ΕΛΛΑΔΑ

Qatargate: Έτσι πέφτει στα «μαλακά» ο Παντσέρι - Τι θα αποκαλύψει για το σκάνδαλο, τι θα γίνει με την Εύα Καϊλή

Qatargate: Έτσι πέφτει στα «μαλακά» ο Παντσέρι - Τι θα αποκαλύψει για το σκάνδαλο, τι θα γίνει με την Εύα Καϊλή

Ραγδαίες ήταν οι εξελίξεις στο Qatargate την Τρίτη. Ο Αντόνιο Παντσέρι, ο άνθρωπος που φαίνεται να οργάνωνε τα πάντα πίσω από το σκάνδαλο που συγκλόνισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ήρθε σε συμφωνία με τις βελγικές Αρχές για να συνεργαστεί και να δώσει απαντήσεις για όλα και όλους.

Έτσι, ο πρώην ευρωβουλευτής θα πέσει στα «μαλακά» αφού αντάλλαγμα για τις αποκαλύψεις που θα κάνει θα είναι η μείωση της ποινής φυλάκισής του. Η συμφωνία του Παντσέρι έγινε με την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία του Βελγίου και προβλέπει ότι πλέον θα συνεργάζεται με τους ανακριτές.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του Αντόνιο Παντσέρι, η συμφωνία με τις βελγικές αρχές περιλαμβάνει ποινή φυλάκισης πέντε ετών με αναστολή υπό την προϋπόθεση ότι θα εκτίσει τουλάχιστον ένα χρόνο της ποινής είτε στην φυλακή είτε με ηλεκτρονικό βραχιολάκι, ένα πρόστιμο ύψους 80.000 ευρώ με αναστολή για τα 4/5 αυτού του ποσού και κατάσχεση όλων των περιουσιακών στοιχείων που αποκτήθηκαν και που έχουν ήδη κατασχεθεί που προς το παρόν εκτιμώνται σε ένα εκατομμύριο ευρώ.

Η συμφωνία για τον «μετανοημένο ύποπτο»

Ο πρώην ευρωβουλευτής υπέγραψε συμφωνία που προβλέπεται από τα άρθρα 216/1 έως 216/8 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Τα άρθρα αυτά προβλέπουν διατάξεις για μετανοημένους υπόπτους που συμφωνούν να αποκαλύπτουν πληροφορίες για μία υπόθεση.

Ο υπογράφων μίας τέτοιας συμφωνίας δεσμεύεται να προβεί σε ουσιαστικές, αποκαλυπτικές, ειλικρινείς και πλήρεις δηλώσεις σχετικά με την συμμετοχή τρίτων και κατά περίπτωση την δική του συμμετοχή σε σχέση με αδικήματα που καλύπτονται από τον φάκελο του υπόπτου.

Τι θα αποκαλύψει ο Παντσέρι

Με τη συμφωνία αυτή ο Αντόνιο Παντσέρι δεσμεύεται να ενημερώσει τους ανακριτές και γενικότερα τη Δικαιοσύνη για:

  •  τον τρόπο λειτουργίας,
  • τις οικονομικές ρυθμίσεις με τρίτα κράτη,
  • τις οικονομικές δομές που έχουν δημιουργηθεί,
  • τους δικαιούχους των δομών και τα προσφερόμενα πλεονεκτήματα,
  • την εμπλοκή ατόμων γνωστών ή μη γνωστών στην υπόθεση, συμπεριλαμβανομένης της ταυτότητας των ατόμων που παραδέχεται ότι διέφθειρε.

Σύμφωνα με το μνημόνιο που υπογράφηκε, η ποινή του Αντόνιο Πάντσερι θα είναι η προβλεπόμενη, αλλά περιορισμένη. Θα περιλαμβάνει φυλάκιση, πρόστιμο και κατάσχεση όλων των κεκτημένων περιουσιακών ωφελημάτων, αξίας ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά στην ιστορία της βελγικής δικαιοσύνης, μετά την εφαρμογή του λεγόμενου νόμου «pentiti» (μετανοημένος, με αναφορά στον ιταλικό νόμο που επιτρέπει έρευνες για μαφίες) που αυτή η διαδικασία κατέληξε στην υπογραφή μνημονίου. Και στις δύο περιπτώσεις πρόκειται για στρατηγική που εφαρμόζει η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία.

Η ανακοίνωση της εισαγγελίας Βρυξελλών

«Στο πλαίσιο μιας ευρείας κλίμακας έρευνας που διεξήγαγε η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία σχετικά με υποτιθέμενες πράξεις εγκληματικής οργάνωσης, διαφθοράς και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, ο Π.Π. επρόκειτο να εμφανιστεί σήμερα ενώπιον του κατηγορητηρίου στο Εφετείο των Βρυξελλών. Για δικούς του λόγους, ο Π.Π. αποφάσισε σήμερα να εγκαταλείψει την έφεσή του ενώπιον του κατηγορητηρίου. Δεν εμφανίστηκε λοιπόν. Προς το συμφέρον της έρευνας, προς το παρόν δεν θα δοθούν περισσότερες πληροφορίες. Ο Τύπος θα ενημερώνεται για νεότερες εξελίξεις με δελτίο τύπου», σημειωνόταν στην ανακοίνωση της εισαγγελίας Βρυξελλών.

