ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μητρόπολη Ταμασού: Δίνει απαντήσεις σχετικά με το πλανητάριο, το νέο κτίριο και τη σλάβικη εκκλησία

Μητρόπολη Ταμασού: Δίνει απαντήσεις σχετικά με το πλανητάριο, το νέο κτίριο και τη σλάβικη εκκλησία

Απαντήσεις σε ό,τι αφορά την κάλυψη του κόστους ανέγερσης κτιρίου στη Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής, της ανέγερσης του πλανηταρίου, καθώς και της ανέγερσης και συντήρησης της σλάβικης εκκλησίας στο Επισκοπειό, δίνει με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της Μητρόπολης, σε συνέχεια σχετικών αναφορών στον Τύπο.

Στην ανακοίνωση σημειώνει ότι σκοπός της Μητρόπολης είναι να υπάρχει πλήρης διαφάνεια στα θέματα αυτά και εξηγεί ότι επειδή η Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής είναι από τις Μητροπόλεις με τους λιγότερους οικονομικούς πόρους, αλλά με τα μεγαλύτερα γεωγραφικά όρια, «βάσει απόφασης της Ιεράς Συνόδου το 2006, το κόστος της ανέγερσης του κτηριακού συγκροτήματος, η συντήρησή του, καθώς και τα τρέχοντα έξοδα, τα οποία προκύπτουν, τα αναλαμβάνει η Ιερά Μονή Κύκκου».

Αναφέρει στη συνέχεια ότι το κόστος ανέγερσης και εξοπλισμού της Μητρόπολης, καθώς και της αυλής και του συναυλιακού χώρου, ανήλθε στα €9.690.000 και καλύφθηκε από τη Μονή Κύκκου με ανταλλαγή οικοπέδων με τον εργολάβο, «χωρίς να επηρεαστεί το Ταμείο της Μονής», όπως σημειώνει.

Αναφορικά με την ανέγερση του πλανηταρίου, σημειώνει ότι το κόστος έχουν αναλάβει ιδιώτες επενδυτές και ότι η συμβολή της Μητρόπολης περιορίζεται στην ενοικίαση της γης στην οποία αυτό έχει κατασκευαστεί.

Εξάλλου, η Μητρόπολη τονίζει τη σπουδαιότητα αυτού του εγχειρήματος, «καθότι αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα πανευρωπαϊκά Πλανητάρια», όπως αναφέρει και προσθέτει ότι η Μητρόπολη δημιούργησε τον Οργανισμό «Interstellar», που είναι ο εκπαιδευτικός και επιστημονικός σύμβουλος του πλανητάριου, στον οποίο προεδρεύει ο Μητροπολίτης Ησαΐας και λειτουργεί βάσει Πρωτοκόλλου Συνεργασίας.

«Αξίζει, επιπροσθέτως, να σημειωθεί, ότι η συγκεκριμένη επένδυση επρόκειτο να πραγματοποιηθεί εκτός Κύπρου, όμως, κατόπιν συντονισμένων ενεργειών του Πανιερωτάτου, μπορούμε, πραγματικά, ως Κύπριοι, να αισθανόμαστε υπερήφανοι, τόσο για τα πολλαπλά οφέλη, που το Πλανητάριο θα επιφέρει στον τόπο μας, ως προς τον τουρισμό, αλλά και διότι, ως επιστημονικό κέντρο, θα παρέχει τη δυνατότητα σε κάθε ένα από εμάς να το επισκεφθεί και να αξιοποιήσει τους χώρους του για περαιτέρω έρευνα και παρατήρηση στον επιστημονικό τομέα», σημειώνεται στην ανακοίνωση της Μητρόπολης.

Τέλος, όσον αφορά στο κτίσιμο της σλαβικής εκκλησίας, σημειώνει ότι «τα χρήματα, με διατακτικά και νομικό έλεγχο εκ μέρους του δωρητή, δόθηκαν στους εργολάβους και τους αρχιτέκτονες, χωρίς να λάβει η Ιερά Μητρόπολις Ταμασού και Ορεινής ούτε ένα σεντ». Καταλήγει, δε, ότι η Μητρόπολη επιβαρύνεται με την όλη συντήρηση και τη στελέχωση της εκκλησίας με προσωπικό, «βοηθώντας έτσι στην καταπολέμηση της ανεργίας στην ύπαιθρο της Λευκωσίας», όπως αναφέρει.

