ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εϊντε: Η βάση των συνομιλιών είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία να σέβεται στις αρχές και τις αξίες της ΕΕ

Εϊντε: Η βάση των συνομιλιών είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία να σέβεται στις αρχές και τις αξίες της ΕΕ

Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Εσπεν Μπαρθ Εϊντε δήλωσε σήμερα ότι η ευρωπαϊκή λύση δεν σημαίνει ότι απομακρυνόμαστε από μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, σημειώνοντας ότι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πλήρη σεβασμό στις αρχές και αξίες πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ είναι η βάση των συνομιλιών κάτι που αναφέρεται στην κοινή διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου.

Μιλώντας μετά από συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο κ. Εϊντε απευθυνόμενος προς τα ΜΜΕ είπε ότι πιστεύει στη σημασία να υπάρχει ελεύθερη έκφραση των ΜΜΕ αλλά αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει σε βάρος της αλήθειας και κάλεσε τους δημοσιογράφους να αποφεύγουν δημοσιεύματα που είναι ανακριβή, λανθασμένα ή εντελώς εκτός θέματος.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Εϊντε είπε ότι είχε “μια πολύ καλή συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη και πιστεύω ότι όλοι γνωρίζετε πως οι διαπραγματεύσεις είναι σε εντατικό στάδιο. Συναντιόμαστε σχεδόν σε καθημερινή βάση» και πρόσθεσε ότι «σημαντική πρόοδος έχει επιτευχθεί όπως έχουμε ανακοινώσει σε διάφορες περιπτώσεις».

Πρόσθεσε ότι ο σκοπός της συνάντησης του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας  νωρίτερα σήμερα ήταν για να δουν την κατάσταση πραγμάτων και πώς θα οργανώσουν τις επόμενες βδομάδες και μήνες και ποια είναι τα θέματα στα οποία θα επικεντρωθούν κυρίως το Σεπτέμβρη.

Ανέφερε ότι στο τέλος Σεπτεμβρίου θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Σημείωσε ότι έχει έντονη αίσθηση ότι τα πράγματα βαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο υπάρχει, είπε, πολλή δουλειά μπροστά μας και δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. 

Πρόσθεσε ότι θα υπάρξουν πολλοί μήνες σκληρής δουλειάς προτού φτάσουν σε τελική συμφωνία και αυτά συμβαίνουν σε πνεύμα ηγετικής ικανότητας και εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών, επαινώντας τους δύο ηγέτες για το πώς χειρίζονται τα θέματα.

Ο κ. Εϊντε αναφέρθηκε και σε δημοσιεύματα στον Τύπο, σημειώνοντας ότι πιστεύει στη σημασία να υπάρχει ελεύθερη έκφραση των ΜΜΕ αλλά αυτό δεν μπορεί να βαίνει σε βάρος της αλήθειας. Κατά τον κ. Εϊντε, πρόσφατα δημοσιεύματα σε μέρος του Τύπου είναι εντελώς λανθασμένα ή περιείχαν ανακριβή στοιχεία ή ήταν εντελώς εκτός θέματος.

Είπε ότι ιδιαίτερα στον τουρκοκυπριακό Τύπο υπήρξε τις τελευταίες μέρες κάποια παρερμηνεία. «Όταν όλοι μας επιμένουμε σε μια ευρωπαϊκή λύση, αυτό δεν σημαίνει ότι απομακρυνόμαστε από μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία», είπε, και πρόσθεσε ότι «η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πλήρη σεβασμό στις αρχές και αξίες πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ είναι η βάση των συνομιλιών κάτι που αναφέρεται στην κοινή διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου».

Πρόσθεσε ότι "εργαζόμαστε για να εκπληρώσουμε όλα αυτά ταυτόχρονα και πιστεύω ακράδαντα ότι αυτό είναι πιθανό».

Είπε ακόμη ότι θα υπάρχουν δημοψηφίσματα για τη λύση και ο κάθε πολίτης θα έχει ψήφο. Και για να είναι ενήμερος ο κόσμος είναι σημαντικό τα ΜΜΕ να  αντιληφθούν τη δική τους ευθύνη για το πώς προβάλλονται αυτά τα θέματα, συνέχισε.

Ανέφερε ότι μετά τον Αύγουστο θα υπάρχει περισσότερη πληροφόρηση προς τα ΜΜΕ, αφού κάποια λανθασμένα δημοσιεύματα μπορεί να οφείλονται σε ελλιπή πληροφόρηση, όπως είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση αν πρόκειται να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε συνάντηση των ηγετών στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο κ. Εϊντε είπε ότι  ο ΓΓ είναι προσωπικά αναμεμιγμένος και παρακολουθεί τις εξελίξεις στο Κυπριακό και είναι ένθερμος υποστηρικτής των δύο ηγετών. Θα έχουν, είπε, οι ηγέτες χωριστές συναντήσεις με τον ΓΓ, όπως είθισται  αλλά δεν υπάρχουν ακόμη σχέδια για κοινή συνάντηση των τριών.

Ερωτηθείς πού αναφέρει το ευρωπαϊκό κεκτημένο ότι οι χρήστες έχουν δικαίωμα επί των περιουσιών, ο κ. Ειντε είπε ότι αυτό αναφέρεται σε αποφάσεις ευρωπαϊκών δικαστηρίων. «Οι ηγέτες έχουν συμφωνήσει ότι υπάρχει το ατομικό δικαίωμα στις περιουσίες και αυτό επηρεάζει τόσο τους ιδιοκτήτες όσο και τους παρόντες χρήστες. Αλλά το πώς, ποιες θεραπείες και πώς θα γίνει αυτό στην πράξη χρειάζεται μια πολύ λεπτομερή λίστα κατηγοριών, ιεραρχικά. Άλλη μια παρεξήγηση που υπάρχει είναι ότι ο ένας έχει δικαίωμα και ο άλλος το χάνει.  Στη σύγχρονη σχολή σκέψης και οι δύο μπορούν να έχουν δικαίωμα. Το ερώτημα είναι ποια θεραπεία χρησιμοποιείται για το δικαίωμα αυτό. Μπορεί να είναι επανεγκατάσταση, μπορεί χρηματική αποζημίωση, άλλη περιουσία, ανταλλαγή, υπάρχουν πολλές διαφορετικές θεραπείες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και η ιεραρχία σε αυτές πρέπει να διευθετηθεί. Και φυσικά υπάρχουν πολλές απόψεις για το πώς γίνεται αυτή η ιεραρχία”, ανέφερε ο κ. Εϊντε.

Όταν μιλάμε για ευρωπαϊκή λύση, σημείωσε, “αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε ευρωπαϊκή λύση επίσης και για το πώς ερμηνεύονται τα δικαιώματα και αυτό τίθεται ξεκάθαρα στο σύγχρονο ευρωπαϊκό σχετικό δίκαιο ότι υπάρχει το δικαίωμα των αρχικών ιδιοκτητών και των παρόντων χρηστών».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top