ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση ΑΝΤ1: Ακλόνητο φαβορί ο Χριστοδουλίδης, περνά οριακά δεύτερο γύρο ο Μαυρογιάννης – Οι συσπειρώσεις 2 βδομάδες πριν τις Εκλογές

Δημοσκόπηση ΑΝΤ1: Ακλόνητο φαβορί ο Χριστοδουλίδης, περνά οριακά δεύτερο γύρο ο Μαυρογιάννης – Οι συσπειρώσεις 2 βδομάδες πριν τις Εκλογές

Την τρίτη και τελευταία δημοσκόπηση για τις Προεδρικές Εκλογές, παρουσίασε το βράδυ της Παρασκευής (20/1) ο ΑΝΤ1, μέσω της οποίας επιβεβαιώνεται για άλλη μία φορά ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα είναι ο μεγάλος νικητής και ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καθώς και πως οι Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέας Μαυρογιάννης θα δώσουν σκληρή μάχη για την κατάκτηση της δεύτερης θέσης.

Η δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε μεταξύ 9 με 16 Ιανουαρίου, με δείγμα 1.012 ατόμων, καταγράφει, μεταξύ άλλων, τους παράγοντες επηρεασμού των ψηφοφόρων, την αναγνωρισιμότητα και εικόνα των υποψηφίων, καθώς και το ενδιαφέρον των πολιτών για τις Προεδρικές Εκλογές.

Σε λανθασμένη κατεύθυνση τα πράγματα στην Κύπρο

Στο ερώτημα εάν τα πράγματα στην Κύπρο πηγαίνουν προς την ορθή ή στην λάθος κατεύθυνση, το 61% των ερωτηθέντων εκφράζουν την άποψη πως πηγαίνουν προς την λάθος κατεύθυνση και μόλις σχεδόν 1 στους 4 προς την ορθή. 

Σύμφωνα, πάντως, με τη δημοσκόπηση, οι Κύπριοι φαίνεται να παρακολουθούν αρκετά στενά τα πολιτικά δρώμενα, με 4 στους 10 ερωτηθέντες να δηλώνουν ότι παρακολουθούν τα δρώμενα καθημερινά και 3 στους 10 αρκετά συχνά. Σημειώνεται ότι οι νεαροί δεν ενημερώνονται τόσο, ενώ όσο αυξάνεται η ηλικία αυξάνεται και το ενδιαφέρον.

Πολύ σημαντικές οι Εκλογές

Δυο εβδομάδες πριν τη διεξαγωγή των Προεδρικών Εκλογών, το ενδιαφέρον των πολιτών παραμένει αρκετά υψηλό, με 6 στους 10 να χαρακτηρίζουν την εκλογική διαδικασία ως πολύ σημαντική και σχεδόν 2 στους 10 να την χαρακτηρίζουν ως κάπως σημαντική (τα στοιχεία αφορούν τον Δεκέμβριο του 2022 και όχι 2023 - υπάρχει τυπογραφικό λάθος στην κάρτα). 

Την ίδια ώρα, σχεδόν 8 στους 10 συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση, δηλώνουν ξεκάθαρα ότι θα συμμετάσχουν στις Προεδρικές Εκλογές, ενώ το 14% δηλώνει ότι μάλλον θα ψηφίσει, σε αντίθεση με το 3% που σίγουρα δεν θα ψηφίσει. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας που διεξάγει τη δημοσκόπηση, η αποχή αναμένεται να φτάσει στο 30%, παρόλο που η πιο κάτω κάρτα δείχνει μια ενδεχόμενη αποχή γύρω στο 23%.

Θα παραμείνουν ίδια τα πράγματα

Στο ερώτημα εάν θα διαφοροποιηθεί η κατάσταση στην οικονομία, το Κυπριακό και την εσωτερική διακυβέρνηση με την νέα Κυβέρνηση, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων εκτιμά ότι τα πράγματα θα παραμείνουν τα ίδια, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως 1 στους 5 θεωρεί ότι τα πράγματα σε ό,τι αφορά τουλάχιστον την οικονομία θα χειροτερέψουν.

Σε ό,τι αφορά τους υποστηριχτές των τριών βασικών υποψηφίων, οι υποστηριχτές του Ανδρέα Μαυρογιάννη εκτιμούν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με τους υποστηριχτές των ανθυποψηφίων του ότι θα υπάρξει βελτίωση στην οικονομία, την εσωτερική διακυβέρνηση και το Κυπριακό σε μία ενδεχόμενη εκλογή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν την σταθερή ψήφο

Ως προς τους παράγοντες που επηρέασαν την επιλογή υποψηφίου, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτοί είναι κυρίως οι προτάσεις των υποψηφίων και οι τηλεοπτικές τους εμφανίσεις.

