ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φωτοβολταϊκά σε επιχειρήσεις: Εμπόδιο ο χώρος εγκατάστασης - Διαβούλευση για «virtual» σύνδεση

Φωτοβολταϊκά σε επιχειρήσεις: Εμπόδιο ο χώρος εγκατάστασης - Διαβούλευση για «virtual» σύνδεση

Το αυξημένο κόστος ενέργειας οδηγεί πολλές επιχειρήσεις στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων. Εκτός όμως μένουν αρκετές επιχειρήσεις, τόσο μικρές όσο και μεγάλες, αφού σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς το σύστημα πρέπει να τοποθετηθεί στην οροφή του κτιρίου ή εντός του τεμαχίου και δεν υπάρχει αρκετός χώρος.

Αρκετά είναι τα παράπονα μάλιστα από τα κρεοπωλεία που έχουν μεγάλα ψυγεία και λειτουργούν 24 ώρες το 24ώρο και ως προς το πλείστον είναι μικρά υποστατικά χωρίς ελεύθερο χώρο που να γειτνιάζει. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόβλημα υπάρχει και στις ξενοδοχειακές μονάδες, αφού τα περισσότερα δεν διαθέτουν ταράτσες και τα γειτονικά οικόπεδα έχουν υψηλή αξία λόγω ακριβώς της ύπαρξης του ξενοδοχείου.

Με βάση τους κανονισμούς, οι επιχειρήσεις δικαιούνται να εγκαταστήσουν σύστημα Net-Metering για παραγωγή μέχρι 10 κιλοβάτ, και μέχρι 8 μέκαβατ στην περίπτωση του Net-Billing, νοουμένου ότι θα μπουν τα φωτοβολταϊκά στο ίδιο τεμάχιο με το υποστατικό.

Αξίζει να σημειωθεί πως σήμερα, στην περίπτωση που το σύστημα Net-Metering θα μπει π.χ. στην οροφή του κτιρίου δεν χρειάζεται πολεοδομική άδεια ή περιβαλλοντική μελέτη. Αν μπει στο έδαφος εντός του τεμαχίου θα χρειαστεί οικοδομική άδεια. Για το Net-Metering, ο ενδιαφερόμενος προχωρεί στην επένδυση και μετά κάνει αίτηση στην ΑΗΚ για σύνδεση με το δίκτυο. Όσον αφορά για το Net-Billing, ο ενδιαφερόμενος ενημερώνει την ΑΗΚ πριν την εγκατάσταση και για παραγωγή πάνω από 50 κιλοβατ οφείλει να ενημερώσει και τη ΡΑΕΚ. Αποστέλλει επίσης έντυπο κοινοποίησης στον Δήμο μετά την ολοκλήρωσή του.

Λύση η «εικονική» σύνδεση;

Σημειώνεται πως δεν επιτρέπεται στο παρόν στάδιο η εικονική (virtual) σύνδεση, δηλαδή να εγκατασταθεί το σύστημα σε άλλο τεμάχιο - π.χ. στο σπίτι του επιχειρηματία ή σε φωτοβολταϊκό πάρκο - και να λαμβάνει την αντίστοιχη παραγωγή το υποστατικό της επιχείρησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Ενέργειας προχωρεί όμως με την διαδικασία καθώς υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον αφού δεν υπάρχει συνήθως αρκετός χώρος στο τεμάχιο των επιχειρήσεων. Πραγματοποιήθηκε τους περασμένους μήνες δημόσια διαβούλευση νέων κανονισμών, η οποία ολοκληρώθηκε, και σύντομα θα υποβληθεί στην ΡΑΕΚ το τελικό κείμενο για να εκφράσει τη δική της θέση.

Ερώτημα παραμένει αν το φορτίο ενέργειας που θα δικαιούνται οι επιχειρήσεις για virtual σύνδεση είναι αρκετό για τις πιο ενεργοβόρες όπως τα ξενοδοχεία, οι υπεραγορές και τα κρεοπωλεία.

Οι κύριες αλλαγές του Σχεδίου που τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση σε σχέση με το υφιστάμενο Σχέδιο ιδιοκατανάλωσης είναι οι ακόλουθες για κάθε κατηγορία:

Net-Metering
1. Καταργείται η υποβολή διαστασιολόγησης για συστήματα κάτω από 4.16 kW

2. Αυξάνεται η ισχύς στα μονοφασικά συστήματα από 4.16kW στα 5,2 kW με την εγκατάσταση συστήματος αποθήκευσης ενέργειας

3. Παραμένει το 100% της ετήσιας κατανάλωσης για συστήματα πέραν των 4.16 kW (έχει ήδη τροποποιηθεί το υφιστάμενο Σχέδιο)

Net-Billing

1. Καταργείται η μέγιστη ισχύς του ΦΒ με βάση την ετήσια κατανάλωση (Παραμένουν μόνο οι τεχνικοί περιορισμοί και το γενικό όριο του 1MW από τα 8ΜW που ήταν το παλιό)

2. Μεγαλύτερα συστήματα από 1MW θα μπορούν να συμμετέχουν απευθείας στην Αγορά Ηλεκτρισμού.

3. Εισάγεται πρόνοια για αποζημίωση της πλεονάζουσας ενέργειας μέχρι και 20% σε σχέση με την εισαγμένη ενέργεια.

4. Σε περίπτωση που κάποιος επιθυμεί να έχει έσοδα πέραν από το 20% (περίσσειας ενέργειας), αυτό θα επιτρέπεται μόνο μέσω της Αγοράς Ηλεκτρισμού.

Virtual Net-Metering

Εισαγωγή νέας κατηγορίας για επιχειρήσεις, ενώ αυξήθηκε το όριο και για τους Γεωργούς μέχρι 100 kW (από 20 kW).

Virtual Net-Billing (εισαγωγή νέας κατηγορίας) ως ακολούθως:

1. 150 kW ανά λογαριασμό κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κάθε επιλέξιμου δικαιούχου, Φυσικά και Νομικά πρόσωπα που κατέχουν άδεια λειτουργίας ξενοδοχείου ή τουριστικού καταλύματος, σύμφωνα με τον περί της Ρύθμισης της Ίδρυσης και Λειτουργίας Ξενοδοχείων και Τουριστικών Καταλυμάτων Νόμο.

2. 50 kW για τις στρατιωτικές μονάδες.

3. 20 kW για όλους τους υπόλοιπους καταναλωτές.

Το Σχέδιο δύναται να καταργηθεί, κατόπιν ρυθμιστικών αποφάσεων της ΡΑΕΚ.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Σχέδιο είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Ενέργειας https://energy.gov.cy/.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μέχρι πότε θα μας «πνίγει» η σκόνη - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Ξεκίνησε η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Έκρηξη από πύραυλο κοντά σε μεγάλη αεροπορική βάση

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Ξεκίνησε η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Έκρηξη από πύραυλο κοντά σε μεγάλη αεροπορική βάση

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top