ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κασουλίδης: «Κινήσαμε γη και ουρανό για να αποτραπούν οι επιδιώξεις της τουρκικής πλευράς»

Κασουλίδης: «Κινήσαμε γη και ουρανό για να αποτραπούν οι επιδιώξεις της τουρκικής πλευράς»

Κινήσαμε γη και ουρανό για να αποτραπούν οι επιδιώξεις της τουρκικής πλευράς, υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, με τον Βοηθό Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη, την Κεντρική Ασία και την Αμερική, στο Τμήμα Πολιτικών και Ειρηνευτικών Υποθέσεων, Μίροσλαβ Γιέτζια, στην οποία συμμετείχε, μεταξύ άλλων, και ο ίδιος ο επικεφαλής της κυπριακής διπλωματίας.

Ο κ. Κασουλίδης είπε πως στόχος της επίσκεψης του κ. Γιέτζια εκ μέρους του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, είναι να διαπιστώσει που βρίσκεται η κατάσταση όσον αφορά την Αποστολή Καλών Υπηρεσιών του ΓΓ για τη λύση του Κυπριακού. Απαντώντας σε ερωτήσεις σημείωσε πως κατά τη συνάντηση απαριθμήθηκαν από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και οι προκλήσεις στη νεκρή ζώνη, και είπε πως ο ίδιος ανησυχεί το ενδεχόμενο να υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις μέχρι τις προεδρικές εκλογές, εκφράζοντας την ελπίδα και την ευχή ότι θα πάνε τα μηνύματα για την ανάγκη τουλάχιστον να μην χειροτερεύσει η κατάσταση από εδώ και μπρος μέχρι τις εκλογές.

«Αντιλαμβάνεστε σε ποιο κλίμα ζούμε εδώ στην Κύπρο αυτή τη στιγμή, με αλλεπάλληλες προκλήσεις από πλευράς κατοχής, προκλήσεις στη νεκρή ζώνη, προκλήσεις ότι τάχα πετυχαίνουν αναγνώριση στον Οργανισμό Τουρκόφωνων Κρατών ή αλλού, και με την απαίτησή τους να τύχουν συμφωνίας SOFA ως χωριστή οντότητα», επεσήμανε.

«Δεν θα πετύχουν σε κανένα, λέω εγώ και δεν πέτυχαν παρόλη την προπαγάνδα, την τουρκική. Ο Τύπος της Κύπρου πρέπει να διαλέξει ποιους πρέπει να πιστεύει, εμάς ή την τουρκική προπαγάνδα», ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Ερωτηθείς ποιές κινήσεις γίνονται για να μην πετύχουν οι τουρκικές επιδιώξεις, ο κ. Κασουλίδης είπε πως «κινήσαμε γη και ουρανό. Δεν θέλω να εκθέσω άλλα κράτη. Να το πουν μόνοι τους. Αλλά και για τα τουρκόφωνα κράτη και για την τάχα SOFA από πλευράς Συμβουλίου Ασφαλείας και για το άνοιγμα γραφείων έχουμε κινήσει γη και ουρανό», πρόσθεσε.

Είπε πως οι κινήσεις που έγιναν από πλευράς Λευκωσίας περιλαμβάνουν δικές του τηλεφωνικές επικοινωνίες, παρεμβάσεις από τους εταίρους μας στην ΕΕ και σε επίπεδο Υπουργών αλλά και της Υπηρεσίας Εξωτερικών Σχέσεων. «Και από τις Ηνωμένες Πολιτείες και από την Κίνα έχουμε διασταυρώσει ότι έχουν κινηθεί», ανέφερε.

Ερωτηθείς αν υπομνήσθηκαν οι προκλήσεις στη νεκρή ζώνη σε συνάρτηση και με τη στάση του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ, Κόλιν Στιούαρτ, ο κ. Κασουλίδης είπε πως «σήμερα δεν είχε θέμα να μιλήσουμε για τη στάση του κ. Στιούαρτ. Οι προκλήσεις στη νεκρή ζώνη έχουν απαριθμηθεί από τον Πρόεδρο», επεσήμανε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε στην πιθανότητα να μην υπάρξουν εξελίξεις πριν τις προεδρικές, αν δεν υπάρχει κινητικότητα και συνεχίζει η κατάσταση να είναι όπως είναι σήμερα. «Αλλά ελπίζω και εύχομαι ότι τα μηνύματα θα πάνε για την ανάγκη τουλάχιστον να μην χειροτερεύσει αυτή η κατάσταση από εδώ και μπρος μέχρι τις εκλογές», πρόσθεσε.

Ο ΥΠΕΞ επεσήμανε πως «όταν είσαι σε περίοδο εκλογών και δημιουργείται τέτοιος βαθμός δυσαρέσκειας στην κυπριακή κοινή γνώμη οι υποψήφιοι μηδενός εξαιρουμένου είναι υποχρεωμένοι να κάνουν δεσμεύσεις από τις οποίες όποιος και εάν εκλεγεί θα είναι δύσκολο να επανέλθει μετά».

Ερωτηθείς αν συνάντησε τον κ. Στιούαρτ, ο κ. Κασουλίδης απάντησε αρνητικά σημειώνοντας πως θα συναντηθεί μαζί του εν καιρώ τω δέοντι. Τώρα θα δει τους υπεύθυνους της Διεύθυνσης Κυπριακού, θα δει τον Γενικό Διευθυντή και μετά εγώ», πρόσθεσε.

Κληθείς να πει αν ανησυχεί για οποιεσδήποτε αρνητικές εξελίξεις μέχρι τις εκλογές απάντησε: “Βεβαίως. Θυμάστε μίλησα δημοσίως για τους κινδύνους για την Αμμόχωστο. Μίλησα δημοσίως για τους κινδύνους για επεμβάσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου με γεωτρήσεις από πλευράς Τουρκίας. Δεν το έκανα για να φοβίσω τους Κυπρίους. Το έκανα για να κινητοποιηθούμε προληπτικά”, ανέφερε.

Πρόσθεσε πως «πράγματι αυτή τη στιγμή δεν διαβλέπουμε στο σύντομο ορίζοντα οποιεσδήποτε ενέργειες. Πιθανόν να δούμε μετά», συνέχισε.

Ερωτηθείς που βασίζονται πληροφορίες ότι θα ανοίξουν προοπτικές για επανέναρξη μετά τις εκλογές στην Τουρκία, ο κ. Κασουλίδης είπε πως «δεν είπα καμία πληροφορία ότι θα ανοίξουν (προοπτικές). Αν ανοίξουν», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top