ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χριστοδουλίδης: «Το Υπουργικό θα είναι καταρτισμένο με τεχνοκράτες...Η επιλογή θα είναι δική μου και όχι των κομμάτων»

Χριστοδουλίδης: «Το Υπουργικό θα είναι καταρτισμένο με τεχνοκράτες...Η επιλογή θα είναι δική μου και όχι των κομμάτων»

Λίγες εβδομάδες πριν από τις Προεδρικές Εκλογές , οι δημοσκοπήσεις βρίσκουν τον υποψήφιο για την Προεδρία Νίκο Χριστοδουλίδη να προηγείται στην προτίμηση και εμπιστοσύνη του κόσμου.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή "Πρωτοσέλιδο" όπου για ακόμα μια φορά, απάντησε σε ερωτήσεις που προβληματίζουν την Κυπριακή Κοινωνία.

Κάνοντας έναν απολογισμό, όπως ο κ.Χριστοδουλίδης το χαρακτήρισε, ανέφερε: «Θεωρώ ότι το πιο σοφό που έκανα ήταν να πάω στην κοινωνία και να μιλήσω μαζί της.  Δεν μπορείς να φανταστείς πόσα έμαθα από την κοινωνία, μιλώντας σε σχέση με τα προβλήματα της έννοιες. Πολλές φορές όλα αυτά που απασχολούν την κοινωνία, δεν είναι κατ'αναγκη αυτά που εμείς συζητούμε στο δημόσιο μας διάλογο. Η κοινωνία σε πολλά θέματα είναι πιο μπροστά απ’ όλους εμάς που συμμετέχουμε στον δημόσιο διάλογο του τόπου».

Εν συνεχεία, ερωτηθείς εάν θα βρίσκεται το ίδιο δίπλα στον κόσμο όσο και κατά την διάρκεια της προεκλογικής , ο κ.Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι αυτό είναι και η μεγαλύτερη ανησυχία του κόσμου, ξεκαθαρίζοντας ότι θα είναι δίπλα στην κοινωνία και μετά τις εκλογές.

Υπουργικό

Ένα από τα πιο σημαντικά σημεία της διακυβέρνησης του στην περίπτωση εκλογής του, ανέφερε ότι είναι το Υπουργικό, το οποίο δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «θα είναι κατά κύριο λόγο καταρτισμένο με τεχνοκράτες. Μέσα από μια τεχνοκρατική προσέγγιση, ειδικά σε κάποια υπουργεία είναι πιο αποδοτική η κυβέρνηση».

Επιπρόσθετα υπογράμμισε «Αν εκλεγώ η κορυφαία μου πράξη θα είναι ο διορισμός του Υπουργικού συμβουλίου. Οι αποφάσεις που αφορούν τα μέλη του Υπουργικού θα είναι καθαρά δικές μου επιλογές, όχι των κομμάτων που με στηρίζουν. Θα ακούσω εισηγήσεις αλλά οι αποφάσεις είναι δικές μου. Στηρίζουν το πολιτικό μου πρόγραμμα αυτοί που με στηρίζουν, έχουν κάνει υπέρβαση και το αναγνωρίζω. Θα είμαι υπεύθυνος στο τέλος της μέρας για τις επιλογές του Υπουργικού μου»

Η επόμενη μέρα

Όσον αφορά την επόμενη μέρα των εκλογών έδωσε έμφαση στην ανάγκη όλα τα κόμματα να δουλέψουν μαζί, αποκαλύπτοντας ότι είναι ήδη σε επαφή με άτομα που στηρίζουν άλλες υποψηφιότητες και λέγοντας χαρακτηριστικά πως «Την επομένη των εκλογών όμως πρέπει να δουλέψουμε μαζί, θα υπάρξει ανταπόκριση στο κάλεσμά μου, θεωρώ».

Αξιόγραφα και ταμείο Αλληλεγγύης

Ο κ.Χριστοδουλίδης τόνισε την σημασία του ταμείου Αλληλεγγύης στην στήριξη πολιτών και οικονομίας, ξεκινώντας από την αξιολόγηση του ποσού που χρειάζεται η Κυπριακή Δημοκρατία καθώς όπως ανέφερε :«Κάποιοι συμπατριώτες μας έβαλαν πλάτες και θυσιάστηκαν πολύ περισσότερο από κάποιους άλλους για να διασωθεί η οικονομία σε αυτόν τον τόπο. Θα λειτουργήσει μέχρι την 1η Ιουνίου το ταμείο αλληλεγγύης», ώστε να δεχθούν αιτήσεις και να αξιολογήσουν το ποσό.

 

Στήριξη μεσαίας τάξης και νέας γενιάς

Αναγνωρίζοντας πως η μεσαία τάξη είναι αυτή που έβαλε πλάτες και έσωσε την οικονομία , όπως σχολίασε ο κ.Χριστοδουλίδης ανέφερε πως μέσα στο πλάνο διακυβέρνησης του είναι η στήριξη της.

