ΔΙΕΘΝΗ

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Εγκρίθηκε συμφωνία για μηδενικές εκπομπές για νέα αυτοκίνητα και ημιφορτηγά από το 2035

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Εγκρίθηκε συμφωνία για μηδενικές εκπομπές για νέα αυτοκίνητα και ημιφορτηγά από το 2035

Την έγκριση της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Συμβούλιο της ΕΕ για κανόνες για μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα για όλα τα νέα αυτοκίνητα και ημιφορτηγά (βαν) από το 2035, υπερψήφισαν οι ευρωβουλευτές στο πλαίσιο της Ολομέλειας που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Στρασβούργο.

Πρόκειται για ένα από τα σημεία κλειδιά του πακέτου νομοθεσιών «Fit for 55» που έχει στόχο την μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, και το οποίο γίνεται προσπάθεια να ολοκληρωθεί επίσημα εντός του τρέχοντος εξαμήνου.

Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν τη συμφωνία με 340 ψήφους υπέρ, 279 κατά και 21 αποχές. Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, της οποίας εκκρεμεί η επίσημη έγκριση από το Συμβούλιο της ΕΕ, θα εφαρμοστούν αναθεωρημένα πρότυπα επιδόσεων για τις εκπομπές CO2 από καινούρια αυτοκίνητα και ημιφορτηγά, με βάση τους υψηλότερους στόχους που έχει θέσει η ΕΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

«Για τους καταναλωτές θα γίνει φθηνότερο να αγοράζουν και να οδηγούν οχήματα μηδενικών εκπομπών, ενώ θα επιταχυνθεί και η δημιουργία μιας αγοράς μεταχειρισμένων οχημάτων. Με αυτόν τον τρόπο η βιώσιμη οδήγηση θα καταστεί προσβάσιμη σε όλους» ανέφερε ο εισηγητής της συγκεκριμένης νομοθεσίας Γιαν Χότεμα (Φιλελεύθεροι, Κάτω Χώρες).

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η νομοθεσία καθορίζει τα απαραίτητα βήματα ώστε να μηδενιστούν από το 2035 οι εκπομπές CO2 που παράγουν τα καινούρια επιβατικά αυτοκίνητα και τα ελαφρά επαγγελματικά οχήματα. Συγκεκριμένα, στόχος είναι να μειωθούν οι εκπομπές αυτές κατά 100% σε σύγκριση με το 2021. Οι νέοι κανόνες θεσπίζουν επίσης ενδιάμεσους στόχους μείωσης των εκπομπών για το 2030: 55% για τα αυτοκίνητα και 50% για τα ημιφορτηγά.

Μεταξύ άλλων ο κανονισμός προβλέπει πως η Κομισιόν θα παρουσιάσει νέα μεθοδολογία για υπολογισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, θα υποβάλει έκθεση για το πώς ο κάθε κατασκευαστής αυτοκινήτων μπορεί να προσαρμόσει τις εκπομπές των οχημάτων του και ορίζονται οι παράμετροι των εξαιρέσεων που θα ισχύσουν για τους κατασκευαστές που παράγουν μικρό αριθμό οχημάτων κάθε χρόνο.

Επίσης η Κομισιόν θα δημοσιεύει κάθε δύο χρόνια έκθεση στην οποία θα αξιολογεί την πρόοδο που επιτυγχάνεται σε σχέση με τον στόχο μηδενισμού των εκπομπών στις οδικές μεταφορές.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφίες

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Πτώμα στη Σωτήρα: Πιθανόν το πρόσωπο να βρισκόταν σε βάρκα με μετανάστες - Τα σενάρια που μελετούν οι ανακριτές

Η Τόνια Σωτηροπούλου μας γνωρίζει τη μαμά της - Δείτε φωτογραφία



Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφίες

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφίες

Σε συναγερμό τέθηκαν οι Αρχές το μεσημέρι της Τρίτης (23/04, μετά από απόπειρα φόνου στη Λακατάμια.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top