ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκος Χριστοδουλίδης στο Themaonline: «Είμαι πανέτοιμος από την πρώτη μέρα να υλοποιήσω το πρόγραμμά μας»

Νίκος Χριστοδουλίδης στο Themaonline: «Είμαι πανέτοιμος από την πρώτη μέρα να υλοποιήσω το πρόγραμμά μας»

«Νιώθω μεγάλη ευθύνη ώστε να ανταποκριθώ στις προσδοκίες του κόσμου» δηλώνει στο themaonline o ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης. Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε, μιλά για την αποχώρησή του από την κυβέρνηση, τις δημοσκοπήσεις, τις προσδοκίες της κοινωνίας και την οικογένειά του. «Είναι ο κόσμος που θα αποφασίσει και έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην κρίση του Κυπριακού λαού», σημειώνει χαρακτηριστικά και αναπτύσσει το όραμά του για την επόμενη μέρα.

Συνέντευξη στον Τάσο Θεοδώρου

 

Πέρσι τέτοια εποχή βρισκόσασταν στην έξοδο από την κυβέρνηση και τώρα, ενάμιση μήνα πριν τις εκλογές, οι δημοσκοπήσεις σας φέρουν ως το φαβορί για τον δεύτερο γύρο αλλά και ως τον νικητή των εκλογών. Πώς φτάσατε μέχρι εδώ;

Κατ’ αρχάς δεν ήταν επιλογή μου να αποχωρήσω από το υπουργείο Εξωτερικών. Δεν ήταν όμως ορθό τόσο για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, όσο και για την Κυβέρνηση λόγω των δεδομένων που δημιουργήθηκαν. Δεν είχα λάβει τη συγκεκριμένη περίοδο τις όποιες αποφάσεις σε σχέση με τις προεδρικές εκλογές. Ακολούθησε μια περίοδος κατά την οποία συζήτησα με την κοινωνία σε όλη την ελεύθερη Κύπρο, άκουσα με προσοχή τις αγωνίες, τις έγνοιες, τα προβλήματά τους, τις προσδοκίες τους. Ενθαρρύνθηκα από τον διάλογο που είχα με τους πολίτες και στηριζόμενος στη διαβούλευση μαζί τους πήρα τη δύσκολη απόφαση να υποβάλω υποψηφιότητα ως ανεξάρτητος υποψήφιος. Ήταν μια πρωτόγνωρη για μένα διαδικασία η οποία όχι μόνο με έκανε πραγματικά σοφότερο αλλά και με οδήγησε στην απόφαση να κατέλθω στις εκλογές.

«Καμία χαμένη ψήφος»

Κάποιοι λένε ότι οι εκλογές έχουν ήδη κριθεί. Συμφωνείτε με αυτή την προσέγγιση;

Οι δημοσκοπήσεις είναι ένα χρήσιμο εργαλείο μέτρησης της άποψης της κοινής γνώμης την δεδομένη στιγμή. Παρά τα θετικά αποτελέσματα σε όλες τις έρευνες, την γενικότερη αισιοδοξία για την επικράτηση μας στις εκλογές δεν εφησυχάζουμε. Το αντίθετο. Εργαζόμαστε μαζί με τους συνεργάτες μου, μαζί με τους εκατοντάδες εθελοντές του επιτελείου μας αδιάκοπα έτσι ώστε να διασφαλίσουμε την νίκη μας. Και η τελευταία ψήφος είναι σημαντική. Καμία χαμένη ψήφος. Επικεντρωνόμαστε επίσης στο να περιοριστεί η αποχή, να έρθουν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες στις κάλπες. Για τον λόγο αυτό εξάλλου, με πρωτοβουλία του επιτελείου μας είχαμε αναλάβει να γίνει μια κοινή εκστρατεία μαζί με ανθυποψηφίους μου, καλώντας νέους ψηφοφόρους μέσα από ένα φιλμάκι το οποίο έχει αναρτηθεί στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους. Το μήνυμα ότι άνθρωποι οι οποίοι διεκδικούν την προεδρία της Δημοκρατίας ενώνουν τις φωνές τους γι’ αυτό τον σκοπό, θεωρώ ότι είναι πολύ δυνατό. Θα ήταν ακόμα πιο δυνατό αν όλοι οι ανθυποψήφιοι μου συμμετείχαν σε αυτή την προσπάθεια. Για εμάς, αλλά και για την χώρα θεωρώ ότι η συμμετοχή στις εκλογές είναι σημαντική. Οι πολίτες έχουν δύναμη στα χέρια τους με την ψήφο τους. Οι νέοι ειδικότερα, αυτοί για τους οποίους οι αποφάσεις της επόμενης Κυβέρνησης θα έχουν πραγματικό αντίκτυπο στη ζωή και την πορεία τους σε αυτό τον τόπο, έχουν ένα επιπλέον λόγο να συμμετάσχουν στις εκλογές, και απευθύνω έκκληση ώστε να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους, διεκδικώντας λόγο και ρόλο μέσα από την ψήφο τους.