Ο Παντσέρι μετά από αυτή την εξέλιξη αναμένεται να μείνει στη φυλακή μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου αφού απέσυρε την έφεσή του. 

Ποιοι θα κληθούν πρώτοι να απολογηθούν για το Qatargate

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, o Αντόνιο Παντσέρι στις ανακρίσεις του από τους Βέλγους εισαγγελείς «φέρεται να δήλωσε ότι κατέβαλε από 120 μέχρι 140 χιλιάδες ευρώ στον Βέλγο ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα, σε διάφορες δόσεις, την περίοδο κατά την οποία, στην ομάδα του, στο Ευρωκοινοβούλιο, ήταν σε εξέλιξη η συζήτηση σχετικά με τη θέση που έπρεπε να ληφθεί για τον σεβασμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων που απασχολούνταν στα έργα για το διεθνές Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου του Κατάρ». Η παραδοχή αυτή φέρεται να έγινε σε ανάκριση που πραγματοποιήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου του 2022.

Η ιταλική εφημερίδα Il Sole 24 Ore, επίσης, συμπληρώνει ότι ο Παντσέρι «φέρεται να προέτρεψε τους εισαγγελείς να εξακριβώσουν και τη θέση του ευρωβουλευτή του ιταλικού κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Αντρέα Κοτσολίνο, αλλά χωρίς να αναφερθεί σε καταβολή χρημάτων».

Τι σημαίνει η επιλογή Παντσέρι για την Εύα Καϊλή

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εύα Καϊλή, πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής, πιέστηκε τις προηγούμενες ημέρες για να ομολογήσει. Ωστόσο, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής δεν έκανε κάτι τέτοιο.

Σύμφωνα με κύκλους της βελγικής εισαγγελίας, είναι δύσκολο να υπογραφεί κι άλλη συμφωνία όπως αυτή με τον Αντόνιο Παντσέρι. Οπότε Εύα Καϊλή και Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο σύντροφος της ευρωβουλευτή και «δεξί χέρι» του Παντσέρι, θα βρεθούν σε δυσχερή θέση.

Η Εύα Καϊλή θα παραστεί ενώπιον του προδικαστικού συμβουλίου την Πέμπτη προκειμένου να αποφασιστεί αν θα παραταθεί η προφυλάκισή της ή αν θα αποφυλακιστεί.

 

Ανοίγει ο δρόμος για την άρση ασυλίας των Καϊλή και Σπυράκη

Οι ευρωβουλευτές ψήφισαν την τροποποίηση των κανόνων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προκειμένου να καταστεί δυνατή η ανακοίνωση αιτημάτων του Ευρωπαίου Γενικού Εισαγγελέα στην ολομέλεια.

Όπως προβλέπεται στον Κανονισμό του Κοινοβουλίου (άρθρο 6 και άρθρο 9), το αίτημα άρσης της ασυλίας ενός ευρωβουλευτή ανακοινώνεται από τον Πρόεδρο του ΕΚ στην ολομέλεια και στη συνέχεια παραπέμπεται στην επιτροπή Νομικών Θεμάτων (JURI).

Έτσι ανοίγει ο δρόμος στην πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα να ανακοινώσει το αίτημα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για άρση της ασυλίας της Εύας Καϊλή και της Μαρίας Σπυράκη.

Νέος αντιπρόεδρος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Τον αντικαταστάτη της Εύας Καϊλή στη θέση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καλούνται να επιλέξουν σήμερα τα μέλη του.

Φαβορί για τη θέση θεωρείται ο Μαρκ Άνχελ, ευρωβουλευτής του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος του Λουξεμβούργου, προκειμένου η θέση να παραμείνει στον έλεγχο της Ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούσαν να καταθέσουν υποψηφιότητα μέχρι χθες το απόγευμα, αλλά Συντηρητικοί και Φιλελεύθεροι έχουν «φροντίσει» να μην προτείνουν υποψήφιο. Οι Πράσινοι/EFA και η ακροδεξιά ομάδα ID (Identity and Democracy) έχουν προτείνει ως υποψηφίους, τη Γαλλίδα Γκουεντολάιν Ντελμπό – Κόρφιλντ και την Ιταλίδα Αναλίζ Ταρντίνο, αντίστοιχα. Η ψηφοφορία είναι μυστική και η εκλογή απαιτεί απλή πλειοψηφία.

ΠΗΓΗ: In.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Αντίποινα στο Ιράν αποφάσισε το Ισραήλ, κλειστά χαρτιά για το χρόνο επίθεσης

Αντίποινα στο Ιράν αποφάσισε το Ισραήλ, κλειστά χαρτιά για το χρόνο επίθεσης

Καζάνει που «βράζει» είναι η Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ σε αντίποινα για το φονικό χτύπημα του δεύτερου στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει δεσμευτεί να απαντήσει στην Τεχεράνη και σταθμίζει τις επιλογές του για το τι θα κάνει. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top