ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι οικονομία παρέλαβε ο Αναστασιάδης και τι οικονομία παραδίδει στον Χριστοδουλίδη – Στοιχεία & Γραφικά

Τι οικονομία παρέλαβε ο Αναστασιάδης και τι οικονομία παραδίδει στον Χριστοδουλίδη – Στοιχεία & Γραφικά

Μία οικονομία… αποκαΐδια, με ελλείμματα, υψηλό δημόσιο χρέος και ανεργία και σε μνημόνιο, παρέλαβε ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος σε μερικές μέρες παραδίδει στον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, μία οικονομία με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και πλεονάσματα.

Σύμφωνα με στοιχεία που εξασφάλισε και παρουσιάζει το ThemaOnline, η κυπριακή οικονομία του 2023 δεν θυμίζει σε τίποτα την οικονομία του 2013, παρά το γεγονός, μάλιστα, ότι μεσολάβησαν κι άλλες σημαντικές κρίσεις, με κύριες αυτές της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού, που για αρκετούς μήνες παρέλυσε την οικονομία, καθώς και του πολέμου στην Ουκρανία, που οδήγησε στην εκτόξευση του πληθωρισμού.

Πέραν από μία υγιή οικονομία, ο Νίκος Αναστασιάδης αφήνει ως παρακαταθήκη στον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον μεγαλύτερο προϋπολογισμό που είχε ποτέ στην ιστορία της η Κυπριακή Δημοκρατία.

Η οικονομία του 2023 σε σύγκριση με το 2013

Σε ό,τι αφορά την οικονομία του 2023 σε σύγκριση με την οικονομία του 2013, όπως φαίνεται και στα γραφικά, αυτή είναι σαφώς βελτιωμένη και κυρίως ενισχυμένη.

Ειδικότερα, και όσον αφορά το δημοσιονομικό ισοζύγιο, από τα ελλείμματα έχουμε περάσει στα σημαντικά πλεονάσματα. Για την ιστορία αναφέρουμε ότι, το 2013 το δημοσιονομικό έλλειμμα ξεπερνούσε το 1 δισεκατομμύριο ευρώ ή ως ποσοστό του ΑΕΠ το -5,6%, ενώ το 2023 αναμένεται πλεόνασμα 470 εκατομμυρίων ευρώ ή ως ποσοστό του ΑΕΠ 1,7%.

Αναλυτικά τα στοιχεία:

Δημοσιονομικό Ισοζύγιο σε εκατ. ευρώ:

Δημοσιονομικό Ισοζύγιο ως ποσοστό του ΑΕΠ:


Σημειώνεται ότι, τα ελλείμματα του 2020 και 2021 οφείλονται στα μέτρα στήριξης που είχαν ληφθεί για στήριξη της οικονομίας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Δημόσιο χρέος

Το 2013 το δημόσιο χρέος έφθανε σχεδόν τα 19 δις ευρώ (18,7 δις ευρώ) ή ως ποσοστό του ΑΕΠ ξεπερνούσε το 103%, ενώ το 2023 αναμένεται να φθάσει τα 23,1 δις ευρώ ή ως ποσοστό του ΑΕΠ να μειωθεί στο 81,3%.

Επισημαίνεται ότι, παρά το δημόσιο χρέος είναι αυξημένο κατά σχεδόν 5 δις ευρώ σε σχέση με το 2013, εντούτοις, ως ποσοστό του ΑΕΠ παρουσιάζεται μειωμένο λόγω της σημαντικής αύξησης των προϋπολογισμών του κράτους, καθώς και στην ισχυρή ανάπτυξη της Κύπρου τα προηγούμενα χρόνια.

Αναλυτικά τα στοιχεία:

Δημόσιο χρέος σε εκατ. ευρώ:

Δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ:


Ρυθμός ανάπτυξης

Το 2013 ο ρυθμός ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας ήταν αρνητικός και συγκεκριμένα -6,6%, ενώ το 2023 κι εν μέσω της αβεβαιότητας διεθνώς λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, θα είναι θετικός και αναμένεται να κλείσει στο 3%.