Είναι λογικό όμως να σας απασχολεί η επόμενη μέρα και θα ήταν ανεύθυνο να μην είστε έτοιμος για τη διακυβέρνηση της χώρας, δεν συμφωνείτε;

Βεβαίως και με απασχολεί το αύριο της χώρας και του λαού μας, γιατί αυτό είναι το πιο σημαντικό. Και κατέρχομαι με συγκεκριμένο πρόγραμμα, συγκεκριμένες πολιτικές και δράσεις που είναι βασισμένες στην συζήτηση μου με την κοινωνία, που ανταποκρίνονται στις προσδοκίες του κυπριακού λαού και ναι, αν μας τιμήσει ο λαός με την ψήφο του είμαστε πανέτοιμοι από την πρώτη μέρα να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα μας που είναι το συμβόλαιο μας, η συμφωνία μας με τον Κυπριακό λαό. Μάλιστα, με τους συνεργάτες μου ετοιμάζουμε ήδη πλάνο για τις πρώτες 100 μέρες της διακυβέρνησης μας, πως θα κινηθούμε αμέσως με συγκεκριμένες προτεραιότητες τις οποίες οι ίδιοι οι πολίτες μέσα από τον διάλογο μαζί τους μας έχουν αναδείξει.

Το Υπουργικό συμβούλιο και οι αποφάσεις

Αρα, να υποθέσουμε ότι έχετε κάποιες σκέψεις για το Yπουργικό Sυμβούλιο;

Έχω στο μυαλό μου το προφίλ και τα χαρακτηριστικά των Υπουργών για το κάθε χαρτοφυλάκιο. Δεν σας κρύβω ότι κάνω σκέψεις και για κάποια συγκεκριμένα ονόματα που δεν έχω μοιραστεί με κανένα. Η απόφαση μου είναι να συγκροτήσω Κυβέρνηση ευρείας αποδοχής με τη συμμετοχή ικανών προσωπικοτήτων, από όλους τους χώρους, τεχνοκράτες από την ευρύτερη κοινωνία. Και από τα κόμματα τα οποία με στηρίζουν, αλλά και από αυτά που έκαναν άλλες επιλογές, οι αποφάσεις των οποίων είναι απόλυτα σεβαστές. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα αυτής της χώρας είναι το ανθρώπινο της δυναμικό και η εμπλοκή καταξιωμένων συμπατριωτών μας στην πολιτική ζωή του τόπου θα έχει αναμφίβολα θετικές επιπτώσεις για το μέλλον της πατρίδας μας.

O Aβέρωφ Νεοφύτου εξήγγειλε ήδη τον Yπουργό Οικονομικών του, εσείς θα ανακοινώσετε ονόματα;

Δεν θα μπω, και δεν το θεωρώ ορθό σε ονοματολογία. Όπως προανέφερα, έχω συγκεκριμένες σκέψεις, έχω ξεκάθαρο πλάνο στο μυαλό μου και εάν και εφόσον ο λαός με τιμήσει με την ψήφο του θα προχωρήσω στις σχετικές ανακοινώσεις.

Κάποιον άλλο ίσως από το Yπουργικό του Νίκου Αναστασιάδη;

Έχω ήδη αναφέρει ότι είναι και αυτό ένα ενδεχόμενο, το οποίο φυσικά και δεν αποκλείω.

