ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ηλικίας 51 με 73 ετών ο νέος Αρχιεπίσκοπος - Τα βιογραφικά των Ιεραρχών που μπήκαν στο Τριπρόσωπο

Ηλικίας 51 με 73 ετών ο νέος Αρχιεπίσκοπος - Τα βιογραφικά των Ιεραρχών που μπήκαν στο Τριπρόσωπο

Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή (18/12) οι Αρχιεπισκοπικές Εκλογές της 18ης Δεκεμβρίου, μέσα από τις οποίες αναδείχθηκε και το Τριπρόσωπο.

Όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Έφορος Αρχιεπισκοπικών Εκλογών και Διευθυντής Ελεγκτικού Τμήματος Εκκλησίας της Κύπρου, Ιωάννης Χαριλάου, και βάσει των επισήμων αποτελεσμάτων, το Τριπρόσωπο απαρτίζουν:
• Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος
• Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος
• Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας

Το ThemaOnline, μετά και την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων, ανέτρεξε στην ιστοσελίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου και παρουσιάζει τα βιογραφικά των 3 Ιεραρχών που απαρτίζουν το Τριπρόσωπο.

Σύμφωνα με τα βιογραφικά σημειώματα, ο μεγαλύτερος σε ηλικία υποψήφιος είναι ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος και ο μικρότερος ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας.

Τα βιογραφικά σημειώματα

Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος (73 ετών)
Ο Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος γεννήθηκε στην την Αθηαίνου στις 25 Μαΐου 1949. Το 1967 αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο και ως υπότροφος του Ι.Κ.Υ. σπούδασε Χημεία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1968-1972). Στο ίδιο Πανεπιστήμιο σπούδασε και Θεολογία κατά τα έτη 1976-1980. Μετεξεπαιδεύθη στην Αγγλία στην Χημεία και στην Θεολογία.

Στις 23 Δεκεμβρίου 1984 χειροτονήθηκε Διάκονος υπό του Χωρεπισκόπου Σαλαμίνος Βαρνάβα και στις 17 Μαρτίου 1985 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος και προχειρίσθη σε Αρχιμανδρίτην υπό του μ. Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Α, ενώ το 1994 ανέλαβε καθήκοντα Γραμματέως της Ιεράς Συνόδου.

Παράλληλα με τα πιο πάνω καθήκοντά του, εργάσθηκε και καθηγητής Χημείας σε Σχολεία Μέσης Εκπαιδεύσεως και το 1993 προήχθη σε Βοηθό Διευθυντή.

Εξ αφορμής της συλλήψεως και κακοποιήσεώς του υπό των τουρκικών στρατευμάτων κατά την διάρκεια αντικατοχικής εκδήλωσης, το 1989, κατέθεσε προσφυγή (No 15300/89) εναντίον της Τουρκίας στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το Συμβούλιο της Ευρώπης με την υπ’ αριθμόν 507/3.2.94 απόφασή του καταδίκασε, για πρώτη φορά, την Τουρκία για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο και της επέβαλε χρηματικό πρόστιμο.

Στις 24 Απριλίου 1996 εξελέγη υπό της Ιεράς Συνόδου Χωρεπίσκοπος Αρσινόης και στις 26 Μαΐου 1996 χειροτονήθη εις Επίσκοπον, ενώ στις 29 Δεκεμβρίου 2006 εξελέγη παμψηφεί υπό της προς τούτο συνελθούσης εκλογικής συνελεύσεως Μητροπολίτης Πάφου και την επομένη εγκαθιδρύθη στην έδρα αυτού.

Εκπροσωπεί την Εκκλησία της Κύπρου στις Πανορθοδόξους Διασκέψεις και στον διάλογο μετά των Ρωμαιοκαθολικών. Είναι επίσης Πρόεδρος της Επιτροπής Βιοηθικής και Παιδείας της Ιεράς Συνόδου.

Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος (63 ετών)
Ο Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος γεννήθηκε στη Λεμεσό στις 8 Φεβρουαρίου 1959. Το 1973 εισήχθη στην Ιερά Μητρόπολη Πάφου και το 1976 μετά την αποφοίτησή του από το Α Γυμνάσιο Πάφου χειροτονήθηκε Διάκονος από τον τότε Μητροπολίτη Πάφου και μετέπειτα Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Α.

Ακολούθως σπούδασε στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το 1980, μετά το πέρας των σπουδών του, μπήκε στο Άγιο Όρος και στην τάξη των εκεί ασκουμένων και συγκεκριμένα στη Νέα Σκήτη.

Το 1982 έλαβε το Μέγα Σχήμα του Μοναχού και το ίδιο έτος χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος από τον Μητροπολίτη Ιερισσού, Αρδαμερίου και Αγίου Όρους κ. Νικόδημο, ενώ το 1983 χειροτονήθηκε σε
Πνευματικόν από τον Μητροπολίτη Βέροιας και Νάουσας κ. Παύλο.

Το 1987 εγκαταστάθηκε στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου, της οποίας εξελέγη προϊστάμενος και ακολούθως αντιπρόσωπος στην Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους. Την περίοδο 1991-92 εξελέγη Πρωτεπιστάτης του Αγίου Όρους.

Το 1992, κατόπιν προσκλήσεως του τότε Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Α και με την ευλογία της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, επέστρεψε στην Κύπρο και εντάχθηκε προσωρινά στην Αδελφότητα στην Μονή των Ιερέων στην Πάφο.

Στις 4 Νοεμβρίου 1993 εξελέγη Ηγούμενος της; Ιεράς Μονής Μαχαιρά, στην οποία ενθρονίσθηκε υπό τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Α στις 14 Νοεμβρίου του ιδίου έτους. Στις 11 Φεβρουαρίου 1999 εκλέγηκε με την ψήφο κλήρου και λαού Μητροπολίτης Λεμεσού, χειροτονήθηκε σε Επίσκοπο στις 14 Φεβρουαρίου 1999 και ενθρονίσθηκε αυθημερόν.

Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας (51 ετών)
Ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας γεννήθηκε στον Στρόβολο το 1971, από εκτοπισμένους γονείς. Μετά το πέρας της φοιτήσεως του στο Λύκειο Ακροπόλεως, κατατάχθηκε στην Εθνική Φρουρά και ακολούθως, το 1990, εγγράφηκε στην Ιερατική Σχολή της Εκκλησίας της Κύπρου «Απόστολος Βαρνάβας». Τον ίδιο χρόνο εντάχθηκε ως δόκιμος μοναχός στην Ιερά Μονή Κύκκου, όπου υπηρέτησε σε διάφορα διακονήματα.

Υπηρετεί, ωσαύτως, ως Εκτελεστικός Πρόεδρος του Γραφείου Ευρωπαϊκών Χρηματοδοτήσεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, ενώ από το 2007, είναι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Φιλανθρωπικού Ομίλου «Απόστολος Βαρνάβας» και από το 2009 Πρόεδρος του ΚΕΝΘΕΑ.

Στις 9 Ιουνίου 2007, εκλέγηκε παμψηφεί από την Κληρικολαϊκή Συνέλευση Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής και στις 11 Ιουνίου του ιδίου έτους χειροτονήθηκε και ενθρονίστηκε ως Μητροπολίτης.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μετέφερε τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top