ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψηλά στην ατζέντα του προεκλογικού οι παρακολουθήσεις- «Σήκωσε μανίκια» η αντιπολίτευση

Ψηλά στην ατζέντα του προεκλογικού οι παρακολουθήσεις- «Σήκωσε μανίκια» η αντιπολίτευση

Το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων που προκαλεί πολιτικές παρενέργειες στην Ελλάδα φαίνεται ότι θα έχει περίοπτη θέση στην προεκλογική κούρσα και στην Κύπρο. Οι πολιτικές διασυνδέσεις που φέρεται να είχαν στη χώρα μας οι ισραηλινοί Ταλ Ντίλιαν και Αβραάμ Σαχάκ Άβνι, της εταιρείας Intellexa, η οποία παράγει το λογισμικό Predator, μέσω του οποίου υπάρχει ισχυρισμός ότι έγιναν οι παράνομες παρακολουθήσεις στην Ελλάδα, θα βρεθούν ψηλά στην ατζέντα της προεκλογικής ατζέντας.

Από τη συζήτηση που διεξήχθη την Τετάρτη ενώπιον της επιτροπής Νομικών της Βουλής, καθίσταται σαφές ότι το θέμα θα απασχολήσει για το επόμενο χρονικό διάστημα το δημόσιο διάλογο, και σίγουρα η αντιπολίτευση θα το αναδείξει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής, για να στριμώξει την κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα. Ηδη το ΑΚΕΛ έδειξε τις προθέσεις του και ανέβασε τους τόνους στη Βουλής, ενώ από την πλευρά του, ο ΔΗΣΥ, θέλει να δοθούν οι απαντήσεις το συντομότερο, ώστε το θέμα να μην συντηρείται σκοπίμως και να τυγχάνει πολιτικής εκμετάλλευσης ενόψει εκλογών.

«Είχαν πολιτικές πλάτες»

Ο εισηγητής του θέματος, βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού έκανε λόγο για δραστηριοποίηση στην Κύπρο ενός θερμοκηπίου εταιρειών παραγωγής κακόβουλων λογισμικών, «που είναι το αποτέλεσμα μιας υπόθαλψης από τις πολιτικές πλάτες των κυβερνώντων και του ΔΗΣΥ», όπως είπε. Ο Άριστος Δαμιανού ανέφερε ο Ντίλιαν διευθυντής της WS WISPEAR SYSTEMS LTD σχετίζεται με την NSO που παράγει το Pegasus για παράνομες παρακολουθήσεις και υποκλοπές και με την Intellexa που παράγει το Predator. Επίσης, συμπλήρωσε, υπάρχουν σοβαρά αστυνομικά ευρήματα αναφορικά με τον Αβραάμ Άβνι. Ο Αριστος Δαμιανού ρώτησε μεταξύ άλλων, γιατί δόθηκαν άδειες στην NSO ή σε θυγατρικές για την εξαγωγή κακόβουλων λογισμικών την ώρα που γνώριζαν για την κατασκευή και χρήση του Pegasus, γιατί επιδείχθηκε αναφορικά με την κατασκευή, χρήση και εξαγωγή του λογισμικού Predator, γιατί το Υπουργικό έδωσε άδεια οπλοφορίας στον Αβνι, γιατί η Αστυνομία και άλλες κρατικές υπηρεσίες αγόραζαν υπηρεσίες και προϊόντα από τις συγκεκριμένες εταιρείες των Αβνι και Ντίλιαν, γιατί το Γραφείο του Προέδρου του ΔΗΣΥ ενήργησε προς το Υπουργείο Ενέργειας κατόπιν αιτήματος του Ντίλιαν για να μεσολαβήσει για προσφορά στην Ολλανδία και ποιος διαμεσολάβησε για την επέκταση των δραστηριοτήτων του Ντίλιαν στην Ελλάδα.

Απορρίπτει ο Αγγελίδης

Ο Αριστος Δαμιανού επανέφερε την υπόθεση του κατασκοπευτικού βαν και είπε ότι ο βοηθός γενικός εισαγγελέας Σάββας Αγγελίδης όφειλε να αυτοεξαιρεθεί από την ποινική έρευνα, αφού ο αδελφός του είχε επιχειρηματική δραστηριότητα με μετέπειτα ερευνώμενα στην υπόθεση πρόσωπα και εταιρείες. Ο Σάββας Αγγελίδης απάντησε σε έντονο ύφος ότι δεν είναι διεφθαρμένος και τόνισε ότι έλαβε την απόφαση απόσυρσης της υπόθεσης στη βάση του μηχανισμού και των διαδικασιών με τον οποίο λειτουργεί η Νομική Υπηρεσία. Απευθυνόμενος προς τον Βουλευτή του ΑΚΕΛ ανέφερε πως εάν θέλουν να δημιουργούν τέτοιου είδους κωλύματα στο έργο αξιωματούχων τότε δεν θα δουλεύει κανένας.