Ολες οι δημοσκοπήσεις σας δείχνουν να περνάτε στον δεύτερο γύρο. Μήπως έχετε προτίμηση για τον υποψήφιο με τον οποίο θα αναμετρηθείτε; Αβέρωφ ή Μαυρογιάννης;

Πρώτα από όλα, οι δημοσκοπήσεις, δεν είναι το αποτέλεσμα της κάλπης. Ναι, δείχνουν να προηγούμαστε στις προτιμήσεις με διαφορά από τους ανθυποψηφίους μου, αλλά όπως προανέφερα δεν είναι το τελικό αποτέλεσμα. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σκληρά μέχρι την τελευταία μέρα έτσι ώστε η στήριξη από ανθρώπους από όλους τους χώρους, ανέντακτους, αποστασιοποιημένους και νέους ψηφοφόρους να μετατραπεί και σε ξεκάθαρη νίκη το βράδυ των εκλογών. Σε σχέση με ενδεχόμενη προτίμηση μου, είναι ο κόσμος που θα αποφασίσει και έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην κρίση του Κυπριακού λαού.

«Νιώθω μεγάλη ευθύνη ώστε να ανταποκριθώ στις προσδοκίες του κόσμου» 

Πόσο σας προβληματίζουν οι αυξημένες προσδοκίες του κόσμου;

Είναι δικαιολογημένη η κοινωνία να έχει αυξημένες προσδοκίες και αντιλαμβάνομαι και νιώθω την μεγάλη ευθύνη έτσι ώστε να ανταποκριθώ σε αυτές τις προσδοκίες. Οι πολίτες ζητούν ανανέωση, ελπίδα και προοπτική για το σύνολο του Κυπριακού λαού και θα αναλώσω όλες μου τις δυνάμεις εάν εκλεγώ έτσι ώστε να τους δικαιώσω για την επιλογή τους.

Tι σας λένε οι πολίτες όταν σας συναντούν; Τι ζητούν; Τι θέλουν;

Όπως είπα και προηγουμένως για μένα ο διάλογος με την κοινωνία ήταν και συνεχίζει να είναι πολύ βοηθητικός και καθοριστικής σημασίας. Ο κόσμος θέλει ελπίδα και προοπτική για το αύριο, λύσεις στις καθημερινές προκλήσεις που αντιμετωπίζει. Ζητούν διαφάνεια και λογοδοσία, ισονομία και ισοπολιτεία απέναντι σε όλους. Θέλουν να νιώθουν ότι υπάρχει ένα σύγχρονο κράτος που τους εξυπηρετεί και ότι έχουν δίκαιη αντιμετώπιση όποιοι και αν είναι, από όπου και αν προέρχονται. Δεν θέλουν ένα κράτος που να εξυπηρετεί τους λίγους και τους φίλους αυτών που είναι στην εξουσία.

Τι σκέφτεστε σε σχέση με τις προσδοκίες της κοινωνίας;

Ως αποτέλεσμα του συνεχούς διαλόγου και των συζητήσεων με τον κόσμο, εκείνο που σκέφτομαι είναι την ανάγκη μέσα από τις πολιτικές που θα υλοποιήσουμε από την πρώτη μέρα διακυβέρνησης μας να υπάρξουν σύντομα απτά αποτελέσματα για την κοινωνία, ειδικότερα σε σχέση με την καθημερινότητα τους.

Είναι κάτι που σας προκαλεί άγχος;

Δεν θα έλεγα άγχος, αλλά την ευθύνη να ανταποκριθώ στις προσδοκίες της κοινωνίας που είναι απολύτως δικαιολογημένες.

«Αυτές οι εκλογές είναι Προεδρικές και όχι Βουλευτικές» 

Πώς απαντάτε στην κατηγορία ότι έχετε προδώσει το κόμμα σας; Oτι συνεργάζεστε με αυτούς που πολέμησαν την κυβέρνηση στην οποία συμμετείχατε;

Έχω τοποθετηθεί κατ’ επανάληψη στο συγκεκριμένο θέμα. Αυτή είναι εικόνα που παρουσιάζουν κάποιοι για να εξυπηρετήσουν δικές τους σκοπιμότητες. Η δική μου επιλογή είναι πρόταση μιας ξεκάθαρα ανεξάρτητης υποψηφιότητας που απευθύνεται στο σύνολο του κυπριακού λαού, ανεξαρτήτως κομματικών ή άλλων προσεγγίσεων και καταβολών. Αυτές οι εκλογές, είναι προεδρικές και όχι βουλευτικές. Το διακύβευμα είναι μέσα από μια συλλογική προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και να πάρουμε τη χώρα μας πιο μπροστά. Προκλήσεις και προβλήματα που δεν έχουν ιδεολογικό χαρακτήρα και κομματική προέλευση. Η εποχή και οι νέες προκλήσεις απαιτούν συνένωση δυνάμεων και αξιοποίηση των ικανότερων, από όποιο χώρο και αν προέρχονται, με όραμα, γνώση, αρχές και αξίες και βούληση για προσφορά. Κανένας δεν αμφισβητεί ότι τα κόμματα αποτελούν τον πυρήνα της Δημοκρατίας αλλά οι σημερινές ανάγκες της κοινωνίας -και αυτή είναι και η προσέγγιση της κυπριακής κοινωνίας- απαιτούν μια ανεξάρτητη υποψηφιότητα και μια συνενωτική διακυβέρνηση.

