ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το βάπτισμα πυρός Χριστοδουλίδη και ο βηματισμός της Αννίτας

Το βάπτισμα πυρός Χριστοδουλίδη και ο βηματισμός της Αννίτας

Aνεβάζει στροφές η νέα κυβέρνηση και άρχισαν τα δείγματα γραφής του πρώτου μήνα από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά της. Πέραν του Κυπριακού, της οικονομικής κρίσης, των εργασιακών και άλλων ανοικτών ζητημάτων που ήταν γνωστά εκ των προτέρων, τα επεισόδια που σημειώθηκαν την περασμένη Κυριακή στο στάδιο «Ελευθερία-Τάσσος Παπαδόπουλος», λειτούργησαν σαν αιφνιδιαστικό τεστ των αντανακλαστικών του Νίκου Χριστοδουλίδη και συνολικά της κυβέρνησης.

H νέα υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Άννα Κουκκίδου-Προκοπίου βούτηξε στα βαθιά και καλείται να εξουδετερώσει μια πολιτική και κοινωνική εστία κρίσεως προτού πάρει διαστάσεις, κάτι το οποίο δυσκόλεψε πολύ τους προκατόχους της. Διαχρονικά η αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα αποτελεί ένα εξαιρετικά δύσκολο ζήτημα, το οποίο υπήρξε το βατερλό για πολλούς πολιτικούς, που αντιμετώπισαν την οργή των οργανωμένων οπαδών και των αθλητικών σωματείων. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση έδειξε να αντιδρά γρήγορα μεν, όμως το ζητούμενο όμως είναι να υπάρξει και ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Τον πρώτο αυτό μήνα της νέας κυβέρνησης υπήρξαν και άλλα ζητήματα που απαιτούσαν ειδικό χειρισμό όπως οι επικίνδυνες προσφυγικές πολυκατοικίες, το μεταναστευτικό, και οι κυβερνοεπιθέσεις στο Κτηματολόγιο, θέματα τα οποία διαχειρίστηκε αποτελεσματικά ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου. Οι νέοι υπουργοί έδωσαν δείγμα προθέσεων στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές και ουσιαστικά εξασφάλισαν την απαραίτητη πίστωση χρόνου μέχρι να αρχίσουν να περνούν τα καθημερινά και επίπονα πολιτικά τεστ στη διαχείριση καυτών προβλημάτων. Οι παθογένειες στα δημόσια νοσηλευτήρια και οι εξετάσεις των τετραμήνων απαιτούν πειστικές απαντήσεις από τους υπουργούς Υγείας και Παιδείας. Τα επιτόκια και οι εκποιήσεις βάζουν δύσκολα στον υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό, ενώ ΑΤΑ και διάφορα άλλα ζητήματα αιχμής από τα οποία θα εξαρτηθεί η εργατική ειρήνη, βρίσκονται στην ατζέντα του υπουργού Εργασίας Γιάννη Παναγιώτου.

Δείγμα γραφής

Θετικό ήταν το πρόσημο που απέσπασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις πρώτες κινήσεις του σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και ευρύτερα την εξωτερική πολιτική της χώρας. Οι παρθενικές επίσημες επαφές του στο ψηλότερο επίπεδο στην ΕΕ (Κομισιόν, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο), οι συνομιλίες που είχε στην Αθήνα με την ελληνική πολιτική ηγεσία, το κοινωνικό τετ α τετ με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ και με την αναπληρώτρια γενική γραμματέα του ΟΗΕ της Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, στη Λευκωσία, έτυχαν υποστήριξης από το σύνολο του πολιτικού φάσματος, όπως προέκυψε από τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, την Πέμπτη.