Ο ρυθμός ανάπτυξης από το 2013 έως το 2023:

Ανεργία

Το 2013 η ανεργία είχε φθάσει το 15,9% του εργατικού δυναμικού και σε απόλυτους αριθμούς τις 68.871 πρόσωπα, ενώ το 2023 αναμένεται να μειωθεί στο 6,4% ή τις 30.404 άτομα, πλησιάζοντας αρκετά τα επίπεδα πλήρους απασχόλησης (κάτω από 5%).

Αναλυτικά τα στοιχεία:

Ποσοστό ανεργίας (2013-2023)

Αριθμός ανέργων (2013-2023)

Ο μεγαλύτερος προϋπολογισμός της Κύπρου

Αξίζει να σημειωθεί πως, όπως έχει αναφερθεί και πιο πάνω, ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον πρώτο χρόνο της θητείας του θα πορευθεί με εγκεκριμένο προϋπολογισμό, τον μεγαλύτερο που είχε ποτέ η Κυπριακή Δημοκρατία.

Υπενθυμίζεται πως, ο προϋπολογισμός του προνοεί έσοδα της γενικής κυβέρνησης 11,8 δις ευρώ και έξοδα 11,3 δις ευρώ, με το δημοσιονομικό πλεόνασμα ανέρχεται στα 0,46 δις ευρώ που αντιστοιχεί στο 1.7% του ΑΕΠ, ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να κυμανθεί στο 3%.

Την ίδια ώρα, ο πληθωρισμός προβλέπεται ότι θα υποχωρήσει στο 3% και η ανεργία εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στο 6,4%.

Αναφορικά με τα επιμέρους στοιχεία του προϋπολογισμού, οι αναπτυξιακές δαπάνες, (έργα υπό κατασκευή, συγχρηματοδοτούμενα έργα, εκπαιδεύσεις, χορηγίες σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, πάγια, κλπ.) αναμένεται να αυξηθούν κατά 12% το 2023, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας, σε πραγματικούς όρους, θα επιβραδυνθεί γύρω στο 3% (από εκτιμώμενο 6% το 2022) το 2023, και αναμένεται να ανέλθει στο 3,3% το 2024 και 3,2% το 2025.

Περιλαμβάνεται επίσης αύξηση στις πρωτογενείς δαπάνες σε σχέση με πέρσι κατά περίπου 554 εκατ. ευρώ και αυξημένες πιστώσεις για την κοινωνική προστασία περίπου κατά 4%.

Πάντως, όπως είχε τονίσει ο απερχόμενος Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο προϋπολογισμός του 2023 έχει τις περισσότερες αναπτυξιακές δαπάνες από ποτέ, αυξημένες κατά 12% σε σχέση με πέρσι.

«Είναι ο προϋπολογισμός, ο οποίος είναι ο πιο πράσινος που είχε ποτέ η Κυπριακή Δημοκρατία. Είναι ο προϋπολογισμός, ο οποίος εμπερικλείει τα περισσότερα έργα ψηφιακής μετάβασης, αλλά και το μεγαλύτερο κοινωνικό κράτος, που είναι αυξημένο κατά 5% σε σχέση με πέρυσι», είχε επισημάνει σε δηλώσεις του μετά την έγκριση του από το Υπουργικό Συμβούλιο τον περασμένο Σεπτέμβριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Θλίψη ανά το παγκύπριο – Σίγησε η φωνή της Κύπρου - Έφυγε από τη ζωή η Κυριακού Πελαγία
Ηλιόλουστος, αλλά με συννεφιά κατά διαστήματα ο καιρός – Πότε αναμένεται νέα άνοδος της θερμοκρασίας

Θα πάτε Τρόοδος; Αυτή είναι η κατάσταση στο οδικό δίκτυο – Τι συστήνει στους οδηγούς η Αστυνομία
Νέα υπόθεση απάτης – Άγνωστοι απέσπασαν 25.000 ευρώ από λογαριασμό 50χρονου – Πώς τα κατάφεραν

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top