ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κρίσιμες αποφάσεις για τις αρχιεπισκοπικές από την Ιερά Σύνοδο - «Κλειδώνει» η ημερομηνία

Κρίσιμες αποφάσεις για τις αρχιεπισκοπικές από την Ιερά Σύνοδο - «Κλειδώνει» η ημερομηνία

Αποφάσεις για τις αρχιεπισκοπικές εκλογές για τη διαδοχή του εκδημήσαντα Κύπρου Χρυσόστομου του Β’, θα λάβουν σήμερα οι Ιεράρχες, στο πλαίσιο της συνεδρίας της Ιεράς Συνόδου. 

Η συνεδρία πραγματοποιείται στις 10:00πμ.

Οι αρχιεπισκοπικές εκλογές θα είναι οι πρώτες, που διεξάγονται με τον νέο καταστατικό χάρτη της κυπριακής Εκκλησίας, που εγκρίθηκε το 2010. Τη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου είχε ανακοινώσει ο Τοποτηρητής του αρχιεπισκοπικού θρόνου, Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος.

Βάσει του καταστατικού, η τελική εκλογή του τριπροσώπου θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός 40 ημερών μετά τη χηρεία του αρχιεπισκοπικού θρόνου.

«Υπάρχουν κάποιες προθεσμίες που δίνονται από το καταστατικό, αλλά αυτές μπορούν να ξεπεραστούν αν υπάρχουν προβλήματα, τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν», είχε δηλώσει ο Πάφου Γεώργιος, επισημαίνοντας πως ότι είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται αυτό το καταστατικό για τη δημιουργία εκλογικών καταλόγων και τις εκλογές.

Εξάλλου, μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο θεολόγος Θεόδωρος Κυριακού είχε δηλώσει πως μετά την κηδεία του Αρχιεπισκόπου θα σταλούν από τον Τοποτηρητή δύο εγκύκλιοι, η μία προς τους εφημέριους για να καταρτίσουν τους εκλογικούς καταλόγους, ενώ η άλλη θα καθορίζει την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών για την ανάδειξη του τριπροσώπου από το ποίμνιο. Η τελική εκλογή του τριπροσώπου πρέπει να ολοκληρωθεί εντός 40 ημερών, συμπλήρωσε.

Όπως εξήγησε, ο Τοποτηρητής έχει την ευθύνη των εκλογών και είναι αυτός που θα στείλει τις δύο εγκυκλίους, αφού συμφωνήσει με τους Συνοδικούς πότε θα γίνει η ψηφοφορία.

Σύμφωνα με τον κ. Κυριακού, μετά τη ψηφοφορία υπάρχει μία περίοδος τριών ημερών για υποβολή ενστάσεων, που εντός πέντε ημερών θα μελετηθούν και θα ξεκαθαρίσει η κατάσταση ώστε να ανακοινωθεί το τριπρόσωπο, δηλαδή τα αποτελέσματα των εκλογών, με τους τρεις επικρατέστερους. Μέσα σε τρεις ημέρες από την κατάρτιση του τριπροσώπου η Ιερά Σύνοδος μπορεί να εκλέξει τον Αρχιεπίσκοπο.

Ο κ. Κυριακού πρόσθεσε ότι για να εκλεγεί κάποιος Αρχιεπίσκοπος, θα πρέπει πάρει την απόλυτη πλειοψηφία των μελών της Ιεράς Συνόδου. Αν δεν υπάρξει πλειοψηφία, τότε γίνεται δεύτερη ψηφοφορία με τους δύο υποψήφιους που πλειοψήφησαν από τους τρεις και όποιος λάβει τους περισσότερους ψήφους, εκλέγεται Αρχιεπίσκοπος. «Αν σε αυτήν υπάρχει ισοψηφία, τότε γίνεται κλήρωση μεταξύ των δύο», είπε ο κ. Κυριακού.

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί που διαμένουν στην Κύπρο, εδώ και ένα χρόνο, είτε είναι υπήκοοι της Κυπριακής Δημοκρατίας, είτε όχι. Ο κ. Κυριακού είπε πως οι ψηφοφόροι θα πάρουν ένα χαρτί με τη σφραγίδα της εφορευτικής επιτροπής για να γράψουν το όνομα του ατόμου της προτιμήσεως τους. Για να είναι έγκυρο, πρόσθεσε, θα πρέπει να δηλώνεται ξεκάθαρα ποια είναι η επιλογή του ψηφοφόρου, ενώ το άτομο που επιλέγουν πρέπει να είναι άνω των 35 ετών, να είναι άγαμος, να έχει πτυχίο θεολογίας και να έχει 10 χρόνια υπηρεσίας στην Εκκλησία της Κύπρου.

Για το χρονικό περιθώριο της διαδικασίας αυτής ο κ. Κυριάκου είπε ότι μπορεί να ολοκληρωθεί πριν την λήξη των χρονοδιαγραμμάτων, ή και να το ξεπεράσουν κατά μια-δυο μέρες, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι πριν τα Χριστούγεννα θα έχουμε νέο Αρχιεπίσκοπο.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκεΠρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Η μοναδική βάση επίλυσης του Κυπριακού είναι η λύση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, των συγκλίσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό του, ο οποίος αναγνώσθηκε από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε επίσημο δείπνο των ομογενών στη Νέα Υόρκη με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top