Πέρα από το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ και την ΔΗΠΑ, που στηρίζουν την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, ο Πρόεδρος εξασφάλισε πράσινο φως και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Παρά τις επιμέρους επιφυλάξεις, το ΑΚΕΛ, αλλά και ο ΔΗΣΥ και το ΕΛΑΜ, έδειξαν να συμφωνούν με την προσέγγιση του Προέδρου Χριστοδουλίδη στο Κυπριακό, με ζητούμενο να σπάσει το αδιέξοδο για την επανέναρξη του διαλόγου. Η δε δέσμευση του Νίκου Χριστοδουλίδη ότι αφετηρία της προσπάθειας θα πρέπει να είναι το σημείο διακοπής της προσπάθειας στο Κραν Μοντάνα, στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες, έφερε ικανοποίηση στο ΑΚΕΛ και τον ΔΗΣΥ, τα δύο κόμματα που κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου αμφισβήτησαν έντονα τις προθέσεις του Νίκου Χριστοδουλίδη, ένεκα των επιφυλάξεων των κομμάτων που τον στήριξαν. Θετικό πρόσημο καταγράφεται και για τον υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος άρχισε ήδη τις πρώτες του επαφές στις Βρυξέλλες ενώ ετοιμάζει βαλίτσες για διάφορες χώρες.

ΔΗΣΥ σε μεταβατική πορεία

Η Αννίτα Δημητρίου κινείται με πολύ προσεκτικό βηματισμό και δεν είναι διατεθειμένη να προβεί σε ενέργειες που θα υπονομεύσουν το πολιτικό της μέλλον αλλά και την κομματική συνοχή, ειδικά μετά την πρόσφατη εκλογική ήττα.

Από την επομένη της εκλογής του Νίκου Χριστοδουλίδη η πρόεδρος της Βουλής πορεύτηκε θεσμικά και έβαλε στην άκρη τις όποιες διαφορές διατυπώθηκαν κατά την προεκλογική περίοδο. Αλλά και μετά την εκλογή της στην προεδρία του ΔΗΣΥ επίσης κινήθηκε θεσμικά, δήλωσε ότι ο ΔΗΣΥ θα στηρίξει κάθε θετική προσπάθεια του Προέδρου Χριστοδουλίδη, με τον οποίο συναντήθηκε την Παρασκευή, επαναλαμβάνοντας την προσήλωση του κόμματος στην ανάγκη αναζήτησης λύσης του Κυπριακού. Η Αννίτα Δημητρίου είναι κυρίαρχη στο χώρο της δεξιάς παράταξης και τώρα αναμένει την εκλογή της ηγετικής ομάδας του κόμματος για να χαράξουν από κοινού τη ρότα για τη συνέχεια.

Μεθαύριο Τρίτη 4/4 θα υποβληθούν οι υποψηφιότητες και θα ξεκαθαρίσει το τοπίο των διεκδικητών των ανώτατων κομματικών αξιωμάτων. Ευθύμιος Δίπλαρος, Μιχάλης Σοφοκλέους και Σωτήρης Σαμψών εξήγγειλαν ενδιαφέρον για τη θέση του αναπληρωτή προέδρου, ενώ πληροφορίες φέρουν τον τέως υπουργό Κωνσταντίνο Πετρίδη να ενδιαφέρεται. Τις τρεις θέσεις των αντιπροέδρων διεκδικούν οι Σάββια Ορφανίδου, Φωτεινή Τσιρίδου, Ξένια Κωνσταντίνου, Μάριος Πελεκάνος, Μιχάλης Μιχαήλ και Ονησίφορος Ιορδάνου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



Το μεσημέρι της Δευτέρας καταχωρείται το αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά του Γενικού Ελεγκτή - Γίνονται οι τελευταίες αλλαγές

Το μεσημέρι της Δευτέρας καταχωρείται το αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά του Γενικού Ελεγκτή - Γίνονται οι τελευταίες αλλαγές

Το μεσημέρι της Δευτέρας αναμένεται να καταχωρηθεί στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο από τη νομική ομάδα του Γενικού Εισαγγελέα, αίτημα για παύση του Γενικού Ελεγκτή, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top