ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προεδρικές χάρες μοίρασε ο Χριστοδουλίδης – Δεν λύνεται το πρόβλημα στις φυλακές- Πόσοι αποφυλακίζονται

Προεδρικές χάρες μοίρασε ο Χριστοδουλίδης – Δεν λύνεται το πρόβλημα στις φυλακές- Πόσοι αποφυλακίζονται

Το Προεδρικό Διάταγμα, με το οποίο δίδεται χάρη σε κατάδικους με μείωση έως και κατά ένα τέταρτο της ποινής τους, υπέγραψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Όπως πληροφορείται το ThemaOnline, μετά την υπογραφή του Διατάγματος αναμένεται ότι οι Κεντρικές Φυλακές θα αποσυμφορηθούν σημαντικά, αφού περίπου 1 στους 10 κατάδικους θα αποφυλακιστούν μέχρι το τέλος του μήνα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μετά τις προεδρικές χάρες 123 κατάδικοι θα αποφυλακιστούν μέχρι τέλος Μαρτίου, με κάποιους εξ αυτών να αναπνέουν αέρα ελευθερίας από σήμερα, ενώ για άλλους 321 κατάδικους μειώθηκε κατά ¼ η ποινή και ως εκ τούτου αρκετοί από αυτούς θα αποφυλακιστούν στους επόμενους μήνες.

Σημειώνεται πως, οι προεδρικές χάρες δόθηκαν μετά από συνεννόηση με τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, Γιώργο Σαββίδη και από τον τελικό κατάλογο εξαιρέθηκαν κατάδικοι που εκτίουν ποινή φυλάκισης δια βίου, που καταδικάστηκαν για φόνο ή για απόπειρα φόνου ή ανθρωποκτονία, για εμπορία ναρκωτικών, για σεξουαλικά αδικήματα, για συναφή αδικήματα λαθρεμπορίου μεταναστών, καθώς και για αδικήματα εμπορίας, αρπαγής, παράνομης κατακράτησης ανηλίκων, αδικήματα διαφθοράς, το αδίκημα της πρόκλησης θανάτου λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης.

Επίσης, εξαιρέθηκαν της προεδρικής χάρης και κατάδικοι για τους οποίους εκκρεμεί Έφεση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και όσων έτυχαν ήδη προηγούμενα, για το ίδιο αδίκημα, του ευεργετήματος της μείωσης της ποινής τους.

Υπερπλήρεις οι Φυλακές

Αξίζει να αναφερθεί πως, τις τελευταίες μέρες ο αριθμός των κρατουμένων είχε φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα και ήταν σχεδόν υπερδιπλάσιος απ’ ό,τι πρέπει, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μία σειρά από προβλήματα στο σωφρονιστικό ίδρυμα και τα οποία ανέδειξε σε χθεσινό (20/3) της ρεπορτάζ η ιστοσελίδα μας.

Υπενθυμίζεται πως, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το ThemaOnline, τους τελευταίους μήνες και μετά τη φυγή της Διευθύντριας, Άννας Αριστοτέλους, επικρατεί χάος στις Κεντρικές Φυλακές, αφού έχουν καταγραφεί μία σειρά από γεγονότα, όπως αυτοχειρίες, απόπειρες αυτοχειρίας, απόπειρα δολοφονίας, ενώ καταγράφηκαν και αποδράσεις κρατουμένων από το Νοσοκομείο Αθαλάσσας όπου είχαν παραπεμφθεί για υποχρεωτική νοσηλεία.

Πέραν τούτων, τις τελευταίες μέρες έντονες είναι και οι φωνές διαμαρτυρίας αναφορικά με την ποιότητα, αλλά και την ποσότητα του φαγητού που προσφέρεται στους κρατουμένους, αφού, όπως καταγγέλλεται, πέραν του ότι μειώθηκε η ποσότητα, η ποιότητα του φαγητού έχει υποβαθμιστεί πάρα πολύ, ενώ σε κάποιες των περιπτώσεων αντί φρούτου προσφέρθηκε σε κρατούμενους ένα… λεμόνι.

Αξίζει, δε, να αναφερθεί πως, λόγω του γεγονότος πως οι Κεντρικές Φυλακές είναι υπερπλήρεις, με διάταγμα της τέως Υπουργού Δικαιοσύνης, Στέφης Δράκου, αστυνομικά κρατητήρια μετατράπηκαν σε παραρτήματα των φυλακών, προκειμένου να αποσυμφορηθεί το σωφρονιστικό μας ίδρυμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ζητά στοιχεία για ΜΕΔ και πωλήσεις δανείων σε εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων η Βουλή – Απέστειλε επιστολή στον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας

Έχεις οφειλές για ηλεκτρικό ρεύμα και θες να αλλάξεις προμηθευτή; Δεν θα μπορείς να το πράξεις, εάν δεν τις εξοφλήσεις πρώτα

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Σε εγρήγορση η Λευκωσία: Ενεργοποιήθηκαν κανάλια επικοινωνίας μετά τις απειλές του ηγέτη της Χεζμπολάχ στην Κύπρο

Σε εγρήγορση η Λευκωσία: Ενεργοποιήθηκαν κανάλια επικοινωνίας μετά τις απειλές του ηγέτη της Χεζμπολάχ στην Κύπρο

Κανάλια επικοινωνίας ενεργοποιήθηκαν μετά τις πρόσφατες αναφορές του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, που αφορούσαν την Κύπρο και οι τοποθετήσεις έχουν πλέον καταστεί κατά πολύ ηπιότερες, όπως ανέφεραν στο ΡΙΚ αρμόδιες πηγές. Παράλληλα, συνέχιζαν οι ίδιες πηγές, δημοσιεύματα μέσων που βρίσκονται κοντά στη Χεζμπολάχ, υποβαθμίζουν πια το θέμα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top