Φοιτητές και νέοι συζήτησαν τους προβληματισμούς τους με τον Ταμασού Ησαΐα

Εξάλλου, σε άλλη ανακοίνωση της Μητρόπολης αναφέρεται ότι τους προβληματισμούς τους όσον αφορά τις σπουδές στην Κύπρο, τους επιστήμονες που εγκαταλείπουν την χώρα και τα νεαρά ζευγάρια που αναρωτιούνται αν μπορεί να ορθοποδήσει μια οικογένεια σήμερα, συζήτησαν το απόγευμα της Τρίτης νέοι που συναντήθηκαν με το Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα στο Cine Studio του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Ο Μητροπολίτης, σύμφωνα με την ανακοίνωση, παρουσίασε ενώπιον τους τις προτάσεις του για την Εκκλησία της Κύπρου, καθώς και για το άνοιγμα θέσεων εργασίας για αποφοίτους και ανέργους.

«Δεν θα έπρεπε η Εκκλησία, γενικότερα στην οικονομία να στηρίξει τα τοπικά κυπριακά προϊόντα με χίλιους και τόσους ναούς, 10.000 και τόσα στελέχη, γεγονός που θα δημιουργήσει και δουλειές και χώρο απασχόλησης και σε νέους;», είπε, αναφέροντας ότι υπάρχει η δυνατότητα ενός τέτοιου προγραμματισμού.

Πρόταση κατέθεσε και σχετικά με το θέμα της στέγασης των νέων ζευγαριών, εξηγώντας ότι «η Εκκλησία έχει περιουσία εκτός Λευκωσίας και θα μπορούσαμε με συγκεκριμένα τεμάχια, ικανά, να δημιουργήσουμε μικρούς οικισμούς και να δώσουμε εμείς την γη. Mε ένα βασικό αντίτιμο, το οποίο όντως θα μειώνει τον προϋπολογισμό της αξίας της όλης οικοδομής και μέσα από διαγωνισμούς, οι εργολάβοι να μας δίνουν τιμές οι οποίες μπορούν να είναι καταπληκτικά προσιτές και σε μια οικογένεια που δεν τα βγάζει εύκολα πέρα».

Ο Μητροπολίτης, κλήθηκε επίσης να καταθέσει ενώπιον τους τις θέσεις για τις προγαμιαίες σχέσεις και την έκτρωση. Όπως αναφέρεται, σημείωσε ότι «εκείνο το οποίο πρέπει να κάνει η εκκλησία είναι ποιότητα σχέσεων, σεβασμός στο σώμα σου, σεβασμός στον πλησίον σου».

Όσον αφορά το θέμα της έκτρωσης, είπε ότι «στο θέμα αυτό πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι. Όταν δημιουργείται ζωή πρέπει να την προστατεύεις. Πρέπει να έχουμε προτάσεις στην κοινωνία. Δεν πρέπει μόνο να κρίνουμε. Άρα ναι, υπερασπιζόμαστε την ανθρώπινη ζωή, ταυτόχρονα δε, πρέπει να βοηθούμε και στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πρόκληση πυρκαγιών: Πως να προστατεύσουμε τα δάση μας – Οι επιπτώσεις, οι δυσκολίες και ο σεβασμός που πρέπει να δείχνουμε

Σύλληψη 18χρονου στη Λεμεσό: Αυτά βρήκε στην κατοχή του ΥΚΑΝ – Δείτε φωτογραφίες

Πυρκαγιά στην Πάφο: Τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο αργά το βράδυ - Εξετάζεται το ενδεχόμενο να προκλήθηκε από ρίψη πυροτεχνημάτων

Συνέρχεται το Εθνικό συμβούλιο την Παρασκευή - Έπιασαν τόπο οι πιέσεις της αντιπολίτευσης

Kim Kardashian: Η παράξενη απαίτηση από τους βοηθούς της, για να πιει καφέ το πρωί



Δημοτικές Εκλογές: Σήμερα η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Δημοτικές Εκλογές: Σήμερα η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top