Οπλοφορούσε ο Άβνι

Ο Αρχηγός Αστυνομίας απάντησε ότι δεν έχει διαπιστωθεί ότι η Αστυνομία έχει αγοράσει οτιδήποτε από τις εταιρείες των δύο. «Εμείς δεν βρήκαμε ότι έχουμε αγοράσει υπηρεσίες ή προϊόντα από τα εν λόγω πρόσωπα», είπε. Επιβεβαίωσε ότι το 2016 παραχωρήθηκε άδεια οπλοφορίας στον Άνβι, την οποία διατηρούσε μέχρι και την εμφάνιση της υπόθεσης το 2020. Εξήγησε πως η αρχική εισήγηση της Αστυνομίας, ήταν πως δεν χρειαζόταν να του παραχωρηθεί άδεια οπλοφορίας όμως μετά την κατάθεση συμπληρωματικών στοιχείων που δόθηκαν στο Υπουργείο από τον ίδιο, του παραχωρήθηκε η άδεια.

Ο Υφυπουργός Καινοτομίας και Έρευνας Κυριάκος Κόκκινος είπε ότι τυγχάνει επεξεργασίας η ισχυροποίηση του νομικού και εποπτικού πλαισίου, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή περί τα τέλη Δεκεμβρίου. Ανέφερε ότι υπάρχουν στην Κύπρο εταιρείες που ασχολούνται με αυτές τις τεχνολογίες, και σημείωσε πως παρόλο που οι εγγεγραμμένες εταιρείες είναι γύρω στις 30, αυτές που είναι ενεργές είναι εννέα. Με αυτές, όπως ανέφερε, το Υφυπουργείο είναι σε συνεχή επαφή και τις εποπτεύει μέσα σε ένα πλαίσιο που πρέπει να ισχυροποιηθεί.

Τορναρίτης: Κυνήγι μαγισσών

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Τορναρίτης στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, είπε πως κανείς δεν πρέπει να θυσιάζει την αποστολή της Επιτροπής στην προεκλογική σκοπιμότητα και πως κανείς δεν πρέπει να εμπλέκει τη χώρα μας σε ένα κυνήγι μαγισσών. Είπε πως πρώτα απ΄ όλα έχουμε ένα ισχυρό νομικό πλαίσιο για την ίδρυση και λειτουργία των συγκεκριμένων εταιρειών και πρόσθεσε πως χρειάζεται ενίσχυση το συγκεκριμένο πλαίσιο καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται και παρέπεμψε στις αναφορές του υφυπουργού Καινοτομίας ότι θα καταθέσει συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο. Ο κ. Τορναρίτης ανέφερε πως οι εταιρείες που λειτουργούν στην Κύπρο είναι νόμιμες και σημείωσε πως όσοι παρανομούν θα πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης. Στη συνέχεια διερωτήθηκε αν είναι στην αρμοδιότητα της Βουλής να ζητά να δοθεί στη δημοσιότητα το πόρισμα ποινικών ανακρίσεων, απαντώντας ταυτόχρονα πως κάτι τέτοιο δεν είναι στην αρμοδιότητα της. Ωστόσο, σημείωσε πως αίτημα του ΔΗΣΥ είναι να ζητηθεί γνωμάτευση από την Πρόεδρο της Βουλής για το θέμα, και διευκρίνισε πως άλλο είναι το πόρισμα μιας ποινικής ανάκρισης και άλλο το πόρισμα μιας ερευνητικής επιτροπής. Τόνισε πως η υπόθεση των παρακολουθήσεων δεν είχε και δεν έχει σχέση με τον ΔΗΣΥ προσθέτοντας πως το κόμμα του από το 1976 αγωνίστηκε για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον τόπο και άνοιξε δρόμους δημοκρατίας και ελευθερίας, και «έτσι ακριβώς θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε στο μέλλον». Ανέφερε πως έδωσε προθεσμία μιας εβδομάδας για να δοθούν όλες οι απαντήσεις που ζητήθηκαν από τους Βουλευτές γιατί αυτή η υπόθεση θα πρέπει να ξεκαθαρίσει.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Συνεχίζονται οι εντατικές έρευνες των Αρχών, για την απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 23 Απριλίου, στη Λευκωσία, την ίδια ώρα που το θύμα της απόπειρας, ο 34χρονος, συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top