Εάν σας ρωτήσω γιατί θέλετε να γίνετε πρόεδρος, πώς θα απαντήσετε; Τι θέλετε να πετύχετε; Ποια είναι η φιλοδοξία σας;

Όραμα μου, αυτό που θέλω να πετύχω με την διακυβέρνησή μας, είναι να αναβαθμίσω το βιοτικό επίπεδο όλων των Κυπρίων, να βελτιώσω δηλαδή την καθημερινότητα των πολιτών και ειδικά των ευάλωτων, των νέων, των πολυτέκνων, των μονογονιών, των χαμηλοσυνταξιούχων, των προσφύγων μας, των αγροτών, των κατοίκων της υπαίθρου, του συνόλου δηλαδή του κυπριακού λαού και όχι των λίγων και των φίλων μας. Ο στόχος μου είναι να φτιάξουμε μια Κύπρο καλύτερη για τα παιδιά μας και να προσφέρουμε στον κάθε πολίτη καλύτερο επίπεδο ζωής και πιο αξιοπρεπή καθημερινότητα.

 

Η στήριξη της οικογένειας και οι απαιτήσεις του προεκλογικού αγώνα

H oικογένεια τι ρόλο παίζει σε όλο αυτό που βιώνετε;

Η στήριξη από την οικογένεια μου σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια είναι καθοριστική. Οι απαιτήσεις του προεκλογικού αγώνα είναι τεράστιες, οι οποίες με αναγκάζουν να απουσιάζω πολλές ώρες από το σπίτι. Νιώθω ευλογημένος γιατί έχω απόλυτη κατανόηση, ιδιαίτερα από τη σύζυγο μου, η οποία έχει πάρει στους ώμους της εξολοκλήρου αυτό το διάστημα την ευθύνη για το σπίτι και τα παιδιά μας, όλες τις οικογενειακές υποχρεώσεις παρόλο που είναι και η ίδια εργαζόμενη, σε μια πολύ απαιτητική δουλειά με πολλές και σοβαρές ευθύνες. Τα παιδιά, επιδεικνύουν επίσης ωριμότητα και κατανοούν τον λόγο για τον οποίο ο πατέρας τους δεν είναι κοντά τους όσο θα ήθελε. Είμαστε μια πολύ δεμένη οικογένεια που στηρίζει ο ένας τον άλλο και αυτό είναι κάτι το οποίο μεταδώσαμε στις κόρες μας, έχοντας μεγαλώσει τόσο εγώ, όσο και η Φιλίππα σε μεγάλες και δεμένες οικογένειες.

Υπάρχει κάτι που σας φοβίζει από την εξουσία;

Έχοντας υπηρετήσει αρκετά χρόνια ως αξιωματούχος του κράτους γνωρίζω πολύ καλά τι σημαίνει εξουσία, ευθύνη και καθήκον και πώς αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί προς όφελος των πολιτών. Είμαι αποφασισμένος να ασκήσω την εξουσία αν ο λαός με τιμήσει με την ψήφο του κατά τρόπο δίκαιο, διαφανή, με λογοδοσία, με αξιοκρατία και ισονομία για όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει κάτι που να με φοβίζει.

Υπάρχει κάτι που σας φοβίζει, στη ζωή; O θάνατος ίσως;

Γενικώς, δεν θα έλεγα ότι υπάρχει κάτι το οποίο να αντιμετωπίζω στη ζωή ως φοβία. Όπως όλοι άνθρωποι πιστεύω, έτσι κι εγώ ανησυχώ για τα θέματα υγείας, όχι σε σχέση με μένα, αλλά την οικογένεια μου.

 

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top