θα υλοποιηθεί

Ναυαγεί το λιμάνι Λάρνακας: Δεν κατέθεσε την εγγυητική η Kition - Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή μεταφορών

Τον σταμάτησαν για έλεγχο και τον «τσάκωσαν» με μαχαίρι - Χειροπέδες σε 35χρονο



Live: Σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου

Live: Σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 8:30 το πρωί η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου, στον Γενικό Έφορο Εκλογών, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία»

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top