«Διαχρονικά σε αυτή τη χώρα εκείνοι που στήριξαν την οικονομία , την κοινωνία, αυτή που ήταν η ραχοκοκαλιά είναι η μεσαία τάξη. Ένα 90% από εμάς, όλων μας ήμασταν μέρος της. Και ήταν η επιτυχία αυτής της χώρας. Αυτή η μεσαία τάξη έχει σμικρυνθεί. Έχει δημιουργηθεί μια νέα τάξη συμπατριωτών μας η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα καθημερινής επιβίωσης

Για αυτό διαφωνώ με αναφορές ότι με 50, 100 ευρώ.. ή αν γεννήθηκες φτωχός θα πεθάνεις φτωχός..Δεν είναι έτσι τα πράγματα. γι’ αυτό οι πολιτικές μας πρέπει να είναι στοχευμένες σε αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη ».

Ανάμεσα σε άλλα αναφέρθηκε στο ποσοστό γεννήσεων της χώρας μας το οποίο είναι στο 1.3%. «Είμαστε οι τέταρτοι από το τέλος . Κάποτε ήμασταν στις πρώτες χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης.... Αδικούμε τα νεαρά ζευγάρια που κάνουν 1 παιδί; Όχι..» σχολιάζοντας ότι τα οικονομικά των νέων πλέον δεν τους επιτρέπουν για περισσότερα παιδιά. Τόνισε την ανάγκη για στήριξη τόσο της μεσαίας τάξης αλλά και της νέας γενιάς, καθώς όπως ανέφερε οι νέοι σήμερα φαίνεται ότι έχουν λιγότερες ευκαιρίες από ότι οι παλαιότερες γενιές.

Τετράμηνες εξετάσεις στα σχολεία

Ερωτηθείς για το θέμα των τετραμήνων , ο κ.Χριστοδουλίδης απάντησε πως στόχος τους ήταν «να μειωθεί το μαθησιακό άγχος, να μειωθεί η ύλη να βελτιωθούν τα αποτελέσματα. Και στα τρία έχουν αποτύχει τα τετράμηνα. Δεν είναι κακό να πούμε ότι απέτυχαν τα τετράμηνα». Εξηγώντας στην συνέχεια ότι θα πρέπει να γίνει συνολική αξιολόγηση και «Από τον Σεπτέμβριο να πάμε σε κάτι διαφορετικό. Έχω μιλήσει με μαθητές και γονείς η κατάσταση είναι πολύ τραγική ».

Η θέση του για την ΑΤΑ

Ο κ.Χριστοδουλίδης ξεκαθάρισε ότι δεν είναι υπέρ της κατάργησης της ΑΤΑ. Από την άλλη εξήγησε ότι δεν μπορούν σε μια μέρα να γίνει συνολική αποκατάσταση της ΑΤΑ. « Πρέπει να λέμε την αλήθεια στον κόσμο. Μέσα από την σταδιακή αποκατάσταση είναι η πιο εφικτή λύση....Οι κοινωνικοί εταίροι σε αυτή τη χώρα έδειξαν μεγάλη υπευθυνότητα, μέσα από τον διάλογο θα υπάρξει αποτέλεσμα».

Η απόφαση για υποψηφιότητα

Ο διάλογος με την κοινωνία ήταν ένας από τους λόγους που ώθησαν τον κ.Χριστοδουλίδη για υποψηφιότητα στις Προεδρικές Εκλογές. «Πήρα την απόφαση όμως για την υποψηφιότητα μέσα από τον διάλογο με την κοινωνία».

Εν συνεχεία αναφέρθηκε τόσο για τον ΚΟΑ όσο και για δημιουργία Υφυπουργείου Μετανάστευσης σε πρότυπο 9 άλλων κρατών μελών. Απάντησε σε ερωτήσεις για τα χρυσά διαβατήρια εξηγώντας τι πήγε λάθος στην διαχείριση και υλοποίηση. Ενώ τόνισε πως δεν έχει σκοπό να δημιουργήσει δικό του κόμμα.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο Κυπριακό αναφέροντας ότι « Αν δεν λυθεί το Κυπριακό αυτή η κατάσταση θα γίνει σκληρότερη. Πρέπει να πράξουμε ό,τι είναι δυνατό από δικής μας πλευράς. Και μπορούμε να προσπαθήσουμε περισσότερο εντός ΕΕ»

Έδωσε έμφαση πως σε ένα κράτος πρέπει να υπάρχει συνέχεια στη διαχείριση θεμάτων τόσο στο Υπουργείο Εξωτερικών ακόμα και αν αλλάζει ο Πρόεδρος με τους εκλογικούς κύκλους. Ξεκαθάρισε ότι ποτέ δεν τέθηκε θέμα λύσης δυο κρατών.

Δείτε το βίντεο

Τέλος , απάντησε σε ερώτηση για τα έσοδα και έξοδα της προεκλογικής αναφέροντας ότι θα δώσει στην δημοσιότητα όλα τα στοιχεία.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top