ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγάλο το ενδιαφέρον πολιτών για απόσυρση παλαιών οχημάτων – Προκηρύσσονται σύντομα νέα Σχέδια

Μεγάλο το ενδιαφέρον πολιτών για απόσυρση παλαιών οχημάτων – Προκηρύσσονται σύντομα νέα Σχέδια

Μετά την επιτυχημένη, όπως φαίνεται, ολοκλήρωση των Σχεδίων για απόσυρση παλαιών οχημάτων και αγορά ηλεκτρικών οχημάτων και οχημάτων με χαμηλές εκπομπές ρύπων, Υπουργείο Μεταφορών και Τμήμα Οδικών Μεταφορών ετοιμάζονται για την προκήρυξη νέων αντίστοιχων Σχεδίων.

Όπως πληροφορείται το ThemaOnline, η προκήρυξη θα γίνει πολύ σύντομα, αφού αυτή τη στιγμή το αρμόδιο Υπουργείο είναι σε αναμονή των τελικών εγκρίσεων για τη μορφή των Σχεδίων που θα ανακοινωθούν.

Πηγή, πάντως, του Τμήματος Οδικών Μεταφορών ανέφερε στην ιστοσελίδα μας ότι, και για τα δύο Σχέδια που είχαν προκηρυχθεί πέρσι είχε επιδειχθεί πολύ μεγάλο ενδιαφέρον σε αιτήσεις, ενώ κατά τη διάρκεια της υλοποίησης σε κάποιες κατηγορίες αυτό το ενδιαφέρον δεν μεταφράστηκε σε παραγγελίες.

«Εάν λάβουμε υπόψη τις κατηγορίες που απευθύνονταν στον γενικό πληθυσμό, εκεί το ενδιαφέρον μεταφράστηκε σε επιβεβαιωμένες παραγγελίες και σε εγγραφές νέων οχημάτων», πρόσθεσε σημειώνοντας ότι «σε μεταχειρισμένα οχήματα δεν υπήρξε ανάλογο ενδιαφέρον».

Τα Σχέδια που προκηρύχθηκαν πέρσι

Υπενθυμίζεται πως, πέρσι τον Δεκέμβριο είχαν προκηρυχθεί δύο Σχέδια. Το πρώτο Σχέδιο αφορούσε χορηγία για απόσυρση οχημάτων από την κυκλοφορία και (i) αντικατάσταση τους με οχήματα με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (με όριο εκπομπών CO2 τα 50g/km), ή (ii) την αγορά ηλεκτρικού ποδηλάτου, ή (iii) την παραχώρηση εισιτηρίων λεωφορείου. Μάλιστα, η απόσυρση οχήματος αποτελούσε βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο Σχέδιο.

Το δεύτερο Σχέδιο αφορούσε στη χορηγία για αγορά ηλεκτρικών οχημάτων ή την αγορά ηλεκτρικού ποδηλάτου (υποβοηθούμενης ποδηλάτησης), με τη μορφή χορήγησης «οικολογικής επιβράβευσης» για την αγορά οχημάτων μηδενικών εκπομπών CO2 (αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων), με ταυτόχρονη προαιρετική, επιδοτούμενη απόσυρση παλαιών οχημάτων.

Τα ποσά των χορηγιών για το πρώτο Σχέδιο, κυμαίνονταν από 7.000 ευρώ για αγορά καινούργιου οχήματος ιδιωτικής χρήσης έως και 12.000 ευρώ για απόσυρση και αντικατάσταση με καινούργιο όχημα ταξί. Για το δεύτερο Σχέδιο κυμαίνονταν από 4.000 ευρώ για αγορά μεταχειρισμένου ηλεκτρικού οχήματος ιδιωτικής χρήσης έως και 19.000 ευρώ για αγορά καινούργιου ηλεκτρικού οχήματος ταξί, ενώ σε περίπτωση που γινόταν ταυτόχρονα και απόσυρση παλαιού οχήματος, το ποσό της χορηγίας αυξανόταν κατά 1.000 ευρώ.

Στα σκαριά και πολλά άλλα

Πάντως, στον προϋπολογισμό του Τμήματος Οδικών Μεταφορών για το 2023, έχουν περιληφθεί πιστώσεις ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ που προορίζονται να καλύψουν την καταβολή των χορηγιών του «Σχεδίου Απόσυρσης Ρυπογόνων Οχημάτων και Παραχώρησης Κινήτρων για Εναλλακτικούς, Χαμηλών Εκπομπών, Τρόπους Διακίνησης», για το πρώτο έτος εφαρμογής του. Το Σχέδιο περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και θα έχει διάρκεια 4 έτη (από 2022 – 2025) ύψους 17,35 εκατ. ευρώ, το οποίο κατανέμεται, με βάση τον προκαταρκτικό προγραμματισμό του Σχεδίου σε 3.750.000 ευρώ για το έτος 2022, 4 εκατ. ευρώ για το έτος 2023, 5 εκατ. ευρώ για το έτος 2024 και 4,6 εκατ. ευρώ για το 2025.

Προώθηση και της Ηλεκτροκίνησης

Στον προϋπολογισμό του Τμήματος, επίσης, έχουν περιληφθεί πιστώσεις ύψους 8 εκατ. ευρώ που προορίζονται να καλύψουν την καταβολή χορηγιών του «Σχεδίου Επιχορήγησης για την Αγορά Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων», για το πρώτο έτος εφαρμογής του.

Το Σχέδιο περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και θα έχει διάρκεια 4 έτη (από 2022 – 2025), με συνολικό κόστος 30 εκατ. ευρώ, το οποίο κατανέμεται, με βάση τον αναθεωρημένο προγραμματισμό του Σχεδίου σε 3,5 εκατ. ευρώ για το έτος 2022, 8 εκατ. ευρώ για το έτος 2023, 10,5 εκατ. ευρώ για το έτος 2024, και 8 εκατ. ευρώ για το έτος 2025.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Εξήγγειλε και επίσημα την υποψηφιότητα του Τορναρίτη για τη δημαρχία Λευκωσίας ο ΔΗΣΥ: «Ο Νίκος την αγαπάει πραγματικά και την πονάει αυτή την πόλη»

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με απόφασή του διόρισε τον Γεώργιο Σκαλιά ως Ειδικό του Σύμβουλο για θέματα Εκπαίδευσης. Ο διορισμός του είναι άνευ απολαβών και δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε εκτελεστικές αρμοδιότητες και εξουσίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top