Όσο πλησιάζουμε, εξάλλου, στις κάλπες, οι πολίτες αποκρυσταλλώνουν πλήρως την ψήφο τους, με το 71% των ερωτηθέντων να δηλώνει πως θα ψηφίσει αυτόν που είχε επιλέξει εξαρχής, την ώρα που το 28% φαίνεται να έχει αλλάξει άποψη.

Πρόθεση ψήφου στον α' γύρο

Εάν αυτή την Κυριακή είχαμε εκλογές, πρώτος το νήμα θα έκοβε ο Νίκος Χριστοδουλίδης με ποσοστό 32%, ενώ οι Ανδρέας Μαυρογιάννης και Αβέρωφ Νεοφύτου θα έδιναν μάχη για τη δεύτερη θέση, αφού ο μεν πρώτος λαμβάνει 18% και ο δεύτερος 17%.

Σε σχέση, πάντως, με τον Οκτώβριο, την μεγαλύτερη αύξηση καταγράφει ο Ανδρέας Μαυρογιάννη, του οποίου τα ποσοστά από το 14% ανέβηκαν στο 18%, με τους Νίκο Χριστοδουλίδη και Αβέρωφ Νεοφύτου να καταγράφουν σταθεροποίηση.

Οι «κλειδωμένοι» ψηφοφόροι και οι συσπειρώσεις

Σύμφωνα, πάντα, με τη δημοσκόπηση, τις περισσότερες «κλειδωμένες» ψήφους από υποστηριχτές του φαίνεται να έχει ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ακολουθούμενος από τους Γιώργο Κολοκασίδη, Νίκο Χριστοδουλίδη, Ανδρέα Μαυρογιάννη κα Χρίστο Χρίστου.

Σε σχέση με τις συσπειρώσεις των κομμάτων, ο Αβέρωφ Νεοφύτου δύο εβδομάδες πριν τις Εκλογές της 5ης Φεβρουαρίου εξακολουθεί να μην συσπειρώνει τους Συναγερμικούς ψηφοφόρου, αφού εξασφαλίζει μόλις το 40%, ενώ ένα 37% των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ στηρίζει τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Την ίδια ώρα, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης συσπειρώνει το 71% των ΑΚΕΛικών ψηφοφόρων και ο Νίκος Χριστοδουλίδης το 65% των ΔΗΚΟικών, ενώ πρόβλημα αντίστοιχο με τον Αβέρωφ Νεοφύτου, φαίνεται να έχει και ο Χρίστος Χρίστου που συσπειρώνει μόλις το 31% των ψηφοφόρων του ΕΛΑΜ.

Δύο εβδομάδες πριν τις Εκλογές, ακόμη, οι Νίκος Χριστοδουλίδης και Ανδρέας Μαυρογιάννης φαίνεται να αποτελούν πολυσυλλεκτικές υποψηφιότητες, αφού αντλούν ψήφους από όλα τα κόμματα, ακόμη και απ’ όσους στις προηγούμενες εκλογές δεν είχαν ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα.

Με βάση την δημοσκόπηση, η υφιστάμενη αποτύπωση του εκλογικού αποτελέσματος έχει ως εξής:

Σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκόπησης αναμένεται να υπάρχει μικρή πτώση στο ποσοστό του Νίκου Χριστοδουλίδη παρόλα αυτά θα περάσει άνετα πρώτος στον α' γύρο εκλογών. Απλά το ποσοστό διαφοράς από τον δεύτερο υποψήφιο δεν θα είναι στις 17 μονάδες αλλά πάνω από 10.

Σενάρια β' γύρου

Εάν στο β’ γύρο περάσουν οι Νίκος Χριστοδουλίδης και Αβέρωφ Νεοφύτου, την νίκη κερδίζει καθαρά ο τέως Υπουργός Εξωτερικών λαμβάνοντας 48% έναντι 26% του Προέδρου του ΔΗΣΥ, με το 36% των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ να στηρίζει Ν. Χριστοδουλίδη.

Εάν στο β’ γύρο βρεθούν οι Νίκος Χριστοδουλίδης και Ανδρέας Μαυρογιάννης, και σε αυτή την περίπτωση νικητής αναμένεται να αναδειχθεί ο τέως ΥΠΕΞ λαμβάνοντας 51% έναντι 28% του τέως Διαπραγματευτή της ε/κ πλευράς για το Κυπριακό, με το 64% των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ να ψηφίζει Ν. Χριστοδουλίδη.

Εάν στον δεύτερο γύρο βρεθούν οι Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο τέως Διαπραγματευτής για το Κυπριακό κόβει οριακά πρώτος το νήμα με ποσοστό 36% έναντι 35% του Προέδρου του ΔΗΣΥ.

Παράσταση νίκης

Δύο εβδομάδες πριν την κρίσιμη μάχη των Προεδρικών, ο Νίκος Χριστοδουλίδης θεωρείται από την πλειοψηφία των ψηφοφόρων ως το μεγάλο και ακλόνητο φαβορί των Εκλογών, αφού στην παράσταση νίκης συγκεντρώνει το 60%.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top