ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Κριτήρια για ανανεώσιμο υδρογόνο κλειδί για επενδύσεις

ΕΕ: Κριτήρια για ανανεώσιμο υδρογόνο κλειδί για επενδύσεις

Η ύπαρξη οριστικών κριτηρίων για το ανανεώσιμο υδρογόνο είναι το κλειδί για τη λήψη επενδυτικών αποφάσεων και για την έναρξη πρωτοβουλιών της ΕΕ και των κρατών μελών που μπορούν να υποστηρίξουν την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας υδρογόνου, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Κοινοβουλευτικής Έρευνας (EPRS).

Σε δελτίο Τύπου στην ιστοσελίδα της αναφέρει πως το ανανεώσιμο υδρογόνο έχει τη δυνατότητα να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο ενεργειακό σύστημα, ως ευέλικτος φορέας ενέργειας και πρώτης ύλης που μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση του άνθρακα σε τομείς όπως η βαριά βιομηχανία, η κατασκευή χημικών, οι μεταφορές και η παραγωγή και αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας.

Όπως εξηγείται, το υδρογόνο μπορεί να παραχθεί μέσω της ηλεκτρόλυσης του νερού με ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια, χρησιμοποιώντας διαφορετικές ρυθμίσεις που ποικίλλουν ως προς το κόστος, τις επιπτώσεις στο ηλεκτρικό σύστημα και τις εκπομπές άνθρακα. Σήμερα, το ανανεώσιμο υδρογόνο αποτελεί ένα μικρό ποσοστό της συνολικής παραγωγής υδρογόνου.

Το μεγαλύτερο μέρος του υδρογόνου παράγεται από ορυκτά καύσιμα και, αν και φθηνότερο, προκαλεί εκπομπές άνθρακα. Η ζήτηση για ανανεώσιμες πηγές υδρογόνου αναμένεται να αυξηθεί γρήγορα καθώς αυξάνεται παράλληλα η ανάγκη για φιλικές προς το κλίμα λύσεις.

Η μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές σίγουρα παίζει ρόλο στην τόνωση αυτής της ζήτησης, αλλά απαιτούνται ακόμη μέτρα στήριξης που στοχεύουν στην ανάπτυξη της αγοράς και στη μείωση του κόστους των ηλεκτρολύσεων.

Όπως αναφέρει η EPRS, για να αποφευχθεί μια κατάσταση όπου η ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές που χρησιμοποιείται για την παραγωγή υδρογόνου εκτρέπεται από άλλες χρήσεις, είναι σημαντικό να διασφαλιστεί η προσθετικότητα, δηλαδή η πρόσθετη δυναμικότητα ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας για την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου.

Στις 10 Φεβρουαρίου 2023, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της οδηγίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η Επιτροπή εξέδωσε δύο κατ' εξουσιοδότηση κανονισμούς: ο ένας ορίζει κανόνες για την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου και διευκρινίζει τα κριτήρια προσθετικότητας για την ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές και άλλος ορίζει μια μεθοδολογία για τον υπολογισμό των εκπομπών του κύκλου ζωής .

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ έχουν στη διάθεσή τους τέσσερις μήνες για να εγκρίνουν ή να απορρίψουν τους κανόνες, αλλά δεν μπορούν να τους τροποποιήσουν.

Στις 28 Μαρτίου 2023, η Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας (ITRE) αποφάσισε να μην εγείρει αντίρρηση στον κατ' εξουσιοδότηση κανονισμό για την προσθετικότητα.

Σημειώνεται πως η ύπαρξη οριστικών κριτηρίων για το ανανεώσιμο υδρογόνο είναι το κλειδί για τη λήψη επενδυτικών αποφάσεων και για την έναρξη πρωτοβουλιών της ΕΕ και των κρατών μελών που μπορούν να υποστηρίξουν την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας υδρογόνου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Πνίγηκε» το gov.cy, χωρίς διαδίκτυο και email η κυβέρνηση

Θες να πας με πλοίο στον Πειραιά; Άρχισαν οι κρατήσεις θέσεων – Πότε σαλπάρει το πρώτο πλοίο, τα δρομολόγια και οι τιμές

Εν αναμονή των προεκλογικών δαπανών υποψηφίων ΠτΔ ο Γενικός Ελεγκτής – Πόσοι δεν κατέθεσαν ακόμη στοιχεία

Αρτοποιεία: Τους «χτύπησε την πόρτα» η ακρίβεια – Στα ύψη οι τιμές για φλαούνες και τσουρέκια ενόψει Πάσχα

Στις 8 οι συλλήψεις πριν το ντέρμπι στο ΓΣΠ - Τους τσάκωσαν με ρόπαλα, σιδερογροθιές και ναρκωτικά

Πως είναι σήμερα ο «Ιησούς από τη Ναζαρέτ»; - Δείτε φωτογραφίες από όλους τους πρωταγνωνιστές της σειράς

Έκαναν «φύλλο και φτερό» οικία ιερέα στη Λάρνακα – Το ποσό που έκλεψαν

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top