ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Από πότε δεν θα βρίσκεις πλαστικές σακούλες στα ταμεία - Έρχεται και απαγόρευση… συσκευασιών

Από πότε δεν θα βρίσκεις πλαστικές σακούλες στα ταμεία - Έρχεται και απαγόρευση… συσκευασιών

«Παρελθόν» θα αποτελούν σύντομα οι λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς από πωλητές προϊόντων όπως υπεραγορές, περίπτερα και καταστήματα.

Ειδικότερα, η πλήρης απαγόρευση των πλαστικών σακούλων από τα ταμεία θα τεθεί σε ισχύ από τις 18 Φεβρουαρίου. Να υπενθυμίσουμε ότι από τον Ιούλιο 2018 μέχρι σήμερα ήταν σε ισχύ η νομοθεσία για χρέωση της πλαστικής σακούλας (6 σεντ).

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, μιλώντας στο ThemaOnline, εξήγησε ότι από τις 18/2 θα σταματήσουν να διατίθενται οι πλαστικές σακούλες στα ταμεία αλλά οι καταναλωτές θα μπορούν να αγοράσουν συσκευασίες ρολού από τα ράφια των σημείων πώλησης.

Όπως σημείωσε ο κ. Θεοπέμπτου, εκτός από την απαγόρευση πώλησης των πλαστικών σακούλων από τα ταμεία, εξετάζεται και το μέτρο απαγόρευσης των μικρών συσκευασιών και των μη απαραίτητων συσκευασιών το 2030.

«Θα αφορά είτε ανακυκλώσιμες συσκευασίες, είτε όχι και θα περιλαμβάνουν πλαστικές συσκευασίες μιας χρήσης για ποτά και τρόφιμα που θα καταναλωθούν εντός πχ. του καταστήματος. Επιπλέον θα προωθείται η χρήση επαναχρησιμοποιήσιμων δοχείων /συσκευασιών», επεσήμανε.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Θεοπέμπτου έκανε αναφορά και σε κάποιες άλλες αλλαγές που έρχονται.

Συγκεκριμένα, οι αλλαγές που εξετάζονται είναι η απαγόρευση των μικρών μπουκαλιών με σαμπουάν, κρέμες κλπ. που βρίσκουμε στα δωμάτια των ξενοδοχείων καθώς και η απαγόρευση των συσκευασμένων φρούτων και πχ. πλυμένων /τεμαχισμένων λαχανικών όπως πχ μίγματα σαλατικών κλπ.

Ποια πλαστικά έχουν απαγορευτεί από την 1η Οκτωβρίου 2022

Να θυμίσουμε ότι από την 1η Οκτωβρίου 2022 έχει απαγορευτεί η διαθεσιμότητα στην αγορά συγκεκριμένων πλαστικών προϊόντων μίας χρήσης.

Συγκεκριμένα απαγορεύτηκαν τα ακόλουθα προϊόντα από πλαστικό:

  • Μπατονέτες
  • Μαχαιροπίρουνα
    Πιάτα
  • Καλαμάκια
  • Αναδευτήρες ποτών
  • Ράβδοι (sticks) που προσαρτώνται και στηρίζουν μπαλόνια
  • Περιέκτες τροφίμων κατασκευασμένοι από διογκωμένο πολυστυρένιο, δηλαδή δοχεία όπως κουτιά, με ή χωρίς κάλυμμα, εντός των οποίων τοποθετούνται τρόφιμα τα οποία προορίζονται για άμεση κατανάλωση είτε επιτόπου είτε εκτός του καταστήματος, συνήθως καταναλώνονται από το δοχείο και είναι έτοιμα για κατανάλωση χωρίς περαιτέρω προετοιμασία, όπως μαγείρεμα, βράσιμο ή ζέσταμα· περιλαμβανομένων των περιεκτών που χρησιμοποιούνται για γεύματα ταχυφαγείων ή άλλα γεύματα έτοιμα προς άμεση κατανάλωση
  • Περιέκτες ποτών από διογκωμένο πολυστυρένιο και τα καπάκια και καλύμματά τους
  • Κυπελάκια από διογκωμένο πολυστυρένιο και τα καπάκια και καλύμματά τους
  • Έχει απαγορευτεί επίσης, η διάθεση όλων των προϊόντων που κατασκευάζονται από οξοδιασπώμενη πλαστική ύλη

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top